The New Virtual Game - NVIDIA GRID 5.0

Jits Langedijk

Onlangs heeft NVIDIA de nodige veranderingen bekend gemaakt rondom GRID. De ‘August 2017 release’, ook wel versie 5.0 genaamd, brengt meer en uiteraard verbeterde mogelijkheden naar het datacenter. In deze blog leest u alles over de nieuwe mogelijkheden, de verbeteringen en wat het uiteraard voor organisaties en hun medewerkers betekent.

NVIDIA GRID

Voordat we ingaan op alle veranderingen, even een weergave wat GRID ook al weer is. NVIDIA GRID is een van de datacenteroplossingen van NVIDIA die een fysieke GPU, virtueel beschikbaar stelt aan meerdere virtuele desktops zodat medewerkers gelijktijdig en overal gebruik maken van deze GPU. Maar wat is de reden dat we dit doen?

Veel organisaties bieden op een veilige en eenvoudige wijze toegang tot data en applicaties aan vanuit centrale virtuele desktop omgevingen. Meest bekende oplossingen zijn omgevingen op basis van Microsoft Remote Desktop Services, VMware Horizon View of Citrix XenApp en XenDesktop. Met NVIDIA GRID worden applicaties en desktops voorzien van GPU-acceleratie (GPU – Graphical Processing Unit). Dit verhoogt de gebruikerservaring en maakt het tevens mogelijk om applicaties te gebruiken die zonder GPU onbruikbaar zijn. Denk hierbij aan CAD-applicaties zoals AutoCad, Revit, Solidworks en Photoshop. Maar ook de ‘normale’ applicaties zijn steeds meer afhankelijk van een GPU. Microsoft Office is hier een goed voorbeeld van, maar ook webapplicaties zijn steeds meer afhankelijk van een GPU. Naast speciale 2D/3D applicaties en ‘normale’ Line On Business (LOB) applicaties is ook een Windows 10 en Server 2016 zeer gebaat bij de aanwezigheid van een GPU. Windows 10 bijvoorbeeld maakt 30% meer gebruik van een GPU dan Windows 7 doordat de complete User Interface (UI) op basis van DirectX is.

Lange tijd was de afhankelijkheid van een GPU een uitdaging in de wereld van de centrale virtuele desktop. Dit is niet langer een probleem met de komst van GRID. Dit is o.a. ook terug te lezen in eerdere blogs zoals http://pqr.com/blogs/alles-wordt-grafisch.

NVIDIA GRID 5.0

Nu we weer op de hoogte zijn van GRID en welk probleem het oplost, kunnen we de veranderingen die GRID 5.0 met zich meebrengt nader bekijken. Deze veranderingen zijn drieledig, namelijk de nieuwe GPU’s op basis van de Pascal architectuur, de NVDIA GRID edities en tot slot de mogelijkheden rondom monitoring.

Pascal architectuur

De belangrijkste verandering betreft het feit dat de nieuwe GPU’s op basis van de Pascal architectuur zijn geïntroduceerd. Alle GPU’s, op basis van de Pascal architectuur, zijn met de nieuwe 5.0 versie van GRID in te zetten. Dit betekent dat zowel de P40, P6, P4 als de P100 binnen het datacenter zijn in te zetten om virtuele desktops te voorzien van de gewenste GPU-resources. De Pascal architectuur is de derde generatie binnen de datacenter Tesla oplossing van NVIDIA. De oude Keplar (K1 en K2) was ooit de eerste generatie binnen GRID. Vervolgens is de Maxwell architectuur geïntroduceerd met de M6, M60 en de M10. De nieuwe GRID 5.0 versie ondersteunt zowel de Maxwell als de Pascal architectuur GPU’s. Dit betekent dat er meer keuze is voor organisaties om de juiste GPU’s in te zetten.

De GPU’s op basis van de Pascal architectuur zijn speciaal ontwikkeld voor de volgende generatie computers waarin Artificial Intelligence (AI), Deep Learning, fotorealistische visualisaties e.d. de standaard is. NVIDIA is immers wereldleider op het gebied van GPU’s die de wereld van AI voorziet van de juiste ‘motor’. Met NIVIDIA GRID profiteren we hiervan. Uiteraard zijn ook de specificaties van de vier nieuwe Pascal GPU’s verbeterd. In onderstaande afbeelding zijn deze specificaties weergegeven.

De kaarten zijn qua performance krachtiger geworden en ook is het geheugen uitgebreid. De P40 beschikt over 24GB geheugen, ook wel framebuffer genoemd. Afhankelijk van het vGPU profiel kunnen er minimaal 1 en maximaal 24 medewerkers gelijktijdig gebruik maken van de GPU. Enkele vendoren hebben al aangekondigd drie P40 kaarten te ondersteunen in een server waarmee het maximaal aantal gelijktijdige gebruikers met GPU-acceleratie komt op 72. Iets anders wat opvalt is dat een vGPU profiel van 512MB niet beschikbaar is met de Pascal GPU’s. Uiteraard is dit nog steeds wel het geval met de Maxwell GPU’s. In onderstaande afbeelding zit u een overzicht van alle GPU’s die in versie 5.0 van GRID ondersteund worden.

GRID-edities

Met de introductie van de GRID 5.0 versie zijn tevens de GRID-edities vernieuwd. Dat wil zeggen dat de virtual Workstation (vWS) is omgedoopt tot de Quadro Virtual Datacenter Workstation (vDWS). De virtual Apps (vAPP0 en virtual PC (vPC) blijven onveranderd.

De NVIDIA Quadro techniek is een zeer gerenommeerde en veel gebruikte techniek in de wereld van mobiele workstations, desktop workstations en external graphics. De Quadro techniek en bijbehorende certificering is voor veel bedrijven van essentieel belang. Neem bijvoorbeeld de vliegtuigindustrie waarin Quadro een vereiste kan zijn voor toeleveranciers. NVIDIA GRID ondersteunt deze Quadro techniek waardoor met ruim 120 servers van meer dan 30 leveranciers beschikbaar zijn om vanuit het datacenter de Quadro technologie beschikbaar te stellen. Met de nieuwe naam, Quadro Virtual Datacenter Workstation, wil NVIDIA benadrukken dat de Quadro techniek niet beperkt blijft tot fysieke laptops en desktops maar eveneens vanuit het datacenter beschikbaar kan worden gesteld. Dit brengt uiteraard voordelen met zich mee. Data (intellectual Property) blijft binnen de veilige ‘muren’ van het datacenter of de private cloud. De verwerking en de opslag van data vindt plaats op dezelfde locatie. De verwerking geschiedt immers binnen de virtuele desktop vanuit het datacenter/private cloud. Medewerkers zijn in staat om onafhankelijk van plaats en device op een veilige wijze toegang te krijgen tot de omgeving. Niet langer verschillende versies van bestanden die op verschillende locaties of laptops/desktops staan. En zo zijn er nog meer voordelen van centrale al dan niet grafische virtuele omgevingen te benoemen.

Naast de Quadro-techniek is met NVIDIA GRID eveneens de CUDA-techniek beschikbaar. In de laatste versie van GRID is ook de ondersteuning voor deze techniek verder uitgebreid. Daar waar voorheen de CUDA-techniek alleen in de zwaarste vGPU profielen beschikbaar was, is dit met versie 5.0 uitgebreid zodat de CUDA-techniek met alle vGPU profielen te gebruiken is. 

Monitoring

Een andere belangrijke verbetering van NVIDIA GRID 5.0 betreft de monitoring. Vanaf het moment van de introductie van NVIDIA GRID is monitoring een belangrijk punt geweest. De API’s die NVIDIA ontwikkelt worden snel opgepakt door de markt hetgeen resulteert in het feit dat er steeds meer inzicht is naar het gebruik en de prestaties van de GPU. Zowel VMware als Citrix integreren steeds meer met NVIDIA GRID. Neem Citrix Director als voorbeeld. Naast de performance van de CPU, memory en disk is ook de GPU inzichtelijk vanuit de console. De belasting van de GPU, framebuffer, video encoding en decoding is allemaal inzichtelijk. De integratie beperkt zich echter niet alleen tot VMware met vROps en Citrix Director en XenCenter. Monitoring oplossingen van eG Innovations, Lakeside Systrack, ControlUp en LiquidwareLabs ondersteunen eveneens de GRID-technologie en integreren zodat relevante GPU-informatie inzichtelijk wordt.

De end-to-end monitoring van NVIDIA GRID5.0 gaat echter verder en biedt zowel op host-level als op guest-level gedetailleerd inzicht. Hiermee wordt het mogelijk om per sessie, per user en per proces te zien wat er precies gebeurt met de GPU. Met de GRID 5.0 versie is de ‘Per Application’ monitoring geïntroduceerd. In onderstaande afbeelding is weergegeven welke monitoring mogelijkheden beschikbaar zijn.

De voordelen op een rij

NVIDIA GRID voorziet in een GPU-virtualisatie techniek die het mogelijk maakt om applicaties en desktops vanuit een centrale omgeving aan medewerkers te bieden ongeacht het device en locatie met een uitmuntende gebruikerservaring.

  • Flexibiliteit door meer keuze in het gebruik van GPU’s en de mogelijkheid om meer medewerkers gelijktijdig gebruik te laten maken van een systeem en anderzijds de mogelijkheid om een HPC- werkplek vanuit de centrale omgeving aan te bieden.
  • Eenvoud in upgrades, eenvoud bij de inrichtingen en eenvoud in beheer met de uitgebreide API’s. Met meer inzicht door de mogelijkheden rondom monitoring is het voor organisaties eenvoudiger om de juiste keuze te maken bij upgrades of uitbreiding.
  • Een verbeterde User eXperience met NVIDIA GRID 5.0.

PQR Experience Center

Wilt u meer weten over wat NVIDIA GRID voor uw organisatie en medewerkers kan betekenen. Wilt u inzicht in de technische details of wilt u met uw eigen ogen zien en ervaren wat de toegevoegde waarde van deze technologie is? Neem dan contact met uw accountmanager op of maak een afspraak in ons PQR Experience Center.

Jits Langedijk
Technology officer PQR

>> meer blogs

GPU Conference Munchen
03/11/2017
De tweede week van oktober stond in het teken van misschien wel het meest tot de verbeelding sprekende event van 2017, NVIDIA GPU Technology Conference (GTC). Patrick van den Born en Jits Langedijk spraken op dit event en geven in deze blog een...
De Meern, 5 april 2018 – PQR beschikt sinds kort over het eerste kant-en-klare platform voor deep learning, het DGX-development platform. Door deep learning zijn algoritmes in staat om complexe taken die voorheen enkel door mensen uitgevoerd werden...