Copilot is op dit moment één van de belangrijkste en meest veelbelovende ontwikkelingen binnen het Microsoft-portfolio. Maar wat is Copilot, wat zijn de mogelijkheden in Microsoft 365 en waar ligt de toegevoegde waarde voor uw organisatie? En de belangrijkste vraag: hoe maakt u met Copilot een vliegende start zodat uw medewerkers veilig, verantwoord en productief met Copilot kunnen werken?

Wat is Copilot?

Microsoft Copilot is de in Office geïntegreerde versie van OpenAI’s ChatGPT. Copilot draait inmiddels in het centrum van heel veel Microsoft-oplossingen: van Microsoft 365 en Dynamics 365 tot in de Edge browser en vanaf 1 april is ook Copilot for Security beschikbaar. Copilot is geen los product, maar is een dienst bovenop de Microsoft applicaties en services die u al gebruikt.

De voordelen van Copilot

De voordelen van Copilot zijn groot. Zo blijkt uit onderzoek dat meer dan 60% van de gebruikers uit het Copilot for Microsoft 365 early access program productiever is geworden doordat ze onder andere:

  • minder tijd kwijt waren aan het verwerken van e-mail;
  • tijd bespaarden op alledaagse zaken en bij het vinden van de juiste bestanden;
  • en vooral: sneller tot een goed eerste concept van documenten en presentaties kwamen.

Vertrek niet zonder vluchtplan

Geen enkel vliegtuig vertrekt zonder vluchtplan en dat zou ook voor de implementatie van Copilot moeten gelden. Want het aanschaffen van Copilot is letterlijk met één klik van de muis gedaan. Maar wanneer u vertrekt zonder een plan haalt u mogelijk niet alles uit Copilot wat er in zit en loopt u het risico op security-incidenten.

Salaris van de directeur

Om te beginnen is het essentieel om uw data governance op orde te hebben, om te voorkomen dat Copilot toegang krijgt tot vertrouwelijke informatie. Stel dat een medewerker aan Copilot de vraag stelt ‘Wat is het salaris van de directeur?’. Dan zou het op zijn zachtst gezegd slordig zijn als die informatie wordt getoond. Door middel van dataclassificatie en het correct labelen van informatie kunt u voorkomen dat informatie toegankelijk is voor mensen die daar geen recht op hebben. Dit klinkt als een zeer complexe eis, maar met Microsoft Purview kunt u dit zelf instellen en automatiseren. Daarmee is de data governance doorgaans snel op orde.

Think big, start small

Veel organisaties kijken naar Copilot voor Microsoft 365. Het is misschien verleidelijk om Copilot direct breed uit te rollen, maar dan loopt u het risico dat het gebruik ervan een eigen leven gaat leiden. Ons advies: start met selecte groep gebruikers en doe daarmee een Proof of Concept. Dan kan de organisatie kennismaken met Copilot, ervaring opdoen en ontdekken waar de waarde van Copilot zit. Wij kunnen u daarbij helpen met onze Copilot Inspiratiesessie. In deze sessie laten we u zien wat Copilot allemaal kan, hoe het werkt en we geven de eerste medewerkers een training over hoe ze het beste kunnen omgaan met Copilot. Deze eerste ervaringen leveren direct inzicht op over hoe het adoptieprogramma voor de organisatiebrede uitrol er uit moet zien. Naast algemene vaardigheden zoals het werken met ‘prompts’ moet de adoptie aansluiten bij de verschillende gebruikersgroepen en afdelingen, zoals bijvoorbeeld meer focus op Excel voor administratieve collega’s en op PowerPoint voor de afdeling marketing.

Hoe wij u verder kunnen helpen

Binnen PQR maken we al een tijd gebruik van Copilot voor Microsoft 365 en daar zijn we heel enthousiast over. Op basis van die ervaring hebben we naast de eerder genoemde inspiratiesessie een aantal diensten ontwikkeld waarmee we u een vliegende start kunnen geven op uw door Copilot ondersteunde reis.

  • Met de PQR Copilot Readiness Assessment controleren wij of uw IT-omgeving voldoet aan de technische eisen voor het gebruik van Copilot.
  • Wilt u voorkomen dat vertrouwelijke informatie via Copilot beschikbaar komt, dan kunnen wij een Quickstart dataclassificatie uitvoeren. Dat kunnen we handmatig of met Microsoft Purview doen, waarbij het gebruik van Purview zorgt dat dataclassificatie geautomatiseerd wordt.
  • En onze nieuwste dienst is Adoptie voor Microsoft 365 voor Copilot. Copilot is volop in ontwikkeling; PQR begeleidt uw medewerkers in het aannemen van de nieuwe manier van denken, werken en resultaten behalen met Copilot.

Hier vindt u alle informatie over Copilot en de kennis van PQR hierover op één pagina. 

Live event The Assisted Worker

Wilt u meer inspiratie? Kom naar het PQR Copilot Live event The Assisted Worker op 28 mei bij Microsoft waar wij de laatste nieuwe ontwikkelingen delen en demonstreren. Meld u gratis aan!

Geplaatst door

Raoul de Weille

Business Manager Microsoft bij PQR