SolidFire als basis voor NetApp Hyper-Converged Infrastructuur

NetApp introduceert hun eerste Hyper-Converged Infrastructuur op basis van NetApp SolidFire storage FlexPod SF. 

In mijn vorige blog over NetApp SolidFire schreef ik wat dit betekende voor het NetApp portfolio. Het afgelopen jaar heeft NetApp gebruikt om dit product verder te ontwikkelen. En nu is NetApp op de markt gekomen met de eerste HCI (Hyper-Converged Infrastructuur). Bovendien heeft NetApp eind juni tijdens Cisco Live in Amerika de nieuwste FlexPod oplossing geïntroduceerd op basis van NetApp SF storage: FlexPod SF.

NetApp Hyper-Converged Infrastructuur

NetApp HCI is de productlijn waar NetApp zich voorheen nog niet in begeven had. In samenwerking met Cisco levert NetApp al meer dan 5 jaar converged oplossingen op basis van FlexPod, waarbij het compute en netwerk deel door Cisco hardware wordt ingevuld. In een rack vind je losse componenten die aan de hand van een gevalideerd ontwerp minimaal de gegarandeerde performance leveren. Vanaf dit jaar komt NetApp ook met een Hyper-Converged Infrastructuur oplossing op basis van NetApp SolidFire technologie. In deze oplossing worden compute, storage en netwerk samengevoegd binnen één chassis, met als belangrijke eigenschap: eenvoud in beheer (hierover later meer).

Schaalbaarheid en flexibiliteit

NetApp is niet uniek met haar HCI oplossing want er bestaat al een groot landschap van HCI leveranciers. Ook PQR levert HCI oplossingen op basis van Nutanix en later dit jaar ook HPE SimpliVity. Hoe weet NetApp zich te onderscheiden ten aanzien van vergelijkbare producten uit de bestaande markt? De meeste traditionele hyper-converged oplossingen kenmerken zich doordat er alleen een lineaire groei mogelijk is. Dus, wanneer een klant alleen maar compute nodig heeft dan krijgt hij daar automatisch meer storage bij, en vice versa. Veel van de huidige HCI leveranciers hebben hier een oplossing voor bedacht door andere uitvoeringen van nodes te bedenken. Bij NetApp HCI gaat uitbreiden op een andere manier. De basis bestaat altijd uit vier storage nodes en minimaal twee compute nodes (fysiek twee chassis van 2U hoog met plaats voor acht nodes).

Het voordeel van de HCI oplossing is dat het geen probleem is om alléén de storage uit te breiden. Ook is het mogelijk om, indien je alleen compute nodes nodig hebt, ervoor te kiezen om alleen het aantal compute nodes uit te breiden. Beide type nodes zijn er in de varianten small, medium en large. Van de compute nodes kunnen er op dit moment maximaal 32 in een configuratie zitten en de maximum van storage nodes is 40. Dit zorgt ervoor dat de oplossing schaalbaar is en uitbreiden op de lange termijn flexibel te realiseren is. Daarnaast garandeert NetApp dat nieuwe toekomstige nodes altijd kunnen communiceren met bestaande type systemen binnen hetzelfde cluster.

Gegarandeerde prestaties

Een van de grootste uitdagingen voor beheerders van een IT-omgeving is het leveren van voorspelbare prestaties, met name voor verschillende toepassingen en workloads. Voorheen werden performance-eisende applicaties op een eigen platform gebouwd, maar dat is economisch geen optie meer omdat dit extra hardware, stroom, koeling en ruimte in het datacenter vereist. Echter, wanneer je meerdere toepassingen hebt die dezelfde infrastructuur delen, bestaat er een mogelijkheid dat één applicatie de prestaties van een andere applicatie beïnvloedt. NetApp HCI is gebouwd op de SolidFire technologie met het Element OS als onderliggend operating system. Zoals ik in mijn vorige blog al vertelde, is het met NetApp SolidFire mogelijk om Quality of Service (QoS) toe te passen op de workloads. Door een minimaal aantal IOP’s toe te kennen aan een workload is het mogelijk om performance te garanderen. Deze workloads worden dan niet meer beïnvloed door anderen (noisy neighbors) en de performance wordt dan voorspelbaar. Met behulp van deze QoS techniek is het eveneens eenvoudig om performance problemen te tackelen. Op een moment dat er zich een performance probleem voordoet heeft de beheerder de mogelijkheid om on-demand het minimaal aantal IOP’s van de getroffen workload te verhogen. Heeft dit geen invloed op de performance dan zal het probleem zich buiten de HCI oplossing bevinden en kan de gewenste QoS waarde weer worden ingevuld. Heeft het wel invloed dan kan besloten worden het minimale aantal gegarandeerde IOP’s voor deze workload te verhogen.

Eenvoud in beheer en implementatie

Tegenwoordig willen we dat IT-taken volledig geautomatiseerd worden, mede om het risico op gebruikersfouten te vermijden. De implementatie van NetApp HCI is erg eenvoudig en ook een uitbreiding kost weinig inspanning. Daarnaast beschikt een NetApp HCI systeem over de nieuwe NetApp Deployment Engine (NDE) die een implementatie eenvoudig en snel maakt. Met de meegeleverde VMware vCenter Plug-in is het dagelijkse beheer eenvoudig. Alle beheertaken zijn hiermee uit te voeren waardoor een eigen web-interface niet nodig zal zijn. Voor integratie met hoger management, orchestration (OpenStack), back-up en Disaster-Recovery (DR) is er een complete suite van API’s beschikbaar. Bij het uitbrengen van het eerste model is de NetApp HCI leverbaar met VMware vSphere als hypervisor.

Conclusie

Opnieuw heeft NetApp met deze oplossing een nieuw product in de markt gezet die uitermate geschikt is voor het “next generation datacenter” concept. Ze passen daarom ook perfect in de DataFabric strategie van NetApp. Met de nieuwe HCI-oplossing sluiten ze niet alleen aan op de andere HCI-spelers, omdat ze meteen met een volwassen product op de markt komen (Element OS versie 10), ze bieden met de NetApp HCI oplossing ook gegarandeerde performance en eenvoud in beheer waardoor NetApp meteen een serieuze optie is voor klanten die voor een dergelijk platform willen gaan kiezen. In Nederland is de NetApp HCI vanaf september in een quote op te nemen en vanaf oktober leverbaar zijn.

PQR adviseert u graag over de mogelijkheden van NetApp HCI. Neem hiervoor contact met ons op.

Referenties

https://newsroom.netapp.com/blogs/introducing-netapp-enterprise-scale-hc...

Marco Bakker

Consultant

>> meer blogs