Ervaar VMware vRealize Cloud Management in het PEC!

Viktor van den Berg

Als ik terug kijk op 2017, zie ik steeds meer organisaties die aan de slag gaan met cloud management. Met cloud management doel ik op het beheer van een hybride cloud omgeving met hierin aandacht voor self-service, orchestration, capaciteits- & operations management, compliance, configuratiemanagement en charge/showback. Om cloud management op een goede manier te doen, kunt u gebruik maken van een cloud management platform (CMP). Een CMP is een beheeroplossing die u over uw bestaande infrastructuur heen legt, en de eerdergenoemde functionaliteiten biedt. In een eerdere blog heb ik u inzicht gegeven in wat een CMP precies doet, en welke spelers er in de markt zijn.

In deze blog zal ik u meer vertellen over wat PQR voor u kan doen op het gebied van CMP’s. In ons PQR Experience Center kunt u daarnaast ervaren wat een CMP voor u kan betekenen, maar daarover later meer.

VMware vRealize CMP

Een belangrijke speler in markt voor CMP’s is VMware met het vRealize cloud management platform. Dit platform bestaat uit een aantal oplossingen, namelijk:

  • vRealize Automation & Orchestrator voor self-service, automation en capaciteitsmanagement;
  • vRealize Operations gecombineerd met vRealize Log Insight voor log analyse, performance, capaciteits en configuratiemanagement;
  • vRealize Business voor charge- en showback.                                           

Ook in 2017 hebben wij weer diverse van onze klanten geholpen met het ontwerpen en implementeren van het vRealize CMP. Trajecten liepen dit jaar bij commerciële organisaties, onderwijsinstellingen maar ook bij de centrale en lokale overheid. Daarnaast zien we ook veel interesse vanuit de zorg voor dergelijke oplossingen. Afhankelijk van de usecase ligt de focus in dit soort trajecten op automation & orchestration (al dan niet gecombineerd met charge- en/of showback), of juist meer op operations management. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Een CMP is onderdeel van het Software Defined Datacenter, maar het is niet zo dat u volledig met een Software Defined Infrastructuur gestandardiseerd moet zijn voordat u met een CMP aan de slag kunt gaan. Afhankelijk van de precieze eisen is in sommige gevallen een diepgaande integratie van het CMP met bijvoorbeeld Software Defined Networking op basis van NSX iets wat grote voordelen kan bieden!

Wat lost u op met een CMP?

Het vRealize cloud management platform biedt een breed scala aan functionaliteit, en kan u helpen in verschillende situaties. Met de operations management oplossing binnen vRealize (de vRealize Operations Manager) creëert u een single pain of glass waarmee u inzicht krijgt in performance, beschikbaarheid, capaciteit en de configuratie van de door u gebruikte private en publieke cloud platformen. vRealize Operations Manager (vRops) beschikt over uitgebreide meetgegevens van uw infrastructuur; de truc is wel om deze informatie op een goede manier te presenteren en interpreteren. Op deze manier wordt de verzamelde informatie waardevol, en kunt u uw infrastructuur op een hoger niveau brengen. Dit betekent een beter presenterende infrastructuur met een hoge beschikbaarheid waarbij eventuele problemen van tevoren worden geconstateerd.

De standaard dashboards waarover vRops beschikt dragen hierin bij maar het wordt pas echt interessant wanneer u maatwerkdashboards ontwikkelt die afgestemd zijn op uw situatie. PQR kan u uiteraard helpen dashboards te realiseren voor verschillende doelgroepen binnen uw organisatie, zoals server-, netwerk- of storagebeheer. Maak ook de ontwikkeling van ‘hoog over’ dashboards voor de helpdesk of het management behoren tot de mogelijkheden.

Selfservice en automation

Het realiseren van een selfservice portaal is het ultieme doel als we het hebben over automation & orchestration. Met vRealize Automation, gecombineerd met vRealize Orchestrator, realiseert u dit selfservice portaal. Een selfservice portaal presenteert een service catalogus, waarin zich de blueprints bevinden voor de beschikbare IT-services die u aan uw organisatie levert. Aan de basis van een selfservice portaal staan de ontwikkelde workflows, die de geleverde IT-services automatisch beschikbaar stellen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de uitrol van een virtuele machine (VM), een applicatie (in combinatie met een VM) of de automatische configuratie van een bepaald onderdeel van de IT- infrastructuur (bijvoorbeeld het netwerk). Een IT-service kan in het eigen datacenter uitgerold worden, maar een koppeling met bijvoorbeeld Amazon of Azure is ook mogelijk. Wij zien een selfservice portaal vaak toegepast worden in omgevingen waar relatief vaak VM's worden uitgerold, bijvoorbeeld in een shared service center. Ook zien we toepassingen binnen omgevingen waarin eigen softwareontwikkeling plaats vindt of in omgevingen voor (academisch) onderzoek.

Indien u uw afnemers de mogelijkheid wilt geven om zelfstandig VM’s dan wel applicaties uit te rollen, dan is automation en selfservice zeker iets wat de aandacht verdient! Het biedt een snelle uitrol van de IT-service, met een constante kwaliteit. Daarnaast heeft u inzicht in wie, wat en waarvoor gebruikt. Integratie met bestaande systemen (als onderdeel van de uitrol), zoals backup, configuratie management, IPAM en AD/DNS is hier eerder regel dan uitzondering. Ook zien we vanuit PQR dat de applicatielaag steeds vaker wordt meegenomen in het automatiseringsproces. Om inzicht in de kosten te krijgen die gemoeid zijn met de uitgerolde IT-services, is het gebruik van vRealize Business te adviseren.

Maak kennis met vRealize in CMP in het PEC!

2017 is het jaar van cloud management bij onze klanten, maar is ook het jaar waarin we het volledige Software Defined Datacenter hebben geïntroduceerd in ons PQR Experience Center (PEC). We kunnen u in het PEC kennis laten maken met zowel de onderlaag (Software Defined Infrastructure) als de management laag van het SDDC. We hebben alle infrastructuur oplossingen van VMware beschikbaar: vSphere, vSAN en NSX. Daarnaast kunnen we u ook het Nutanix platform tonen.

Met betrekking tot cloud management draaien alle onderdelen van het vRealize CMP in ons Experience center. Bezoek het PEC en ontdek de meerwaarde van automation voor uw situatie, of onderzoek samen met ons op welke manier operations management optimaal binnen uw organisatie ingezet kan worden. Naast de vRealize Suite van VMware zullen we in de loop van 2018 ook automation en self-service op basis van Calm beschikbaar hebben, de oplossing van Nutanix binnen dit aandachtsgebied. Hierover in een toekomstig artikel meer.

Wilt u meer weten over wat cloud management voor u kan betekenen, of wilt u een uitgebreide demo van de oplossingen die zich in de vRealize Suite bevinden? Schroom niet, en neem contact met mij op, of met een van onze accountmanagers!

Viktor van den Berg
Technology Officer

>> meer blogs

Reacties

Reactie toevoegen