Cloud

Build, connect, extend.

Een cloudstrategie hoeft geen ‘alles of niets’ strategie te zijn. Door publieke clouddiensten toe te voegen aan uw eigen IT-infrastructuur ontstaat een hybride cloudomgeving. Hierbij worden specifieke diensten geboden door het best passende platform: enerzijds uit uw eigen on-premises (private) cloudomgeving en anderzijds vanuit de publieke cloud. Dit stelt u in staat om diensten die u, om welke reden dan ook, niet in een publieke cloud onder wilt of kunt brengen samen te brengen in een hybride, transparante, infrastructuur. Diensten die dermate gestandaardiseerd zijn dat deze niet beter of goedkoper door uw eigen IT-afdeling geleverd kunnen worden, kunnen afgenomen worden vanuit de publieke cloud.

PQR gelooft in een hybride cloudstrategie, waarbij het voor u best passende platform wordt gekozen om functionaliteit aan te bieden waarmee uw organisatie vooruit kan. We noemen dit ook wel het ‘build, connect, extend’ principe: bouw uw private cloud, maak gebruik van een publieke cloud waar het kan en haal uw voordeel uit de combinatie. In dit scenario worden public diensten ingezet waar de business case dit toelaat. De eigen private cloud voorziet in het geoptimaliseerde platform waar u zelf maximale controle over heeft.

Voorbeelden van een hybride cloud:

  • Office 365; waarbij Exchange, Sharepoint en Skype for Business geleverd worden door Microsoft;
  • Disaster Recovery as a Service; waarbij de cloud een uitwijklocatie is die alleen gebruikt wordt bij een calamiteit;
  • Big Data (Analytics); waarbij het analyseren van data sets in de cloud wordt uitgevoerd;
  • Infrastructure as a Service; waarbij rekenkracht gebruikt wordt uit de cloud, voor gebruik in productiesystemen of alleen wanneer dit tijdelijk vereist is;
  • Management software; steeds meer applicaties worden als een Software as a Service platform aangeboden, ook om uw eigen infrastructuur te kunnen managen;
  • Back-up as a Service; waarbij de cloud een back-up target is.

De voordelen van hybride cloud

De winst die u behaalt zit niet alleen direct in IT-voordelen, maar dringt veel verder door in uw organisatie dan dat u in eerste instantie zou denken:

  • Vergroting van flexibiliteit: op- en afschalen gaat eenvoudig en snel
  • Uw bedrijfscontinuiteit wordt vergroot: de cloud fungeert als tweede datacenter
  • Ontzorging: een deel van uw beheerskosten en updates worden overgenomen door uw cloud provider. U kunt zich richten op uw eigen business of bijvoorbeeld innovatie.

Indien u overweegt om gebruik te gaan maken van de cloud, in welke vorm dan ook, is de eerste stap het definiëren van een cloudstrategie. Uiteraard dient deze strategie een afgeleide te zijn van uw bedrijfsdoelstellingen en onderdeel van uw overall IT-strategie. Hiermee heeft u een stip op de horizon waaraan nieuwe technologische ontwikkelingen getoetst kunnen worden.

Wat betekent de cloud voor u?

Neemt u binnen uw IT-strategie cloud computing in overweging? Wilt u stap voor stap kennismaken met interne, externe of hybride cloudoplossingen? Wilt u weten wat er allemaal bij komt kijken. Bijvoorbeeld hoe het zit met de veiligheid van uw data? PQR helpt u op weg en heeft daartoe diverse PQR-clouddiensten ontwikkeld.

Sparren over de cloud? Geef u op voor de Cloud Discovery Workshop.

>> Hoe werkt de cloud nu eigenlijk precies?

Jo Smeets, De Zorggroep Jo Smeets De Zorggroep

"Tijdens onze gesprekken kwam naar voren dat de upgrade naar Office 365 minder eenvoudig zou zijn dan in eerste instantie werd verwacht (early adopter problemen) en extra eisen met zich mee zou brengen. Gelukkig is de kennis en kunde bij PQR-medewerkers meer dan gemiddeld, en daar hebben we tijdens dit ‘pioniersproject’ veel profijt van gehad."

Viktor van den Berg Viktor van den Berg Technology officer

"Voordat u direct aan de slag gaat met het bouwen van scripts, integraties, workflows en de realisatie van een self-service catalogus, is het goed om eerst te bepalen waar uw IT-infrastructuur staat. Orchestration is namelijk onderdeel van een private, hybride of publieke cloudstrategie."

11/01/2017
Operations Management Suite (OMS) is een hybride cloud managementoplossing met een aantal Azure-diensten. Log Analytics is een mooi voorbeeld van de toegevoegde waarde van een publieke cloudoplossing voor uw on-premises infrastructuur.
Maak uw dataomgeving cloud-ready en blijf succesvol ondernemen in het digitale tijdperk
05/09/2016
Hoe bereid je je dataomgeving voor op een overstap naar de cloud? Een verslag van een ronde tafel-sessie met IT-managers uit de markt, PQR, Commvault en Nutanix.
Web- en SaaS-applicaties; een tautologie of toch niet?
23/05/2016
Web- en SaaS-applicaties worden vaak in een adem genoemd waardoor de indruk ontstaat dat beide dezelfde kenmerken hebben. Hoewel er grote overeenkomsten zijn, bestaan er ook grote verschillen.
Workshop over cloud, waar is dat goed voor?
20/01/2016
Mag ik even generaliseren? CEO's weten vaak onvoldoende van de cloud. Ze lezen 's avonds na het Journaal in vakbladen dat de hele wereld de cloud ingaat. En dus komen ze de volgende ochtend op de zaak en roepen: we moeten naar de cloud! Terwijl ze...
Terugblik VMworld 2015
09/09/2015
VMworld is de jaarlijkse conferentie waar VMware zijn visie en strategie uiteen zet én de laatste updates presenteert over beschikbare producten en oplossingen. Lees in deze blog van Viktor van den Berg over het VMware nieuws rondom datacenter en...
Ik kies bewust: cloud
08/07/2015
Organisaties vragen ons steeds vaker of wij ze kunnen ontzorgen. Of wij de complexe beheertaken die bij hun ICT-infrastructuur horen uit handen kunnen nemen. Vaak suggereren ze zelf dat de oplossing in de cloud te vinden is.
Checklist Cloud Service Provider
PQR heeft deze checklist ontwikkeld om u in staat te stellen de juiste keuze te maken ten aanzien van een Cloud Service Provider. Door onderstaande vragen te laten beantwoorden door diverse Cloud Service Providers, krijgt u een beeld van de markt en...
 
Cloud Application & Infrastructure Assessment
Wellicht wilt u aan de slag met self-service provisioning binnen een private cloud, Infrastructure-as-a-Service of off-premises managed cloud. Weet u echter welke stappen u dient te ondernemen om naar dit nieuwe cloudscenario toe te kunnen groeien?...
 
Cloud Discovery Workshop
Worstelt u met een IT-uitdaging en wilt u weten of cloud daarvoor de juiste oplossing is? Met de Cloud Discovery Workshop gaat PQR met u in gesprek over wat cloud uw organisatie kan bieden. U maakt kennis met de mythes en mogelijkheden van cloud en...
 
Als cloud integrator ondersteunt PQR u in het ontwikkelen van een hybride cloudomgeving. In deze ePaper leest u het hoe en waarom van de hybride cloud. Build, connect en extend.
 
Op zoek naar de juiste mix tussen cloud en eigen bodem
Executive People | december 2015 | Viktor van den Berg | PQR helpt klanten bij de selectie en implementatie van clouddiensten