Web- en SaaS-applicaties; een tautologie of toch niet?

Hoewel er grote overeenkomsten zijn, bestaan er ook grote verschillen.

Web- en SaaS-applicaties worden vaak in een adem genoemd waardoor de indruk ontstaat dat beide dezelfde kenmerken hebben. Hoewel er grote overeenkomsten zijn, bestaan er ook grote verschillen.

In deze blog leg ik uit wat de kenmerken zijn van beide typen applicaties en waarom het voor u belangrijk is om de verschillen (en de gevolgen) te weten voordat u aan de slag gaat met off premises applicaties.

Kenmerken SaaS

Als we kijken naar de definitie van SaaS volgens de NIST (National Institute of Standards and Technology) dan lezen we het volgende:

 “The capability provided to the consumer is to use the provider’s applications running on a cloud infrastructure. The applications are accessible from various client devices through either a thin client interface, such as a web browser (e.g., web-based email), or a program interface. The consumer does not manage or control the underlying cloud infrastructure including network, servers, operating systems, storage, or even individual application capabilities, with the possible exception of limited user-specific application configuration setting.”

(Bron: http://csrc.nist.gov/publications/nistpubs/800-145/SP800-145.pdf)

Het belangrijkste kenmerk van SaaS is dat u als klant geen (technisch) beheer hoeft te doen aan de onderliggende (backend) infrastructuur waarop de applicatie wordt gehost. U wordt daarin ontzorgd door de leverancier van de applicatie en/of cloudprovider.

Kenmerken webapplicaties

Een webapplicatie is gebaseerd op internettechnologieën, waarbij de presentatie naar de medewerker toe, wordt gedaan binnen een webbrowser. Een webapplicatie kan vanuit de eigen on premises infrastructuur worden aangeboden.

De verschillen

Hoe de toegang tot de applicatie wordt verzorgd, maakt het belangrijkste verschil.

  • Web apps

Dit kán volledig web-based zijn, waarbij alleen een webbrowser voldoende is. Dit creëert een nieuw voordeel; elk apparaat is voorzien van een webbrowser waardoor een webapplicatie ook daadwerkelijk altijd en overal beschikbaar is – even los van eventuele plug-ins die vereist zijn voor een juiste werking en de aanwezigheid van een netwerkverbinding. Een voorbeeld van een dergelijke applicatie is Office Online, waarbij we Word Online, Excel Online en ‘Outlook on the Web’ in een webbrowser gebruiken om toegang te krijgen tot opgeslagen informatie in Office 365.

  • Applicatiebeschikbaarheid

Anders is dit als een volledige client applicatie beschikbaar moet worden gesteld om toegang te verkrijgen tot de SaaS-dienst. NIST beschrijft dit als een ‘program interface’. De volledige Office suite is een goed voorbeeld; we gebruiken dan Outlook, Word en Excel, geïnstalleerd op een apparaat, om toegang tot informatie in Office 365 te benaderen. In de praktijk wordt de applicatie vaak niet door de applicatieleverancier geïnstalleerd; u moet zelf een keuze maken hoe deze applicatie aan uw medewerkers beschikbaar wordt gesteld. Applicatie-installatie, virtualisatie, layering of presentatie – gebruikmaken van een centraal desktop concept – zijn beschikbare mogelijkheden.

Wat opvalt, is dat hier wel degelijk een aantal technische keuzes gemaakt moeten worden om gebruik te kunnen maken van een SaaS-applicatie. Hoe wordt de applicatie beschikbaar gesteld? Kan de medewerker persoonlijke instellingen opslaan? Hoe gaan we om met updates van de applicatie? Organisaties die ook hierin voor beheergemak gaan, kijken daarom vaak naar een ‘Workspace as a Service’ (WaaS) oplossing, waarbinnen een volledige workspace wordt aangeboden en beheerd. De cloudprovider biedt de beschikbaarheid van de applicaties en bepaalt hoe de applicatie wordt aangeboden (web, installatie, virtualisatie of layering).

Belangrijkste gemene deler

Voor zowel web- als SaaS-applicaties blijft functioneel beheer onverminderd van toepassing. Denk hierbij aan het verlenen van toegang voor uw medewerkers, het aanbrengen van een herkenbare look and feel of de configuratie van organisatie specifieke workflows.

Conclusie

Een SaaS-applicatie is niet automatisch een webapplicatie. Afhankelijk van gewenste functionaliteit en mogelijkheden van de SaaS-dienst, is nog altijd een ‘traditionele’ deliverymethode nodig om de applicatie beschikbaar te stellen aan de medewerkers. Als een organisatie een cloud first-strategie volgt, is kiezen voor een SaaS-applicatie alleen niet voldoende; een ‘Workspace as a Service’ kan helpen in een hogere mate van ontzorging.

>> meer blogs

P.S. Wilt u weten hoe u uw applicaties beschikbaar kunt stellen aan uw medewerkers? Of zelf ervaren hoe een volledige web-based workspace werkt? Neemt u dan contact op met PQR voor een bezoek aan ons PQR Experience Center waar we verschillende scenario’s kunnen demonstreren.

Neem contact op met PQR