Een terugblik op NetApp Insight 2017

Van 2 tot en met 5 oktober werd in Mandalay Bay, Las Vegas het succesvolle congres NetApp Insight georganiseerd. Wat een week moest worden waarin we veel nieuwe informatie zouden krijgen, begon met een verschrikkelijk drama. Zoals iedereen wel heeft meegekregen is vanuit één van de kamers in het hotel een enorm bloedbad aangericht onder festivalgangers. Paul Hilgers heeft dat volledig meegekregen aangezien hij een aantal kamers lager zat aan dezelfde kant van het hotel. Marco Bakker heeft niets gemerkt want hij lag te slapen op een kamer in een andere vleugel. Deze gebeurtenis heeft diepe sporen nagelaten in Las Vegas en onder iedereen aanwezig bij het congres. Veel opties zijn overwogen, waaronder het afgelasten van het congres. Besloten is echter om het aangepast door te laten gaan. Dit is logischerwijs de reden dat de openingsdag van het congres geschrapt is en recepties van de eerste dagen zijn geannuleerd. Met verhoogde veiligheidsmaatregelen, maar niet tegen gehouden door terreur. Uiteindelijk konden toch nog 95% van de sessies doorgaan. Van de overige dagen doen we via deze blog verslag.

De eerste dag van het congres begon met een indrukwekkende staande minuut stilte en een verklaring van de CEO George Kurian (@NetAppCEO). De rode draad van het gehele congres was het veranderen van de wereld door data. In deze blog gaan we in op een paar van de belangrijke bekendmakingen waar de wijze waarop NetApp deze verandering mogelijk maakt.

HCI

NetApp heeft officieel haar HCI oplossing gelanceerd. Als basis wordt hierbij gebruik gemaakt van het SolidFire-platform aangevuld met computenodes op basis van VMware. Later zullen meer platformen volgen. NetApp Hyper Converged Infrastructure (HCI) maakt het mogelijk om meerdere applicaties uit te voeren met gegarandeerde performance. NetApp HCI vereenvoudigt management en schaalt onafhankelijk zowel computing- als storageresources. Bovendien integreert de oplossing met de NetApp-datafabric waardoor u in zowel private, public als hybrid clouds toegang hebt tot uw data.

NetApp HCI biedt de oplossing die een antwoord geeft op de problemen bij de slechte voorspelbaarheid van IT met Quality of Service-limieten die gedetailleerde controle van elke applicatie mogelijk maken. Dit betekent dat u 'noisy neighbors' kunt elimineren, kunt voldoen aan performancevereisten en kunt voldoen aan alle performance-SLA's. Met NetApp HCI kunt u:

 • Uitbreiden op uw eigen voorwaarden
 • Uw IT-activiteiten transformeren en ondersteunen
 • Voorsprong op de concurrentie krijgen

Uitbreiden op uw eigen voorwaarden

Anders dan eerdere generaties HCI met hun vaste resourceverhoudingen, kan NetApp HCI computing- en storageresources onafhankelijk schalen. Met onafhankelijke schaling vermijdt u de kostbare en inefficiënte overprovisioning, elimineert u 10% - 30% 'HCI-belasting' die soms geldt en vereenvoudigt u de planning van capaciteit en performance. NetApp HCI is beschikbaar in kleine, middelgrote en grote storage- en computingconfiguraties en kan worden uitgebreid in segmenten van ½U. U kunt voldoen aan veranderende bedrijfsbehoeften zonder dat u meer hoeft aan te schaffen dan u gebruikt.

Uw IT-activiteiten transformeren en ondersteunen

Hoe meer IT alle routinetaken kan automatiseren, des te meer kunt u het risico van gebruikersfouten elimineren die bijna onvermijdelijk zijn bij handmatige activiteiten. Het SolidFire-platform is uitermate geschikt om volledig opgenomen te worden in een op workflows gebaseerde omgeving. Met NetApp HCI worden IT-afdelingen flexibeler en alerter door de implementatie op Dag 0 en het doorlopend management vanaf Dag 1 te vereenvoudigen. De NetApp Deployment Engine elimineert de meeste handmatige stappen die nodig zijn om een infrastructuur te implementeren terwijl de vCenter-plugin het management van de VMware-omgeving eenvoudiger intuïtief maakt. Ten slotte maakt een krachtig pakket API’s naadloze integratie in management op een hoger niveau, orchestratie, backup en DR-tools mogelijk.

Voorsprong op de concurrentie krijgen

Ondernemingen moeten de rijkdom aan data benutten en deze toepassen om voor meerwaarde in de volledige organisatie te zorgen, en dit alles in minder tijd, met minder vaardigheden en voor minder geld. De NetApp-datafabric ontsluit het volledige potentieel van data waar dan ook in uw omgeving: on-premises, in de public cloud of in de hybrid cloud. NetApp HCI integreert in de NetApp-datafabric om de dataportabiliteit, -zichtbaarheid en -protectie te verbeteren.

Cloud Control for Microsoft Office 365

Voor sommige organisatie is de bescherming die door Microsoft geboden wordt op Office 365 te beperkt. SaaS oplossingen bieden beschikbaarheid aan data, maar de back-up en restore mogelijkheden zijn beperkt. Het is met Netapp Cloud Control mogelijk om dit op te lossen.

Cloud Control is een cloud-native SaaS oplossing om de data in Office 365 te beschermen. Van de data is op een eenvoudige manier een back-up te maken en deze back-up kan op een andere locatie veiliggesteld worden. Data wordt hierdoor beschermt tegen verwijdering en onder andere ransomware. De locatie waar de data wordt veilig gesteld kan van alles zijn. Bijvoorbeeld naar NetApp StorageGRID object storage indien de data lokaal opgeslagen moet worden of bijvoorbeeld een opslaglocatie bij Azure of Amazon.

De oplossing voorziet in bescherming van Exchange Online, SharePoint Online en OneDrive for Business. Hierdoor wordt het eenvoudig mogelijk om:

 • Te voldoen aan wet- en regelgeving op basis van een cloud-based oplossing
 • Data terug te vinden en te herstellen door zoekfunctionaliteit
 • Lange retentie te realiseren van data in Office 365
 • Back-up en restore van de date te realiseren op een geautomatiseerde manier
 • Een eigen opslaglocatie te kiezen of gebruik te maken van de storage van Cloud Control

Cloud Sync

Als onderdeel van de Data Fabric heeft NetApp Cloud Sync geintroduceerd. Hiermee is het eenvoudig om NFS datasets te repliceren en synchroniseren met AWS. De data wordt hierbij geconverteerd van NFS naar AWS S3 object storage en terug naar NFS op de eigen locatie. Hierdoor kan eenvoudig gebruik gemaakt worden van services binnen AWS als EMR (Hadoop Framework), Redshift (DataWareHouse) en RDS (Relational DB Service). Data kan na synchronisatie in de genoemde services gebruikt worden en de resultaten worden  on-premises opgeslagen.

Azure Enterprise NFS Service by NetApp

Microsoft heeft op Insight bekend gemaakt dat binnen Azure het mogelijk wordt om NFS af te gaan nemen als dienst. Onder de motorkap wordt hierbij gebruik gemaakt van NetApp. Het wordt hierdoor eenvoudiger om applicaties die on-premises staan en gebruik maken van NFS te migreren naar Azure. Deze service maakt het mogelijk om door middel van API’s NFS beschikbaar te stellen aan applicaties in Azure. Dit is ook een logisch gevolg van de het ondersteunen van Linux binnen Azure. Een steeds groter deel van de vm’s binnen Azure zijn gebaseerd op Linux.

Zowel NFS v3 als NFS v4 worden ondersteund en integratie met andere Azure services wordt ook gerealiseerd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan analytics, SQL Server en SAP Hana for Azure. De publieke preview komt begin 2018 beschikbaar en toegang hiertoe kan verzocht worden via deze link.

Cloud Orchestrator

Dit betreft een nieuw geannonceerd product wat voorkomt uit de overnamen van het IJslandse bedrijf GreenQloud. Het betreft een tool waarbij in één dashboard alle cloud resources inzichtelijk gemaakt worden en data en applicaties gemanaged kunnen worden. Denk daarbij aan Cloud Sync, Ontap Cloud, Cloud Control, en verder. Het centraal uitrollen en managen van workloads, containers en dergelijke over meerdere clouds (Azure, AWS, Google) is hierbij het uitgangspunt. Het automatiseren van taken, delegeren van bevoegdheden en bijvoorbeeld workloads (containers) laten op- en neer schalen naar gelang de behoefte in tijd veranderd. Het draait hierbij vooral om het eenvoudig beheren, uitrollen, automatiseren en draaien van workloads in de cloud. Deze worden vanuit één dashboard mogelijk gemaakt.

ONTAP 9.3

ONTAP 9.3 komt binnenkort beschikbaar en beschikt over een aantal nieuwe features:

 • ONTAP 9.3 maakt verschillende stappen eenvoudiger, van de manier waarop we ONTAP installeren en configureren tot het beschermen, monitoren en upgraden van ONTAP.
 • ONTAP 9.3 is bedoeld om eenvoudig, effectief en flexibel te zijn door de algehele beheerderservaring te verbeteren. Dit gebeurt d.m.v. een snellere installatie, minder beslissingen en geleide workflows om herhaalbaar en voorspelbaar beheer van het datacenter te bieden.
 • ONTAP 9.3 ondersteunt MongoDB applicatie-aware data management templates. Eenvoudig best practices toepassen en in een paar klikken de storage uitdelen. Geen gedoe.
 • ONTAP 9.3 beschikt ook over Adaptive QoS, die de tijd voor beheren verlaagt bij het omgaan met de Quality of Service in Enterprise omgevingen.
 • Bovendien maakt ONTAP 9.3 de configuratie en uitbreiding van clusters eenvoudiger door u in staat te stellen deze taken vanuit de GUI uit te voeren, evenals het toevoegen van ondersteuning voor vereenvoudigde data protectie door middel van SnapMirror-peers. Bijvoorbeeld: In 9.2 nam het meer dan 250 muisklikken in beslag om 20 volumes te configureren in 5 SVM’s (Storage Virtual Machine). In ONTAP 9.3 is dat aantal gereduceerd tot slechts 5 muisklikken, een verbetering van 98% ten opzichte van ONTAP 9.2.
 • In ONTAP 9.3 kunt u nu deduplicatie over volumes in hetzelfde aggregate uitvoeren, zowel inline als op een schema (background deduplicatie), waardoor extra storage efficiënties worden toegekend aan datasets die al op schijf zijn geschreven, zoals SnapMirror-destinations en VMware datastores.
 • ONTAP 9.3 kan je gebruiken om background deduplicatie te automatiseren op basis van de change-rate van het systeem. ONTAP zal dynamisch bepalen welke frequentie nodig is voor background deduplicatie schema's, zodat u dit niet zelf hoeft te doen. Zo is het mogelijk om tot 30% aan capaciteitswinst te verkrijgen terwijl dit geen extra performance kost op een All Flash FAS (AFF) systeem. Op het moment dat ONTAP merkt dat het te veel performance kost, zal hij automatisch het schema aanpassen en het deduplicatie proces op een ander tijdstip starten. Productie workloads krijgen altijd voorrang op performance.
 • MetroCluster IP (MCIP) in ONTAP 9.3:
  • Het werkt alleen bij systemen met een nieuwe installatie met ONTAP 9.3 (geen upgrade).
  • Je hebt geen FC-SAS Bridge nodig voor de disk shelves
  • IP switches in plaats van Fiber Channel
  • Initieel AFF700 en FAS9000 systemen
  • Er is een eigen ISL nodig met een apart VLAN nodig
  • Cluster peer netwerk op infrastructuur van de klant
  • Voor de ISL links zijn 4 IP switches nodig met 1 tot 8 ISL’s per fabric
  • IP verbinding van elke controller naar elke switch voor het cluster netwerk, NVRAM replicatie en storage replicatie (SyncMirror)
  • Bij een 4-node cluster zijn minstens 4 disk shelves nodig (twee per site)

ONTAP Release Model

Het doel van NetApp is om ieder half jaar een nieuwe release van ONTAP uit te brengen. Deze versies zijn voorzien van nieuwe features. Iedere release krijgt periodiek kleinere updates om issues die ontdekt zijn op te lossen. Het support op de versies is ook net even anders. De even versies (9.0, 9.2, 9.4) zijn voorzien van één jaar volledig support. Daarna nog twee jaar limited support en drie jaar self-service support. De oneven versie (9.1, 9.3, 9.5) hebben drie jaar volledig en twee jaar limited support. Aangevuld met drie jaar self-service support.

Aangezien ONTAP 9.3 zeer binnenkort beschikbaar komt, houdt dit ook in dat het volledige support op ONTAP 9.2 aan het einde van Q2 2018 eindigt. Mooi moment om nu al te gaan plannen om over te gaan naar 9.3. Goed om te weten is dat het volledige support op ONTAP 9.0 eindigt op 31 december 2017. Het limited support eindigt op 31 december 2019.

Active IQ (AutoSupport)

[Picture] Voor iedereen die wel eens gebruikt maakt van de supportsite van NetApp heeft mogelijk al een transformatie gezien van deze omgeving. Het gaat hierbij om het evolueren van MyAutoSupport naar Active IQ. Het is een service waarbij informatie die door AutoSupport verzameld is, wordt gecombineerd met MyAutoSupport kenmerking en aangevuld met analytics over de NetApp DataFabric binnen uw organisatie. Hierdoor is het beter mogelijk om proactieve inzichten te krijgen over beschikbaarheid, efficiency en performance van de verschillende storagesystemen.

Een aantal nieuwe kenmerken van Active IQ zijn:

 • Dashboard is aanpasbaar
 • Capaciteitstrend en plannen van uitbreidingsmomenten
 • Met één klik informatie over systemen, locaties, groepen en clusters
 • Labelen van workloads
 • Verbeterd inzicht in het volgen van cases en trendanalyse

Met Active IQ is het mogelijk om inzicht te krijgen in AltaVault, FlexPod, SolidFire, HCI, FAS, AFF, Ontap Cloud, E-Series en StorageGrid. Zo’n beetje alle producten binnen het portfolio. Voor onder andere de FAS systemen wordt aanbevelingen gedaan voor upgrades (incl. upgradeplan), proactief melden van risico’s door configuratiefouten of bugs, groeiverwachtingen en rapportages over configuratie, capaciteit, efficiency en performance. Deze informatie is ook beschikbaar middels een app voor Android en IOS. 

Wilt u meer informatie over de nieuwste ontwikkelingen van NetApp? Neem dan contact met PQR op!

>>> Meer blogs