Citrix Synergy 2017 - Future of work

Jits Langedijk

Een verslag van Citrix Synergy 2017 wat van 23 tot en met 25 mei jl. plaatsvond in Orlando (FL).

Ook voor het nieuwe PQR is en blijft Citrix een zeer belangrijke strategische partner. De oplossingen die Citrix biedt zijn een belangrijk onderdeel van het PQR-portfolio. Een breed portfolio wat ons in staat stelt om oplossingen te bieden die organisaties helpt om flexibel, mobiel, veilig en op een plezierige wijze mensen te laten werken.

Een grote groep PQR-collega’s had dan ook het voorrecht om Citrix Synergy in Orlando (FL) bij te wonen. Anton van Pelt, Erik van Veenendaal, Jan-Paul Plaisier, Jits Langedijk en Rocky Jagesar hebben zich, tezamen met ongeveer 3.500 andere Citrix eindklanten en partners volledig op de hoogte laten brengen rondom de laatste stand van zaken en ontwikkelingen in IT in het algemeen en die van Citrix in het bijzonder.  

Uiteraard zijn alle aankondigingen en technische ontwikkelingen zeer relevant. Maar ook geeft een dergelijk event altijd een beeld van waar een organisatie zoals Citrix momenteel staat en wat de toekomstvisie is. Het belangrijkste hierin is het bewustzijn van het feit dat de wereld om ons heen aan het veranderen is. Citrix heeft een duidelijk beeld van hoe het werk in toekomst eruit zal zien. De ‘Future of work’ waarin organisaties en medewerkers in staat zijn sneller en beter resultaten te realiseren, waar security geen product of oplossing is maar een strategie en uiteraard op basis van cloud oplossingen.  

In dit blog delen wij hetgeen ons is opgevallen en wat u zeker moet weten.  

Citrix Workspace Service 

Organisaties hebben meer en meer te maken met diversiteit op verschillende gebieden. De medewerker heeft steeds meer persoonlijke voorkeuren als het gaat om de manier van werken. De devices die hij of zij gebruikt, de applicaties die worden toegepast als ook de locatie waar gewerkt wordt. Door alle mogelijkheden die IT-oplossingen tegenwoordig bieden zijn ook de werkwijzen zeer divers geworden. Organisaties moeten tegemoetkomen aan deze diversiteit als het gaat om de digitale werkplek. 

Citrix Workspace Service sluit hier naadloos op aan. Volledig device onafhankelijk krijgen medewerkers toegang tot hun persoonlijke digitale werkplek. Of men nu smartphones, tablets, laptops of mixed reality brillen gebruikt, toegang tot de digitale werkplek is gegarandeerd. Ook als het gaat om verschillende type applicaties is Citrix Workspace Service de oplossing. Windows desktops en applicaties, webapplicaties, SaaS applicaties en mobile applicaties, allemaal tezamen in een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke workspace portal. Tevens bevat Citrix Workspace Service toegang tot data. Hierbij is het niet beperkt tot een specifieke set aan cloud data maar vrijwel alle data wordt in dezelfde workspace weergegeven. Bestaande SMB-shares, SharePoint data, Exchange data en publieke cloud data-oplossingen zoals Dropbox, Google Drive en OneDrive zijn geïntegreerd. Dit biedt medewerkers een unieke ‘single pane of glass’ ervaring. 

Citrix Workspace Service een echt voorbeeld van wat PQR de “Future Workspace” noemt. De future workspace is de omgeving waar zowel de fysieke als de digitale werkplek samenkomen tot een geheel. Citrix Workspace Service biedt met Smart Spaces deze integratie en worden Workspace IoT oplossingen zoals het vinden van een spreekkamer, navigeren door een gebouw, inloggen op een werkplek en het vinden van een collega mogelijk. De demo’s zagen er veelbelovend uit en wij kunnen niet wachten om hiermee aan de slag te gaan zodat wij u deze ervaring in ons PQR Experience Center kunnen laten ervaren.  

Citrix Cloud 

Citrix Cloud sluit uiteraard naadloos aan bij de cloud first strategie die organisaties voeren. Citrix Cloud is de Cloud Managementoplossing voor alle Citrix oplossingen waarin deze met elkaar integreren. Een belangrijk en zeker ook onderscheidend karakter van Citrix Cloud betreft het feit dat het een hoge mate van flexibiliteit die het biedt aan organisaties. De ‘Any Cloud’ aanpak stelt organisaties vrij om cloud oplossingen te gebruiken en te integreren op verschillende niveaus. Alles met als doel een universeel platform te bieden voor medewerkers die veilige toegang tot applicaties, data en wellicht het belangrijkst tot elkaar verschaft. Flexibiliteit is hierbij het uitgangspunt en zoals we van Citrix gewend zijn is het ‘Any, any, any’, any’, echter nu:

  • Any Cloud
  • Any Platform
  • Any Device
  • Any Network

Analytics Service

Met Citrix Analytics Service worden organisaties in staat gesteld om de security nog verder te verbeteren. Organisaties die gebruik maken van bestaande Citrix oplossingen bezitten een schat aan informatie. Een gemiddelde Citrix omgeving bestaat uit verschillende componenten zoals bijvoorbeeld XenServer, XenApp/XenDesktop, XenMobile, ShareFile en NetScaler. Stuk voor stuk onderdelen die met Citrix Analytics Service als waardevolle bronnen worden aangeboord. Door al deze informatie te bundelen en te analyseren kan afwijkend gedrag eenvoudig worden opgespoord, proactief gehandeld worden en organisaties en individuen worden gewaarschuwd. Dit stelt organisaties in staat om de beveiliging naar een niveau hoger te tillen alsmede de productiviteit en de performance van de gehele digitale werkplek te verbeteren.  

Kortweg is Citrix Analytics Service een holistisch aanbod van beveiliging- en gedragsanalyse. Citrix NetScaler Management en Analytics (MAS) was voor velen reeds bekend. Echter met Analytics Service is men een stap verder gegaan en is men in staat om afwijkend gedrag te detecteren, inzichten te verkrijgen en proactief te handelen teneinde risico’s te verkleinen. Een concreet voorbeeld van de kracht en mogelijkheden van machine learning technieken.  

Microsoft 

Evenals PQR heeft ook Citrix veel strategische partners waarmee intensief wordt samengewerkt. De samenwerking met Microsoft is hiervan de bekendste en wellicht ook de belangrijkste. Al sinds het prilste begin van Citrix bouwt men oplossingen die naadloos aansluiten bij die van Microsoft. Het was immers Citrix Multiuser wat in 1991 het licht zag. Een multiuser oplossing op basis van OS/2. 

Vandaag de dag is de samenwerking alleen maar verder uitgebreid. Dit zien we terug in verschillende oplossingen. Citrix Cloud op basis van Microsoft Azure, XenMobile Connector for EMS (XenMobile Essentials), Virtualization for OneDrive, XenApp en XenDesktop Essentials als vervanger van Azure Remote App en Virtualization for Skype for Business. Tijdens het PQR-seminar: Better together met Citrix en Microsoft, brengen wij u hiervan volledig op de hoogte. U kunt zich tot en met 7 juni inschrijven via deze link.   

Partners 

Uiteraard heeft Citrix nog vele andere partners. Zo was er bijvoorbeeld aandacht voor de samenwerking met Google. Het op een goede manier beschikbaar stellen van bijvoorbeeld Skype for Business op een Google Chrome OS is hiervan een voorbeeld. Dit maakt de Chromebooks en Chromebox interessant voor omgevingen waar eveneens me Office365 productivity en collaboration tools wordt gewerkt. 

Ook was er veel aandacht voor de Citrix Ready HCI Workspace Appliance. De Hyper Converged Infrastructure Appliance was in januari al tijdens Citrix Summit aangekondigd op basis van HPE. Deze Citrix Ready HCI Workspace Appliance oplossingen kenmerken zich door eenvoud. Eenvoud in deployment en management. Door gebruik te maken van Automation en Orchestration oplossingen is een HCI Workspace Appliance met minimale inspanning up-and-running. Het beheer wordt door enerzijds de partneroplossing gerealiseerd en anderzijds door Citrix Cloud, de ideale combinatie van het beste van twee werelden. Een belangrijk voordeel met deze oplossing betreft het feit dat het niet langer noodzakelijk is om extra te investeren in VMware licenties, of zoals Citrix het zelf zegt, “No VMware vTax!”  

Zoals gezegd is de eerste Citrix Ready HCI Appliance op basis van HPE en Atlantis reeds in januari gelanceerd. Nu, tijdens Synergy zijn ook Nutanix en Cisco in het Citrix Ready HCI Workspace Appliance programma gestart.  

Tot slot 

Een week Citrix Synergy met vison keynotes, technical keynotes en inspirerende keynotes van gastsprekers, een overvolle agenda met breakout sessies, Hot Topic Roundtables, Meet the Expert, Citrix Park en niet te vergeten het netwerken met bekende en nieuwe contacten is intensief maar zeker inspirerend en ‘energizing’. Belangrijkste wat wij mee terugnemen is de bevestiging dat Citrix de eerder ingezette koers weet vast te houden en de uitwerking zichtbaar is en dat bijvoorbeeld de geïntensiveerde samenwerking met Microsoft zijn vruchten begint af te werpen. Met als resultaat, goede, mooie en veilige oplossingen die organisaties in staat stellen om voorwaarts te treden in de wereld van digitale transformatie. 

Jits Langedijk
Technology officer

>> meer blogs