Automation vanuit de cloud met Azure Automation

Viktor van den Berg

Automatiseer uw public cloud en on-premises IT-processen op basis van runbooks met Azure Automation.

Automatiseren van de automatisering is één van de zes thema’s die PQR als speerpunt heeft benoemd voor 2016. Met het automatiseren van de automatisering kunt u een betere service bieden vanuit IT naar uw organisatie. Door de automatisering te automatiseren kunt u self-service mogelijkheden bieden aan uw gebruikers, waarbij een lagere response tijd en een consistenter resultaat wordt gerealiseerd. Dit maakt uw organisatie flexibeler, waardoor u sneller kunt innoveren en beter kunt reageren op vragen vanuit de markt waarin u opereert.

Mogelijkheden

Automatisering van de automatisering kent verschillende verschijningsvormen: vaak wordt een automation & orchestration oplossing ingezet waarbinnen een self-service portal en de nodige workflows worden gerealiseerd. Denk hierbij aan RES One Service store dat vooral gericht is op het automatiseren van de werkplek en VMware vRealize Automation en Orchestrator die zich meer richten op het automatiseren van het datacenter. Een andere optie die beschikbaar is, is ‘automation as a service’ met behulp van Azure Automation uit de Microsoft Azure cloud. In dit artikel zullen we verder inzoomen op deze laatste optie.

Microsoft Azure cloud

Microsoft biedt met de Azure cloud een breed palet aan diensten binnen de IaaS-, PaaS- en SaaS-laag. Zo biedt Azure de mogelijkheid virtuele machines te draaien, storage af te nemen om dit bijvoorbeeld als backup target te gebruiken en is het zelfs mogelijk om een kant-en-klaar platform af te nemen waarop een website of bijvoorbeeld een mobiele app komt te draaien. Een overzicht van de meer dan 50 verschillende Azure services is hier te vinden.

Powershell Workflow

Binnen Microsoft Azure ontstaan steeds meer diensten die een verrijking kunnen zijn voor een on-premises infrastructuur. Een mooi voorbeeld is Azure Automation. Met Azure Automation kunt u public cloud en on-premises IT-processen automatiseren op basis van runbooks. Een runbook (de term die Azure hanteert voor een workflow) binnen Azure Automation maakt gebruik van Powershell en/of Powershell Workflow. Powershell Workflow biedt hier extra functionaliteit die het mogelijk maakt lang lopende taken sneller én beter gecontroleerd uit te voeren. Een van de belangrijkste voordelen is de mogelijkheid om taken binnen een workflow parallel uit te voeren. Ook biedt Powershell Workflow de mogelijkheid om de uitvoer te pauzeren om op een later tijdstip verder te gaan. Meer over Powershell Workflow binnen Azure Automation.

Runbooks

Het ontwikkelen van runbooks binnen Azure Automation kan op verschillende manieren. Als gebruiker heeft u de mogelijkheid om zelf Powershell (Workflow) scripts te schrijven (“code kloppen”). Daarnaast is het mogelijk om een runbook grafisch op te bouwen. In dit geval maakt u gebruik van bestaande cmdlets en/of reeds aanwezige runbooks, die samen gebracht worden in een nieuw runbook. Dit runbook wordt grafisch gepresenteerd op een canvas, waarbij u de verschillende componenten met connectoren aan elkaar verbindt.

Azure Automation wordt as-a-service geboden, wat betekent dat u de dienst kunt afnemen vanuit de Azure portal en on-premises geen resources nodig heeft. De resources die nodig zijn voor zowel het ontwikkelen van de runbooks, als het draaien van workflows worden uit de Azure cloud gehaald. U betaalt alleen voor de CPU minuten die gebruikt worden voor het draaien van de workflows. Er is een free tier beschikbaar waarbinnen 500 job minutes per maand zijn te gebruiken. Met de runbooks kunt u Azure services automatisch uitrollen, configureren en verwijderen. Runbooks kunt u zelf maken, maar ook importeren. Microsoft biedt hier de mogelijkheid om direct runbooks te importeren vanuit de TechNet community. Hier staan een hoop bruikbare runbooks die bijvoorbeeld gescheduled virtuele machines aan en uit zetten, een backup maken van een omgeving of het opschalen van een SQL database automatiseren.

Interactie met runbooks

Met Azure Automation is het ook mogelijk om runbooks vanuit Azure interactie te laten hebben met de on-premises infrastructuur. De combinatie Azure en Microsoft Operations Management Suite (OMS) is hier essentieel. OMS is de operations management as-a-service oplossing van Microsoft en kan gekoppeld worden aan de on-premises infrastructuur op basis van lokaal geïnstalleerde agents. Door op deze agents de Azure Automation functionaliteit aan te zetten, wordt de mogelijkheid geboden om een runbook uit te voeren op een agent binnen de eigen infrastructuur. Op deze manier kan een runbook interactie hebben met de cloud en het eigen datacenter, waardoor taken op verschillende vlakken kunnen worden uitgevoerd.

Conculusie

Zoals u ziet biedt Azure Automation interessante automation & orchestration oplossingen voor zowel public cloud als het on-premises datacenter. Zeker voor infrastructure adminstrators met kennis van powershell/powershell workflow is het een interessante optie om eens naar te kijken.

Azure Automation kan zeer goed ingezet worden voor hybride cloudtoepassing. Volgens het PQR ‘Build, connect en extend’ principe, waarbij slimmigheden uit de publieke cloud worden toegevoegd als een uitbreiding op uw on-premises private cloud infrastructuur.

Wilt u meer weten over wat Azure Automation of wilt u weten hoe u Microsoft Azure kunt inzetten? Neem contact op met PQR.

Viktor van den Berg
Solution Architect PQR

>> meer blogs

P.S. PQR organiseert op 11 oktober de Microsoft Azure Day - reloaded. Kijk hier voor meer informatie en uw registratie.

 

Reacties

Reactie toevoegen

11/01/2017
Operations Management Suite (OMS) is een hybride cloud managementoplossing met een aantal Azure-diensten. Log Analytics is een mooi voorbeeld van de toegevoegde waarde van een publieke cloudoplossing voor uw on-premises infrastructuur.