De manier waarop applicaties worden ontworpen en geïmplementeerd, verandert. Moderne applicaties draaien vandaag de dag in meerdere clouds en maken gebruik van verschillende computingplatformen zoals containers, virtual machines en bare metal servers. Door de frequente releases en snelle implementatie van applicaties moet uw netwerk ook heel wendbaar zijn om applicaties op elk platform te kunnen ondersteunen. Met een API-gestuurde infrastructuur, ingebouwde gedistribueerde beveiliging en gestroomlijnde bewerkingen is VMware NSX-T – de opvolger van VMware NSX-V (NSX for vSphere) – perfect geschikt om deze uitdagende omgeving aan te pakken en profiteert u van een public cloud ervaring in uw private cloud omgeving.

VMware NSX-T: what’s in a name?

NSX-T richt zich op het aanbieden van netwerken, beveiliging, automatisering en operationele eenvoud voor opkomende applicatie frameworks en architecturen die gevarieerde endpoint-omgevingen en technologiestacks hebben. NSX-T ondersteunt cloud-native applicaties, bare metal workloads, multi-hypervisor omgevingen, public clouds en multi-clouds. Het stelt IT-teams en ontwikkelaars in staat om die technologieën te selecteren die het meest geschikt zijn voor hun applicaties.

NSX-V is de originele software gedefinieerde netwerkoplossing gebaseerd op de overname van Nicira door VMware in 2012. NSX-V is gebouwd rond de VMware vSphere-product groep. Het vereist een VMware vSphere omgeving, zoals vCenter Server en ESXi hosts. NSX-T heet nu formeel NSX-T Data Center. Het grote verschil tussen NSX-V en NSX-T is dat NSX-T is ‘ontkoppeld’ van VMware vSphere. Met andere woorden, u hoeft geen vCenter Server te hebben om NSX-T te implementeren. Hierdoor kan VMware een nieuw terrein in de cloud en meer hybride infrastructuur betreden. Momenteel bevat NSX-T ondersteuning voor verschillende hypervisors en omgevingen.

NSX-T richt zich op het ondersteunen van cloud-native applicaties, bare metal workloads, multi-hypervisor-omgevingen, public clouds en multi-cloud-omgevingen. NSX-T wordt (naast VMware) ondersteund op KVM, bare-metal servers, Kubernetes, OpenShift, AWS en Azure. NSX-T is een onderdeel van VMware Cloud Foundation (VCF). De meest recente versie van VCF is 4.3. Binnen VCF 4.3 wordt NSX-T Data Center 3.1.3 ondersteund.

Wat is VMware Cloud Foundation?

VMware Cloud Foundation (VCF) is een product van VMware. VCF omvat het automatiseren van het software-defined datacenter (SDDC) en onderliggende componenten. VCF vormt de basis voor een hybride Cloud omgeving. Er zijn koppelingen mogelijk met onder andere VMware Cloud on AWS. Door vMotion en HCX kunnen workloads gemigreerd worden tussen een on-premises omgeving en VMware Cloud op (bijvoorbeeld) AWS.

Waarom migreren naar VMware NSX-T?

Een migratie naar VMware NSX-T zou top of mind moeten zijn voor organisaties die momenteel nog op NSX for vSphere (NSX-V) draaien. VMware heeft namelijk een End of General Support en End of Technical Guidance aangekondigd met ingang van respectievelijk 16 januari 2022 en 2023. Bovendien hebben organisaties nieuwe uitdagingen en eisen. Zo bent u haast verplicht een netwerk uit te bouwen die elke applicatie altijd en overal via elke infrastructuur kan leveren en er tegelijkertijd voor zorgt dat de prestatie en connectiviteitsdoelstellingen behaald worden. Eisen waaraan NSX-T met gemak kan voldoen.

Veel klanten migreren van NSX-V naar NSX-T om de volgende voordelen:

  • Heel wat organisaties doen voor de modernisering van hun applicaties een beroep op container workloads op basis van Kubernetes. NSX-V ondersteunt enkel op Virtual Machine gebaseerde workloads, waardoor applicatie modernisatie hier heel wat moeilijker wordt.
  • Het automatiseren van uw IT-infrastructuur zal binnenkort niet meer mogelijk zijn binnen NSX-V. Er wordt momenteel niet meer geinvesteerd in automatiseringslogica voor NSX-V, gezien de aangekondigde End of General Support.
  • Ten slotte breiden heel wat organisaties hun datacenter uit naar de public cloud. NSX-T is veel beter uitgerust om een consistente netwerkabstractie te creëren tussen datacenters en de public cloud.

Hoe migreren naar NSX-T?

In grote lijnen zijn er twee belangrijke methoden om te migreren van NSX-V naar NSX-T Data Center:

  1. Bij In Parallel Migration wordt de NSX-T-infrastructuur parallel geïmplementeerd met de bestaande NSX-V infrastructuur. Hoewel sommige componenten van NSX-V en NSX-T naast elkaar kunnen bestaan, worden de compute clusters – waarop de workloads draaien – toch in eigen hardware voorzien. Dit kan gaan om nieuwe hardware, of ongebruikte NSX-V hardware.
  2. Voor een In Place Migration is geen dedicated hardware nodig. Deze methode gebruikt de ingebouwde Migration Coördinator Tool die standaard is in NSX-T. Deze tool is echter standaard uitgeschakeld omdat de migratie van NSX-V naar NSX-T geen alledaagse taak is. In deze blog vindt u een technische ‘how-to’ over een migratie met de coördinator tool.

Wist u trouwens dat NSX-T deel uitmaakt van VMware Cloud Foundation? Kom er alles over te weten in deze blog en ga in 3 stappen naar een cloudproof IT-infrastructuur.

Migreren naar VMware NSX-T?

Bij PQR zorgen we ervoor dat uw bedrijfs-IT succesvol is en blijft. Dankzij ons ervaren team van experts helpen we u navigeren door nieuwe IT-ontwikkelingen en assisteren we u bij de implementatie van de nodige tools. Neem contact op met PQR voor een advies. 

Geplaatst door

Robin Plomp

Robin Plomp is SDDC Consultant bij PQR en VMware vExpert. Zijn focus ligt voornamelijk op VMware vSphere en vSAN maar hij werkt ook veel met VMware Horizon, PowerShell, Ivanti Automation, Ivanti Identity Director, Ivanti Workspace Control, Ivanti User Workspace Manager en Citrix Virtual Desktops & Apps. Robin blogt regelmatig over zijn werk op zijn eigen site www.robinplomp.com