Wie herkent het niet: Een nieuwe omgeving moet worden opgebouwd, we doen een workshop met elkaar en aan alles wordt gedacht. Toch?
Dan: Willen we meerdere gebruikers op 1 Windows server (RDS) of kiezen we voor VDI en gebruiken we voor iedere gebruiker een Windows 10/11 machine?
Beide opties en meer zijn mogelijk met VMware Horizon 8.

Vervolgens kijkt u naar de use cases van uw organisatie. Aan de hand hiervan bepaalt u wat voor virtuele machines er bij horen. Op basis van de specificaties maakt u in het design een berekening, om vervolgens te kijken hoeveel hardware er nodig is.

Dan wordt het design op alle punten afgerond; de bouw van de omgeving gestart op basis van het design en er wordt een migratie gedaan. Maar dan stromen de klachten van de eerste gebruikers binnen: de omgeving is traag!

Wat had u anders kunnen doen?

Bovenstaande situatie komt helaas vaker voor. Onze consultant Ralph legt hieronder uit hoe wij dit aanpakken met gebruik van de software van LoginVSI.

  • Login VSI voor;
  • Login VSI tijdens;
  • Login VSI na.

LoginVSI voor

Waarom?
Voor de migratie van gebruikers wil je zeker weten dat het design klopt. Daarom zijn de usecases van uw organisatie van groot belang. Deze usecases worden gesimuleerd door middel van het programma Login Enterprise.

Binnen Login Enterprise worden ‘Load Tests’ aangemaakt. Inlogsessies van gebruikers en applicaties die daarmee opstarten worden gesimuleerd. Het programma monitort het verloop hiervan. Het toont aan of de verwachtte aantal sessies in het design ervoor zorgt dat de omgeving blijft performen.

Alle applicaties worden binnen Login Enterprise geconfigureerd door ‘scripts’ en ‘application xray’. In dit voorbeeld gebruiken wij ‘mspaint’ en ‘notepad’.

 

Na de uitvoering van deze testen, kijken we naar het resultaat:

In deze grafiek is zichtbaar dat er is getest met 50 inlogsessies. U ziet dat, na 24 minuten en 26 actieve sessies, de performance van het openen van Notepad langzaam omlaag gaat.
De oorzaak kan de desbetreffende applicatie zijn (bijv. backend) of door de omgeving zelf. Door het bestuderen van de data en logs kunt u conclusies trekken op basis van het gemaakte design.

In deze grafiek is zichtbaar dat er is getest met 50 inlogsessies. Na 24 minuten en 26 actieve sessies gaat de performance van het openen van de notepad langzaam omlaag.
De oorzaak kan de desbetreffende applicatie zijn (bijv. backend), maar dit kan ook komen door uw IT-omgeving.

Wanneer u de data en logs bestudeert kunt u conclusies trekken op basis van het gemaakte design.

Login VSI tijdens

Waarom?

Na de start van de migratie is het belangrijk dat gebruikers geen hinder ondervinden. De omgeving en applicaties voorziet u continu van diverse updates. LoginVSI heeft de mogelijkheid om ‘Continuous Tests’ te draaien op uw omgeving. Deze tests zijn bijna gelijk aan de Load Tests, alleen draaien ze gepland. Dit kunt u instellen als een wekelijkse run, een dagelijkse run of zelfs een run per uur:

Wanneer de migratie vordert kunt u ervoor kiezen om de testen ’s nachts uit te voeren wanneer niemand aan het werk is.

Is er een update geweest in uw omgeving of van een applicatie? Ook dan adviseren we tests te herhalen. Binnen de ‘Load Testing Results’ kunt u de resultaten van eerdere tests vergelijken met de laatste test.

Hierboven rechts ziet u dat meerdere items geoptimaliseerd zijn door voorgaande testen. In dit geval is het direct zichtbaar dat de omgeving beter presteert dan voorheen. Notepad start na meerdere sessies snel op.

Al deze verbeteringen geven volgens de vergelijking een +37% login performance en een +59% applicatie performance weer:

Login VSI na

Waarom?
U blijft uw IT-omgeving ontwikkelen. Vaak heeft dit grote impact. Een voorbeeld is wanneer je als organisatie kiest om nieuwe versies van Microsoft Office te gaan gebruiken. Gebruik dan Login Enterprise de huidige versie te vergelijken met de gewenste versie van Microsoft Office. Op deze manier achterhaalt u de precieze impact en kunt u direct daar acties aan te verbinden.

Meer informatie

Fondo | PQR is als partner van VMware en LoginVSI continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Onze collega’s bezitten de benodigde expertise voor uw implementatie en beheerwensen. Wilt u naar aanleiding van deze blog kijken of uw omgeving beter kan performen? Of bent u van plan een nieuwe Horizon-omgeving te bouwen? Neem contact op.

Geplaatst door

Ralph Hofman

EUC Consultant | VMware Horizon specialist