Terugblik VMworld 2015 - Datacenter en public cloud

Viktor van den Berg

VMworld 2015: Ontwikkelingen rondom het datacenter en public cloud.

VMworld is de jaarlijkse conferentie waar VMware zijn visie en strategie uiteen zet én de laatste updates presenteert over beschikbare producten en oplossingen. VMworld vond dit jaar voor de 11e keer plaats: ook dit jaar was San Francisco de gekozen lokatie voor het evenement. VMworld trok dit jaar meer dan 23.000 bezoekers.

Namens PQR waren Rob Beekmans en ondergetekende aanwezig. In deze blog informeer ik u over al het VMware nieuws op het gebied van datacenter en public clouddiensten. In de blog van Rob Beekmans leest u meer over de ontwikkelingen op het gebied van End User Computing.

VMware Hybrid Cloud: one cloud, any app, any device

Centraal in de visie van VMware staat de hybrid cloud. Hybrid cloud is de combinatie van uw eigen datacenter, gecombineerd met resources die vanuit de public cloud worden afgenomen. Het doel van VMware is om 'One cloud, any app, any device' te bieden. Dit betekent een universeel platform waarbinnen het mogelijk is om vanaf elk device workloads te benaderen die zowel binnen on-premises vSphere draaien of vanuit de publieke vCloud Air (partner) worden aangeboden. Met het toevoegen van NSX voor netwerkvirtualisatie, kan het netwerk topologie naadloos doorgetrokken worden tussen de verschillende omgevingen. Dit alles biedt u maximale flexibiliteit en de mogelijkheid om applicaties op te schalen naar de publieke cloud.

Met het toevoegen van het tijdens VMworld aangekondigde cross cloud vMotion, is het mogelijk om een live-migratie tussen het on-premises datacenter en de publieke cloud uit te voeren. Ook de nieuwe vCloud Air Hybrid Manager vSphere plugin draagt bij in de uniformere cloud van VMware. U krijgt hiermee inzicht in wat binnen uw eigen datacenter draait en wat binnen vCloud Air aanwezig is.

SRM Air en SQL as a Service

Dat vCloud Air niet alleen Infrastructure as a Service (IaaS) biedt, blijkt wel uit de aankondigingen van Site Recovery Manager (SRM) Air en SQL as a Service. SRM Air is de SaaS versie van de bekende on-premises disaster recovery oplossing. Met SRM Air kunt u uw uitwijk naar vCloud Air DR automatiseren en runbooks maken zoals dit ook binnen on-premises SRM mogelijk is. In de toekomst wordt de on-premises uitwijk toegevoegd aan SRM Air, waardoor de SaaS versie een volwaardige vervanger wordt van hoe we SRM nu kennen. Dit betekent dat initiële installatie- en configuratiestappen, als onderdeel van een Disaster Recovery traject, overgeslagen kunnen worden. Dit initiatief, en de beweging rondom vRealize Air Automation en vRealize Air Compliance laten zien dat steeds meer infrastructuur managementoplossingen als service beschikbaar worden gemaakt. Daarnaast heeft VMware Microsoft SQL Server as a Service aangekondigd, waarmee een kant en klare SQL service kan worden afgenomen uit de VMware cloud.

PQR adviseert u graag op het gebied van VMware public clouddiensten en is, als één van de weinige partners in Nederland, gecertificeerd als VMware vCloud Air partner. Indien u hierover met ons in gesprek wil, neem dan contact op met ons.

Cloud Management met OpenStack

Tijdens VMworld 2014 is de eerste versie van VMware Integrated OpenStack (VIO) gelanceerd. Dit jaar is VIO versie 2.0 beschikbaar gekomen; gebaseerd op de Kilo versie van OpenStack. Het installeren van OpenStack is een behoorlijke crime gebleken, echter is met de speciale VIO distributie de installatie van het product een stuk eenvoudiger geworden. OpenStack biedt de mogelijkheid om eenvoudig datacenter resources te consumeren vanuit een self-service portal. Het lijkt enigszins op wat mogelijk is met VMware's vRealize Automation (vRA). Bij vRA ligt de focus echter meer op lifecycle management en de integratie met externe infrastructuur managementoplossingen. OpenStack biedt een platform wat meer gericht is op het consumeren van IT-resources; lifecycle management is hier minder aanwezig.

De open source oplossing OpenStack wordt steeds populairder; oplossingen als Platform 9 en ZeroStack gebruiken OpenStack als basis van hun product. Ook HP Helion draait op basis van OpenStack. Al met al een platform om in de gaten te houden.

Cloud Native Applications

Een ander onderwerp wat de nodige aandacht heeft gekregen tijdens VMworld zijn cloud native applications. Cloud native applications hebben een applicatie-architectuur die beter past binnen een op cloud gebaseerde infrastructuur. Deze applications wijken hierin dus af van de architectuur zoals we die kennen bij client/server applicaties. Cloud native applications beschikken zelf over high availability voorzieningen en hebben de onderliggende infrastructuur niet nodig. Daarnaast bestaan cloud native applications vaak uit meerdere nodes die samenwerken en de applicatie is makkelijk op en af te schalen.

Cloud native applications draaien vanuit OS containers, het management wordt vaak gedaan op basis van Docker. VMware heeft tijdens VMworld 'VIC' (VMware Integrated Containers) aangekondigd waarmee containers, en dus cloud native applicaties, geïntegreerd onderdeel worden binnen de vSphere infrastructuur. Containers, die normaal onderdeel zijn van het OS, worden met deze oplossing zichtbaar gemaakt binnen vSphere waarbij ook het aanmaken en vernietigen van deze containers via de vSphere infrastructuur geregeld kan worden. Ondanks dat VMware VIC en containers met name interessant zijn voor grote ontwikkelomgevingen, is dit wel een trend om in de gaten te houden.

Ontwikkelingen op het gebied van Software Defined Storage

Het zal niemand ontgaan dat er op het gebied van storage een hoop ontwikkelingen zijn. De introductie van flash storage in het datacenter een paar jaar geleden heeft de nodige veranderingen met zich mee gebracht. De introductie van hyper converged en software defined storage-oplossingen doen hier nog een schepje bovenop. Flash wordt tegenwoordig gebruikt als cache in de lokale server, als cache in het storage array; er zijn full flash arrays en verder hebben diverse server-side (full flash) SAN's hun intrede gedaan. Op de Solutions Exchange presenteerden partijen als Atlantis Computing, Nutanix en PernixData het laatste nieuws met betrekking tot hun oplossingen. Uiteraard waren de grotere storagepartijen als Hitachi Data Systems en NetApp ook aanwezig.

VMware Virtual SAN

VMware's oplossing op het gebied van software defined storage is Virtual SAN, of gewoon kortweg VSAN. Tijdens VMworld heeft VSAN 6.1 zijn intrede gedaan. Belangrijkste verbetering is de ondersteuning voor stretched clusters, waarmee VSAN nu ook ingezet kan worden voor stretched disaster avoidance en recovery oplossingen. Verder biedt vSphere Replication op VSAN nu een minimale RPO van 5 minuten.

What else?

Naast alle aankondigingen, nieuwtjes en visie is VMworld ook het uitgelezen moment om in gesprek te gaan met medewerkers van partners, klanten en van VMware zelf. De breakout sessies, hands-on labs, solutions exchange, group discussions en netwerkevenementen geven uitgebreid de mogelijkheid om te leren waar iedereen mee bezig is. Dit geeft genoeg inspiratie om het komende jaar met nieuwe en gave oplossingen aan de slag te gaan.

Tot zover deze update!

Indien u vragen heeft of gewoon eens verder wil praten over wat Software Defined Data Center, public cloud of NSX voor u kan betekenen? U kunt mij bereiken via vbe@pqr.nl of via twitter @viktoriousss.

Viktor van den Berg
Solution Architect PQR

>> meer blogs

Reacties

Reactie toevoegen