Asterix release staat om de hoek – Nutanix .NEXT conferentie 2016

Michael in ‘t Hout

Eindelijk was het zo ver, 9 en 10 november hield Nutanix haar eerste .NEXT event in Europa. Het event vond plaats in het Hilton Hotel in Wenen, Oostenrijk. Met in totaal meer dan 1800 aanmeldingen, is dit een geweldige start als eerste event in Europa.

In mijn vorige blog heb ik al een aantal aankondigen gedaan voor de nieuwe release AOS 5.0 (Acropolis Operating System) welke ook bekend is onder de codenaam “Asterix”. Nu de release om de hoek staat, zal ik de beste features op een rijtje zetten:

 • Acropolis Affinity and Anti-affinity
 • Acropolis Dynamic Scheduling (ADS)
 • Support for XenServer TechPreview
 • Metro Availability Witness
 • I/O Metrics Visualization
 • Netwerk
 • Microsegmentatie
 • Visualisatie

Acropolis Affinity en Anti-affinity

Nutanix heeft al een aardige tijd een eigen hypervisor, Acropolis Hypervisor (AHV). Deze hypervisor wordt standaard geleverd vanuit de fabriek en er zijn geen additionele kosten aan verbonden. Elk Nutanix-cluster kan hierdoor volledig AHV draaien. Nutanix heeft de afgelopen jaren veel tijd en aandacht besteed aan de ontwikkeling van AHV. Inmiddels worden bijna alle functionaliteiten die verwacht worden van een Enterprise Hypervisor ondersteund. In de AOS 5.0 update zitten een tweetal grote features voor Nutanix haar eigen hypervisor AHV, namelijk 'affinity rules' en 'load balancing'. Met de nieuwe release behoren ook deze omissies tot het verleden!

Met affinity rules kunnen regels worden aangemaakt waarmee VM’s van elkaar gescheiden worden of juist samen op dezelfde server blijven draaien. Dit is vergelijkbaar met de (anti)affinity rules van VMware Distributed Resource Scheduler (DRS).

Nutanix biedt daarbij de volgende basisregels:

 • VM-VM affinity: VM’s moeten op dezelfde server draaien;
 • VM-VM anti-affinity: VM’s mogen niet op dezelfde server draaien;
 • VM-Host affinity: Een bepaalde VM moet altijd draaien op een vaste server of servergroep;
 • VM-Host anti-affinity: Een bepaalde VM mag niet op een vaste server of servergroep draaien.

Door middel van één muisklik kan deze feature worden aangezet en kunnen de regels worden aangemaakt.

Acropolis Dynamic Scheduling (ADS)

De meeste beheerders zijn bekend met het DRS (Dynamic Resource Scheduler) concept van VMware. DRS wordt veelvuldig gebruikt in een vSphere-omgeving en is een gemis binnen AHV. Nutanix beheerders kunnen vanaf 5.0 met één klik ADS aanzetten en gebruik maken van deze feature. ADS is in de basis niet heel verschillend met DRS. Zo zal ADS rekening houden met compute en memory. Het grote verschil is dat ADS ook storage I/O meeneemt in de berekening. ADS is een proces dat in twee gevallen in dienst treedt:

 • Tijdens het aanzetten van een virtuele machine zal ADS berekenen welke AHV host het meest geschikt is om de virtuele machine te hosten;
 • Tevens wordt proactief gekeken of het cluster in balans is en indien nodig zullen virtuele machines verplaatst worden naar andere hosts zodat de performance gegarandeerd kan worden.

Support voor XenSever TechPreview

Het is al eerder aangekondigd, maar tijdens het event is er nog meer duidelijk geworden over XenServer en Nutanix. Nutanix ondersteunt al veel Citrix applicaties zoals XenApp, XenDesktop, en de NetScaler. Vanaf AOS 5.0 is het mogelijk om een Nutanix cluster te installeren met XenServer 7. Let op, dit gaat echter om een TechPreview. Door deze ontwikkeling is er een extra keuze qua hypervisor mogelijk namelijk:

 • VMware vSphere;
 • Microsoft Hyper-V;
 • Nutanix AHV;
 • Citrix XenServer.

Metro Availability Witness

Metro Availability is al enige tijd aanwezig. Met Metro Availabilty is het mogelijk om een synchrone replicatie op te zetten tussen twee Nutanix clusters, zodat de data synchroon wordt gerepliceerd. Metro Availabilty is een geweldige optie om een snelle uitwijk te kunnen realiseren. Indien er problemen zijn met een van de clusters dan is het mogelijk om snel een uitwijk te realiseren. Waar voorheen een uitwijkactie een handmatige actie was, zal met de laatste AOS versie 5.0 een uitwijkactie geautomatiseerd kunnen worden. Dit wordt gedaan door middel van een Wittness VM. Deze VM detecteert of er problemen zijn op cluster niveau of wellicht tussen het netwerk van beide locaties. Mocht het een netwerkprobleem betreffen, zal de Witness VM er voor zorgen dat er geen automatische failover plaats vindt, dit ter voorkoming van een split brain.

I/O Metrics Visualization

Een vaak gehoord probleem is het in kaart brengen welke VM de meeste I/O genereerd. Nutanix is altijd al overzichtelijk geweest en kan per VM aangeven hoeveel I/O er wordt gegenereerd. Nu is het zo dat via een speciale pagina een advance view van deze I/O in kaart wordt gebracht, een nadeel hiervan is dat het niet heel gebruiksvriendelijk is.

Met AOS 5.0 kom er een extra tabblad in Prism, via dit tabblad is het heel overzichtelijk hoeveel random read en write, maar ook hoeveel sequentials reads en write, er plaatsvindt. Dit kan worden bekeken op VM, disk of container niveau.

Netwerk

Tijdens het .NEXT event in Wenen heeft Nutanix aangekondigd om een stap verder te gaan. Waar ze voorheen de visie hebben gehad om storage, compute en de hypervisor laag onzichtbaar te maken gaat Nutanix nu ook het netwerk onzichtbaar maken.

Microsegmentatie

Om het netwerk onzichtbaar te maken, heeft Nutanix Microsegmentatie aangekondigd. Met Acropolis Microsegmentation Services (AMS) is het mogelijk om oost-west verkeer binnen het datacenter te beveiligen door gebruik te maken van een statefull gedistribueerde firewall. Hierdoor is elke virtuele machine beveiligd binnen het Nutanix cluster. Dit wordt allemaal gedaan vanuit Nutanix haar filosofie, one-click. Met één klik moet het mogelijk zijn om Microsegmentatie te installeren op een Nutanix cluster.

Netwerkvisualisatie

In mijn vorige blog heb ik dit al besproken; netwerkvisualisatie. Beheerders kunnen binnen Prism een overzicht krijgen van hoe een bepaalde virtuele server is aangesloten op het fysieke netwerk. Er zijn verschillende overzichten mogelijk: per server, per applicatie, per VM en zelfs per gebruiker. Met deze optie is het nog makkelijker om een misconfiguratie van een VLAN of verkeerde fysieke netwerkpatch in kaart te brengen. Nutanix Network Visualization zal precies in kaart brengen welke VLAN actief is op elke fysieke netwerkpoort.

Michael in 't Hout
Consultant

P.S. Meer weten over de samenwerking tussen Nutanix en Microsoft? Schrijf je dan in voor de workshop Digital Transformation op 26 januari 2017 met het thema: Een software defined datacenter in een hybride cloud: integratie, beheer & security.

>> meer blogs

Reacties

Reactie toevoegen