Sharing digital media

Vraag vanuit de klant

Als IT-adviseur en dienstverlener vragen onze klanten PQR geregeld naar advies om hun digitale workflow te verbeteren, te automatiseren of efficiënter te laten verlopen. In veel gevallen zijn er standaardoplossingen die we ze kunnen bieden. Echter, toen onze klanten in de media-industrie in 2007 met de vraag kwamen hoe ze op een eenvoudige wijze grote videobestanden konden versturen naar hun partners, bleek de oplossing nog niet zo eenvoudig. Voor televisiemateriaal werd nog vaak een harde schijf en een koerier gebruikt, wat niet alleen duur was maar uiteraard ook veel tijd kostte. Andere diensten hadden een limiet op bestandsgrootte of maakten het moeilijk om de controle te behouden over het eigen videomateriaal.

Naar aanleiding van deze vraag is PQR (toenmalig 2ML IT Solutions) in 2007 begonnen met de ontwikkeling van een product op maat: MediaLab. Het doel was een online B2B-oplossing te bieden waarmee in een beveiligde omgeving media-assets geüpload, bekeken en gedeeld konden worden. De focus zou hierbij liggen op video, zodat gebruikers direct online hun afleveringen konden terugkijken zonder eerst het bestand te hoeven downloaden. Belangrijk hierbij was de ondersteuning voor alle mobiele devices (any time, any place, any device). In de loop der jaren is dit uitgebreid met ondersteuning voor audio, Office-documenten en overige files. Ook zijn er features ontwikkeld om de content beter te beheren, waaronder support voor klantspecifieke metadata, het geven van commentaar en workflow management.

 

Digital Innovation bij RTL Nederland

Al snel bleek dat er meer partijen op zoek waren naar een dergelijk product. Hierdoor hebben we in 10 jaar tijd veel bedrijven mogen adviseren en ondersteunen bij het digitaliseren van hun videoscreening en distributie-methoden. In 2016 is RTL Nederland genomineerd voor de Computable Awards in de categorie Digital Innovation[1] door het inzetten van MediaLab als professioneel intern videokanaal. Hiermee hebben ze het gehele distributieproces voor uitzendmateriaal naar een geautomatiseerde, on-premise oplossing gebracht.

MediaLab biedt als Software as a Service (SaaS) een cloud solution om digitale assets online te beheren. De basis is een gesloten platform die een klant door middel van eigen branding kan laten aansluiten bij haar huisstijl. Binnen deze omgeving kan door meerdere gebruikers worden samengewerkt om content beschikbaar te maken voor elkaar, maar ook richting externe partijen via persoonlijke links. Met behulp van een mappenstructuur en groepsrechten kan iedere partij haar materiaal naar eigen voorkeur distribueren of archiveren. Daarnaast behouden bedrijven de controle over hun bestanden doordat ze kunnen zien wie ze heeft bekeken en ze hun bronbestanden kunnen afschermen door alleen toegang te geven tot lage resolutie previews.

Media is essentieel in iedere business

Hoewel de grondslag van MediaLab in de media industrie lag, hebben we inmiddels klanten uit allerlei segmenten die ons als basis voor hun digitale workflow gebruiken. Terwijl de sportindustrie in het weekend bezig is voetbal- en hockeywedstrijden te delen via MediaLab, wordt doordeweeks door klanten als Under Armour en Joolz het platform gebruikt voor het beheren van foto- en marketingmateriaal.

Om ons platform nog toegankelijker te maken en ook geautomatiseerde processen te ondersteunen bieden we een REST API.  Middels de API kunnen we ook als cloud storage dienen voor externe systemen, zoals bijvoorbeeld het intranet van Brand Loyalty waar de media content vanuit MediaLab wordt geladen. 

Klaar voor de toekomst (en altijd op zoek naar innovatie)

In 10 jaar tijd zijn we ver gekomen en we zijn trots op het product dat we hebben ontwikkeld. Toch blijven we op zoek naar de volgende stap. Een live stream testen voor de volgende PQR kantoordag, een proof of concept bouwen voor de Hololens; we vinden het leuk om te spelen met nieuwe technieken om te kijken wat er mogelijk is.

Door nieuwe ontwikkelingen zoals 4K video zullen bestanden in de toekomst alleen nog maar groter worden, en zullen tools als MediaLab essentieel blijven om deze content toegankelijk te houden voor gebruikers ongeacht hun locatie en (mobile) device. Door gebruik te maken van een SaaS oplossing kunnen bedrijven software gebruiken die actief ontwikkeld wordt en up to date blijft met nieuwe technologieën. Wij houden de laatste ontwikkelingen in de gaten en spelen daarop in waar mogelijk. Wordt H265 de nieuwe standaard codec? Of streamen we straks massaal video’s vanaf de nieuwste Apple Watch? We houden de industrie in de gaten, luisteren naar de wensen van onze klanten en bepalen op basis daarvan de roadmap van ons product. Onze ambitie is om de komende jaren een solide dienst te blijven bieden en innovatief te zijn op het gebied van video ondersteuning en file distribution.

De recente ontwikkelingen op het gebied van privacy en security wetgeving zoals de GPDR (Global Data Protection Regulation) zorgen er daarnaast voor dat bedrijven veel kritischer moeten gaan nadenken over hoe ze met hun data omgaan. Als onderdeel van PQR kunnen wij hierin bedrijven assisteren en samen een gepaste en professionele oplossing bieden, zowel in de cloud als on-premise.

Interesse? We komen graag langs om u te adviseren over de mogelijkheden. Neem hiervoor contact op met uw PQR accountmanager of neem contact met ons op.

[1] https://www.computable.nl/artikel/informatie/awards-nieuws/5852038/18532...