NetApp Update – platformvernieuwingen en nieuwe hardware

Paul Hilgers

Ontap voor alles!

In mei van dit jaar is Netapp met een nieuwe versie van Ontap op de markt gekomen, versie 9. Waar in de vorige versie nog onderscheid werd gemaakt tussen Data Ontap (7-mode) en Clustered Data Ontap, wordt dat vanaf nu niet meer gedaan. Logisch natuurlijk aangezien op Data Ontap geen nieuwe ontwikkelingen worden gedaan.

Binnen Ontap onderscheiden we drie versies. De eerste is Ontap voor alle systemen die fysiek aanwezig zijn in eigen datacenters of in hosted omgevingen. Daarnaast hebben we Ontap Cloud waarbij een virtuele instance van Ontap beschikbaar is in bijvoorbeeld Amazon Web Services en Microsoft Azure. En tot slot Ontap Select waarbij op basis van commodity hardware een Ontap cluster gebouwd kan worden. De software defined storage oplossing van NetApp.

Figuur 1: Ontap

Meer informatie over NetApp ONTAP Data Management Software.

Nieuwe mogelijkheden

Zoals gezegd heeft NetApp gekozen voor een naamsverandering van Ontap. Vanzelfsprekend is dit niet de enige wijziging. Met de komst van versie 9 zijn ook veel nieuwe mogelijkheden beschikbaar. In de volgende opsomming, benoemen we deze in het kort met daarbij een onderscheid tussen versie 9 en versie 9.1.

Nieuw in versie 9.0

  • SnapLock – De mogelijkheid om WORM opslag te creëren binnen het cluster voor compliancy doeleinden inclusief vastgestelde retentie van de data.
  • Compaction – Naast deduplicatie en compressie maakt compaction het mogelijk om nog meer data op te slaan. Bij compaction worden meerdere logische I/O’s of bestanden in één 4kB blok opgeslagen. Dit heeft voordelen bij omgevingen met veel kleine bestanden van 1kB;
  • Onboard Key Manager – Voor gebruik in combinatie met NSE schijven is een onboard key manager beschikbaar voor het opslaan van versleutelde data en het genereren en beheren van de sleutels. Er is dus geen externe key management servers benodigd;
  • MetroCluster – Het is nu mogelijk om acht nodes in één MetroCluster configuratie te configureren (alleen NAS). Een mix van AFF en FAS is daarbij mogelijk. Ook is het weer mogelijk om niet gespiegeld aggregates te realiseren;
  • RAID-TEC – Als aanvulling op RAID-DP (uitval van twee disken zonder dataverlies) is het nu ook mogelijk om een derde pariteit toe te passen. Hierdoor is het mogelijk om grotere RAID groepen te realiseren bij gebruik van schijven met een hoge capaciteit (6TB+);
  • De installatie van nieuwe AFF systemen is binnen 10 minuten te realiseren door gebruikmaking van ingebouwde presets. Deze zijn beschikbaar voor NAS (Oracle, VDI, VMware, Hyper-V, XenServer en SQL) en SAN (Oracle, SQL, SAP HANA, VDI, VMware, Hyper-V en XenServer).

Nieuw in versie 9.1

  • Ondersteuning voor de nieuwe platformen (zie: nieuwe hardware);
  • Encryptie – Waar het in voorgaande versies mogelijk was om data te versleuten op schijfniveau met behulp van NSE schijven, is het met Ontap 9.1 mogelijk om encryptie op volumeniveau te realiseren. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van standaard SSD’s en schijven. Een ingebouwde module versleutelt de data voordat deze opgeslagen wordt. De data wordt ook weer beschikbaar gemaakt voor dat WAFL de data aangeleverd krijgt;
  • FlexGroup – Voor grote hoeveelheden data waar de behoefte is aan één globale namespace is het nu mogelijk om een FlexGroup te creëren. Hierbij worden verschillende containers met data binnen één namespace gekoppeld. Het is niet meer van belang waar de data binnen het cluster staat en de schaalbaarheid gaat op dit moment tot 20PB en 400 miljard bestanden. Met FlexGroup wordt de maximale grootte van een dataset niet meer beperkt door de limieten van één node binnen het cluster.

Ontap Select

Vanaf versie 9 is ook Ontap Select beschikbaar. Hierbij is het mogelijk om Ontap op standaard hardware en als virtuele versie te draaien. Vooralsnog worden hierbij VMware vSphere en KVM ondersteund. Deze toepassing is vooral interessant voor buitenlocaties waarbij hetzelfde management van de storage gewenst is. Ook alle opties en integraties van de reguliere versie van Ontap zijn binnen deze SDS oplossing beschikbaar. (Figuur 2: Ontap Select)

In de eerste versie is het mogelijk een omgeving te creëren met één of vier nodes. Virtuele servers kunnen op basis van iSCSI, CIFS en NFS connecteren, waarna van de data een replica of back-up gemaakt kan worden. Per node is het mogelijk om 100TB op te slaan waardoor 400TB aan capaciteit binnen de oplossing gerealiseerd wordt.

Qua ondersteunde hardware is de enige eis in feite dat deze ondersteund wordt door de virtualisatielaag. Vanaf versie 9.1 worden ook SSD’s ondersteund binnen Ontap Select.

Meer informatie over NetApp ONTAP Select.

Nieuwe hardware

NetApp heeft een aantal nieuwe systemen gelanceerd. Nadat halverwege dit jaar nieuwe schijven met grotere capaciteiten (10TB sATA en 15,3TB SSD) beschikbaar zijn gekomen, zijn deze maand ook nieuwe controllers gelanceerd. Deze controllers zijn de vervangers van de bestaande 2500 en 8000 series. De vervanging geldt voor zowel de FAS lijnen als de AllFlash (AFF) systemen.

FAS

Als vervanging van de FAS lijnen zijn de FAS2600, FAS8200 en FAS9000 opgenomen in het portfolio. De belangrijkste vernieuwingen zitten onder de motorkap en bestaan uit snellere processoren, meer geheugen en snellere netwerkmogelijkheden (32GbFC en 40GbE). Ook zijn alle systemen standaard voorzien van 1TB of 2TB FlashCache (NVMe Flash) voor leesversnelling. Qua architectuur is de belangrijkste vernieuwing te vinden in de FAS9000. Door daarbij de controllers te scheiden van de I/O modules is een latere controllerupgrade zonder downtime te realiseren. De FAS9000 vervangt door deze modulariteit de FAS8060 en FAS8080 met IOXM modules. Vanzelfsprekend leveren de nieuwe systemen in combinatie met Ontap 9.1 meer performance, maar NetApp weet deze performance sowieso in elke nieuwe release te verbeteren.

Figuur 3: FAS9000

Meer informatie over NetApp Data Storage Systems.

AFF

Binnen de AllFlash lijnen op basis van Ontap heeft NetApp twee nieuwe modellen aangekondigd. Het gaat hierbij om de AFF A200, AFF A300 en AFF A700. Net als bij de FAS lijnen zijn de nieuwe controllers voorzien van 40GbE en 32GbFC mogelijkheden. De AFF A200 beschikt over maximaal 24 interne SSD disken in het chassis en de mogelijkheid voor externe diskshelfs. De A700 is qua chassis vergelijkbaar met de FAS9000.

Meer informatie NetApp All Flash FAS Storage Arrays.

Nieuw shelfs

In het nieuwe portfolio heeft NetApp een aantal nieuwe shelfs opgenomen die voorzien zijn van 12Gb SAS interfaces. Beide shelfs hebben een hoogte van 2U. Het betreft een shelf voor 24 maal een 2,5 inch SSD of SAS schijf en een shelf met 12 maal een 3,5 inch sATA schijf. Eventueel is de sATA shelf ook te voorzien van SSD voor hybride oplossingen (FlashPool). De shelfs zijn de verbinden met mini SAS HD kabels en zijn voorzien van inband ACP poorten en bekabeling waardoor het aantal benodigde kabels nog verder geminimaliseerd worden. In plaats van in half of geheel gevulde shelfs zijn schijven per zes stuks uit te breiden.

Meer informatie over NetApp FAS Disk Shelves and Storage Media.

SSD schijven met multi-stream-write (MSW)

De grotere SSD schijven maken gebruik van een techniek onder de naam multi-stream-write. Dit is een methode waarbij op voorhand bepaald wordt welke data bij elkaar wordt weggeschreven in de SSD. Om de levensduur van een SSD te verlengen wordt namelijk periodiek data verplaatst en blokken leeggemaakt. Deze opruim acties kunnen de levensduur verkorten, maar zorgen ook dat veel data heen-en-weer geschreven moet worden als deze langer bewaard moet worden. Met behulp van MSW wordt data met dezelfde bewaartermijn in hetzelfde blok opgeslagen. Bij een opschoonactie hoeft deze data dus niet verplaatst te worden, wat de levensduur maximaliseert en performanceverlies door deze achtergrondprocessen minimaliseert.

Ontap Cloud

Naast Ontap op NetApp-eigen hardware en Ontap op commodity hardware heeft NetApp ook de mogelijkheid om Ontap als service binnen Azure en Amazon af te nemen. Deze services kunnen dienen als target voor replicatie en back-up, maar ook ingezet worden voor OTA en productie. Doordat alle standaard features van Ontap aanwezig zijn, is het maken van een back-up van deze cloudomgevingen eenvoudig te realiseren. Een kopie vanuit het eigen datacenter naar cloud, van Amazon naar Azure, en van de cloud naar het eigen datacenter is mogelijk. Dus ook een back-up van OTA omgevingen vanuit de cloud naar de eigen omgeving zorgt voor betere bescherming tegen dataverlies en schaduw IT.

Wat nieuw is, is de mogelijkheid om binnen AWS tussen twee beschikbaarheidszones een synchrone mirror over IP op te zetten. Hierdoor kunnen cliënts altijd bij de data en is bescherming gerealiseerd indien één beschikbaarheidszone binnen AWS uit de lucht is.

Meer informatie ONTAP Cloud Data Management Software.

Mobile AutoSupport

Ieder systeem van NetApp beschikt door middel van AutoSupport over de mogelijkheid om meldingen voor supportdoeleinden te versturen. Voor AutoSupport is nu ook een app beschikbaar voor iOS, Android en BlackBerry om deze meldingen inzichtelijk te krijgen op de mobiele telefoon. Ook inzicht in de status van het systeem, contact informatie en casestatus kan inzichtelijk gemaakt worden. De app heeft ook een callback functie, waarbij een supportengineer van NetApp contact kan opnemen zo snel als mogelijk.

Meer informatie NetApp Support App.

Paul Hilgers

Presales Productspecialist

>> meer blogs

Reacties

Reactie toevoegen