Upgrade naar vSphere Enterprise Plus, nu het nog voordelig kan!

Ronald de Jong

Het hoe en waarom van Enterprise Plus

Een stukje geschiedenis.... VMware heeft bij de introductie van vSphere 4.0 (mei 2009) al eens geprobeerd om de Enterprise variant van het product te laten verdwijnen. Toentertijd was er een mogelijkheid om voordelig te upgraden naar Enterprise Plus. De Enterprise variant zou na een aantal maanden komen te vervallen. Veel klanten gingen in protest, omdat ze een investering hadden gedaan in functionaliteit en niet gedwongen méér wilden betalen voor additionele functies die ze nauwelijks gebruikten. Het verschil tussen Enterprise en Enterprise Plus was toen nog niet zo groot.

Uiteindelijk koos VMware er voor om de Enterprise variant van vSphere te behouden en de meeste nieuwe features alleen uit te brengen in de Enterprise Plus versie. Dat heeft er inmiddels toe geleid dat er een indrukwekkend aantal 'Enterprise' features zijn bijgekomen in Enterprise Plus variant, terwijl Enterprise qua functionaliteit nauwelijks is veranderd.

Voordelig upgraden

Inmiddels zijn we zo’n 8 jaar verder en is voor VMware het moment aangebroken om de Enterprise versie daadwerkelijk te laten verdwijnen. Dat doen ze wel door het geven van een aanzienlijke korting aan klanten die de stap van Enterprise naar Enterprise Plus willen maken. Waarom dat interessant is, leg ik in dit artikel uit.

Wat maakt Enterprise Plus zo bijzonder dat het de extra uitgaven rechtvaardigt?

Nu kan en wil ik natuurlijk niet in uw portemonnee kijken, dus de financiële afweging kan ik niet voor u maken. Wat ik wél kan doen is uitleggen wat de meerwaarde van Enterprise Plus is, zodat u die beslissing zelf kunt maken.

Wat zijn dan die features die Enterprise Plus biedt, bovenop de Enterprise variant? Hieronder een lijstje, waarna ik voor een aantal features zal uitleggen, wat het biedt en in welke situaties het kan worden gebruikt:

 • Distributed Switches
 • Network I/O Control (NIOC)
 • Storage I/O Control (SIOC)
 • Host Profiles
 • Auto Deploy
 • Cross vCenter & Long Distance vMotion
 • 4 vCPU Fault Tolerance
 • Storage DRS
 • Single Root I/O Virtualization (SR-IOV)
 • Flash Read Cache
 • NVIDIA GRID vGPU
 • Virtual Machine Encryption
 • Proactive High Availability

Network / Storage I/O Control

Network I/O Control en Storage I/O Control zijn features die nauw aan elkaar verwant zijn, maar op een ander gebied werken. De namen zeggen het al NIOC werkt op het Netwerk en SIOC werkt op de storage; in essentie doen ze hetzelfde.

Beiden zorgen ervoor dat in een omgeving waar veel gebruik gemaakt wordt van Netwerk of Storage resources, virtuele machines geen last krijgen van 'drukke buren'. Stel je voor dat je een aantal virtuele machines hebt, die op dezelfde datastore zitten, waarbij één virtuele machine heel veel I/O genereert. De andere virtuele machines op dezelfde datastore, hebben hier last, doordat de beschikbare resources worden gemonopoliseerd door die ene drukke virtuele machine.

Door gebruik te maken van SIOC, wordt het mogelijk om prioriteit te geven aan storageverkeer. Ook wordt er gebruik gemaakt van disk shares om de beschikbare performance netjes te verdelen over de virtuele machines. Uiteraard is de prioriteit te configureren, zodat de belangrijke virtuele machines meer performance krijgen, dan de minder belangrijke virtuele machines. Voor meer informatie verwijs ik graag naar een (oud, maar nog zeker interessant) artikel over Storage I/O Fairness.

Network I/O Control gebruikt een zelfde mechanisme, als het gaat om het verdelen van netwerkresources over virtuele machines en andere netwerk-functionaliteit, zoals vMotion maar dan, logischerwijs, op het gebied van netwerkverkeer.

Datastore Clusters en Storage DRS

In lijn met Storage I/O Control, kan het voorkomen dat er optimalisatie te halen valt in de benadering van storage, door virtuele machines. Stel dat meerdere datastores, met vergelijkbare karakteristieken, worden betrokken uit verschillende SAN’s. Dan kan het bundelen van die datastores tot een datastore cluster zeker voordelen opleveren met betrekking tot plaatsing van nieuwe virtuele machines, maar ook in het optimaal houden van die plaatsing.

Wordt één virtuele machine groter en groter of genereert deze meer en meer I/O, dan kan het zijn dat andere virtuele machines op dezelfde datastore beter kunnen worden verplaatst naar een andere datastore. Storage DRS biedt de mogelijkheid om dit te doen. Vergelijk het met DRS voor virtuele machines, die op basis van processor en geheugen karakteristieken kan bepalen over de optimale verdeling van de virtuele machines over hosts is. Datzelfde doet Storage DRS (in combinatie met Datastore Clusters) voor storage. Als er capaciteits- of performancevoordelen zijn te behalen, door een virtuele machine te  verplaatsen naar een andere datastore in het datastore cluster, dan kan Storage DRS dat verzorgen. Dat kan geautomatiseerd (waarbij een periode kan worden opgegeven waarbinnen dit mag worden uitgevoerd) of handmatig (waarbij de beheerder adviezen krijgt over de te ondernemen acties).

Flash Read Cache

Een functionaliteit die ik nog niet zo heel veel tegenkom, maar waar ik zeker groot fan van ben, is Flash Read Cache. Hiermee kan een SSD worden geplaatst in een host, die kan worden gebruikt voor het cachen van veelgebruikte storageblokken.

Deze blokken hoeven dus niet elke keer van het SAN worden gehaald, maar worden gecachet op de host. Per virtuele disk kan worden aangegeven hoeveel cache er mag worden gebruikt, zodat alleen de disks die er veel baat bij hebben, gebruik maken van de SSD schijf die in een host wordt bijgeplaatst.

Virtual Machine Encryption

Een nieuwe functionaliteit in vSphere 6.5 en in lijn met de securityfocus die VMware als bedrijf heeft, is het kunnen encrypten van een virtuele machine. Het vergt wel enige configuratie (met de inzet van een (externe) Key Management Server (KMS)), maar daarna is het redelijk eenvoudig om virtuele machines te encrypten.

Misschien wat minder interessant voor private cloud omgevingen (hoewel je ook daar bij encryptie zeker baat kan hebben), maar zeker als (een deel van de) virtuele machines naar publieke clouds gaan verhuizen, een methode om de inhoud van de virtuele machine te beschermen tegen kwaadwillenden. Encryptie vindt plaats, onafhankelijk van de virtuele machine, op hypervisorniveau, dus elke virtuele machine kan worden voorzien van encryptie.

Proactive High Availability

Ook een nieuwe feature in vSphere 6.5 is Proactive HA. Waar 'normale' HA reageert op uitval van een host en vervolgens alle relevante virtuele machines opnieuw opstart op de overgebleven hosts, biedt Proactive HA de mogelijkheid om te reageren op verwachte uitval.

Wanneer de gezondheid van een host vermindert (bijvoorbeeld door uitval van een voeding of een schijf in een RAID-1 set), kan Proactive HA de virtuele machines op die host op een nette manier (via vMotion) verplaatsen naar een gezonde host of aanbevelingen doen daartoe, als je liever zelf de controle wilt houden over dergelijke acties.

Distributed Switches

In een eerder blog heb ik al eens uitgelegd wat de voordelen zijn van Distributed Switches. Ik verwijs u dan ook graag naar de blog Virtuele switches distributed of niet?

En nu?

Maar wat nu als u besluit om alsnog te blijven bij de Enterprise editie? Wat heeft dat dan voor gevolgen voor nieuwe versies? Nou, daarin is VMware niet heel erg duidelijk. De kans bestaat dat uw Enterprise versie 'gewoon' blijft bestaan, totdat deze uit support loopt (huidige versie support loopt tot 2020).

Wat wel geldt is dat alle nieuwe Enterprise gerelateerde features enkel beschikbaar komen voor de Enterprise Plus versie. Daarom is het interessant om nú een upgrade naar Enterprise Plus uit te voeren, nu VMware nog een fikse korting geeft!

Mocht u meer informatie willen hebben over de upgrademogelijkheid of wilt u uitleg over of hulp bij de ingebruikname van één of meerdere van bovengenoemde features, laat het mij vooral weten.

Ronald de Jong
Senior consultant SDDC

P.S. Wilt u meteen overgaan tot aanschaf, aarzel dan niet en neem contact op met mij of uw accountmanager, de actie loopt tot 29 juli 2017.

>> meer blogs

Reacties

Reactie toevoegen