Onderstaand artikel werd onlangs gepubliceerd door Dutch IT Channel en is geschreven door Anne van den Berg. Het stuk is tot stand gekomen door een interview met Marijke Kasius.

In een snel veranderende wereld staan organisaties voor een complexe uitdaging: hoe blijven ze wendbaar en veilig zonder bestaande investeringen te verspillen? Marijke Kasius, CEO van PQR, legt uit dat klanten behoefte hebben aan een versimpeling van het ecosysteem en kostmanagement. Daarom heeft PQR SpaceHub ontwikkeld: “Als trusted advisor helpen we klanten door alle onderdelen integraal op te pakken.”

De toekomst is onvoorspelbaar en daardoor is de grootste zoektocht voor organisaties momenteel: hoe blijf ik wendbaar, flexibel en veilig, terwijl ik alles makkelijk beheer en kostenefficiënt inzet? Daarvoor willen klanten niet meer met duizend-en-één partners samenwerken, maar het liefst met één trusted advisor die hen in staat stelt om te genieten van de voordelen van de cloud zonder hun eerdere investeringen over boord te gooien.

Legacy en cloud samenbrengen

Organisaties die wendbaar zijn, kunnen hun IT-landschap snel aanpassen op de veranderingen. “Echter”, zo vertelt Marijke Kasius, “sluiten legacysystemen en applicatielandschappen vaak niet aan op de public cloud en as a Service. Daarom hebben wij SpaceHub ontwikkeld, waarbij we het volledige IT-landschap integraal oppakken.”

“SpaceHub is een intelligente hub die vendor- en cloudonafhankelijk is en een geïntegreerde en flexibele IT-omgeving creëert. Dankzij jarenlange ervaring en diepgaande kennis van de moderne werkplek kunnen wij onze klanten begeleiden tijdens het hele proces. Van advies tot aan beheer en optimalisatie. Of we bieden ondersteuning bij de verschillende stappen. Op die manier brengen wij de rust in uw IT.”

Flexibiliteit creëren doen organisaties op twee manieren, vertelt Kasius. Ten eerste gaat het over altijd en overal kunnen werken. “Neem de zorgsector: daar is een groot tekort aan personeel, dus wil je processen efficiënter maken en data gebruiken om de administratieve organisatie te verbeteren. Hierdoor kan bijvoorbeeld de administratie altijd aan het bed worden gedaan, direct bij de cliënt.”

Waar gaat je geld naartoe?

Maar flexibiliteit zit ten tweede ook in het managen van de financiële aspecten van je IT-omgeving. “Het is belangrijker dan ooit dat je weet waar je geld naartoe gaat, welke licenties je hebt afgenomen en waar je op elk moment kan besparen. FinOps wordt steeds belangrijker omdat je zoveel applicaties en systemen hebt draaien, dat je geen tijd wilt verliezen aan het uitzoeken waar je kunt besparen. En dat hoeft ook niet.”

Als het gaat om flexibiliteit, dan komt daar vrijwel altijd virtualisatie bij kijken. Om de positie en kennis in virtualisatie te verstevigen heeft PQR in april 2023 Fondo overgenomen. “Fondo is sterk in VMware en Microsoft-oplossingen. Hoewel we technologie-onafhankelijk werken, helpen we onze klanten ook met gespecialiseerde toepassingen.”

Outdated systemen kan je je niet meer veroorloven

Tot slot blijft veiligheid en cybersecurity een aandachtspunt. Dit geldt eigenlijk voor alle sectoren die PQR bedient, maar in de overheidssector ligt hier een duidelijke focus, vertelt Kasius: “De dreigingen zijn aanzienlijk, dus je kunt het je niet meer veroorloven om outdated systemen te hebben draaien. Daarom zitten we naast de CIO steeds vaker met bestuurders en directie aan tafel om deze onderwerpen te bespreken.”

Alleen die legacy dan, wat doen we daarmee? “Wij begrijpen dat je gedane investeringen niet zomaar kunt en wilt opgeven. Dat hoeft dus ook niet als je SpaceHub afneemt. Daarmee behoud je applicaties en systemen die kritieke processen ondersteunen én stap je over naar de public cloud en SaaS als je dat wilt.”

Infrastructure as a Service

De meest voorkomende vraag gaat tegenwoordig overigens over IaaS, Infrastructure as a Service, vertelt Kasius. “Wij zijn technologie-onafhankelijk, dus er zijn verschillende mogelijkheden als je niet meer je eigen datacenter in huis wilt hebben. Grote spelers zoals Microsoft die public cloud aanbieden zijn deze positie aan het verstevigen. We zien ook grote partners zoals HPE en Dell, waarbij het afnemen van Hardware as a Service steeds beter aansluit bij de markt.”

Alles in één

“Wij geloven dat mensen in een snel veranderende wereld beter presteren als ze in alle rust kunnen focussen op wat voor hen belangrijk is. Als organisatie hoef je dankzij SpaceHub niet meer per oplossing bij een andere leverancier aan te kloppen. De komende jaren kunnen we vanuit die rol helpen om alle onderdelen van de IT-omgeving samen te brengen in één overkoepelende dienst.”

Naast SpaceHub is er ook steeds meer vraag naar SpaceHub Green, het duurzaamheidskeurmerk van PQR. “Duurzaamheid gaat voor ons verder dan alleen een vinkje zetten. Het is een opdracht die we samen met de klant oppakken. Alles wat we doen is in het gedachtegoed van wat goed is voor mens en milieu. Duurzaamheid is altijd een keuze. Je kunt altijd kiezen voor een betere oplossing.”

Wat momenteel plaatsvindt en wat een integraal onderdeel vormt voor de toekomst is de rol als trusted advisor, vertelt Kasius. “Deze rol spreekt mij enorm aan. Het samenwerken met klanten om nog betere oplossingen te vinden, dat is waar ik veel voldoening uit haal. Zelfs als automatisering meer en meer gaat overnemen, zal er altijd nog menselijke betrokkenheid nodig zijn om bijvoorbeeld waardevolle inzichten uit data te halen. Daarom blijft onze rol als trusted advisor ook in de toekomst onderdeel van ons bedrijf.”

Geplaatst door

PQR

PQR streeft elke dag naar de hoogste kwaliteit producten, diensten en service. Strategisch adviseur voor moderne software defined datacenter- en workspaceoplossingen. IT-advies. Future workspace.