Tal van organisaties staan geregeld te springen om naar de public cloud te migreren. Zozeer, dat ze zichzelf nog wel eens voorbijlopen. Om een cloudmigratie op toekomstbestendige wijze te voltooien, moet enthousiasme worden getemperd met een kritische en strategische blik.

Organisaties die de weg naar de public cloud willen nemen, lopen vaak vast omdat ze hun route niet duidelijk genoeg hebben uitgestippeld. De public cloud biedt zeer uitgebreide functionaliteit, wat de inrichting van een nieuwe IT-infrastructuur complex maakt. Door direct vanaf het begin met alle functionaliteiten aan de slag te gaan, raak je dan ook gemakkelijk het spoor bijster.

Een wandelende start, een vliegende finish

Iedere cloud-expert die zijn geld waard is, zal je dan ook adviseren om op weg naar de public cloud eerst te leren lopen voordat je gaat rennen. Dat begint met een duidelijke route, een visie. Waarom wil je überhaupt op weg? Public cloud kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn omdat je kostenefficiëntie nastreeft, omdat je betere uptime of flexibiliteit nodig hebt, of omdat je snellere disaster recovery wil realiseren.

De behoeften verschillen, maar er is altijd wel iets van waarde wat een bedrijf richting de public cloud drijft. Dat is je bestemming, je stip op de horizon. Zonder deze toekomstvisie over de rol die public cloud binnen je organisatie moet gaan spelen, kun je wel een IT-omgeving opzetten, maar dan? Zonder een duidelijke visie is het makkelijk om op dwaalwegen te belanden – en de resulterende vertraging kan hoge kosten met zich meebrengen.

Deel je cloudmigratieproces vervolgens op in etappes met heldere mijlpalen. Een mijlpaal kan bijvoorbeeld de oplevering van een Landing Zone zijn, of de ingebruikname van een bepaalde functionaliteit. Hoe dan ook, zorg er wel voor dat mijlpalen behapbaar en meetbaar zijn – en dat iedere stakeholder binnen de organisatie dezelfde mijlpalen nastreeft.

De gouden tip: maak etappes zo klein mogelijk. Begin bijvoorbeeld eens met een cloud-based KA-oplossing. Vervolgens een back-up in de cloud. Kijk daarna of je bepaalde bedrijfskritieke data in de public cloud kunt opslaan voor disaster recovery. Als dat allemaal bevalt, kun je gaan nadenken over verdere stappen richting de cloud.

Laat je in dit traject vooral niet te snel verleiden door nieuwe, geavanceerde tooling die cloud-providers constant uitbrengen. Dat komt later wel. En zet on-premise legacy-systemen voorlopig uit je hoofd. Zo’n “lift & shift” naar public cloud is een kostbare operatie en lang niet altijd wenselijk – in ieder geval niet tot je vergevorderd bent in je reis naar de public cloud.

Je merkt dat de crux is dat je de juiste expertise in huis hebt. Op weg naar de public cloud wil je niet steeds het wiel opnieuw uitvinden. Ook de grote cloudproviders zetten in op meer expertise. Van hun partners verwachten ze bijvoorbeeld advanced specializations, zodat ze ook daadwerkelijk waarde toevoegen aan klanten en hen niet op een dwaalspoor zetten. Als je worstelt de nodige expertise in huis te halen, laat je dan ook informeren door het netwerk van cloud providers, zodat je een partner vindt die je stapsgewijs en succesvol naar de public cloud navigeert. 

Deze blog verscheen eerder op de website van Computable.nl. 

Geplaatst door

Bas van Baalen

Adoptie consultant en Verandermanager bij PQR