Een traditionele 3-tier IT-architectuur van compute, storage en networking is niet meer van deze tijd. Deze is lastig te upgraden, moeilijk op te schalen en verre van toekomstbestendig omdat u geen gebruik kunt maken van de allerlaatste technieken. Om aan de IT-behoeften van uw organisatie te kunnen blijven voldoen en tegelijkertijd uw IT-omgeving beheersbaar te houden, is een hyperconverged infrastructure (HCI) een passende en future-proof oplossing.

In deze blog beantwoorden we vijf veelgestelde vragen over HCI.

1. Wat houdt hyperconverged infrastructure precies in?

Technisch gezien helpt eEen hyperconverged infrastructuur helpt bij het stroomlijnen van de implementatie, het beheer en de schaling van datacenterbronnen door server- en opslagcapaciteit te combineren met intelligente software in een kant-en-klare softwaregedefinieerde oplossing. In de praktijk betekent dit dat afzonderlijke servers, storage-netwerken en storage-arrays kunnen worden vervangen door één enkele hyperconverged-oplossing. Die creëert een flexibel datacenter dat gemakkelijk kan worden geschaald. Een HCI doorbreekt dus de traditionele silo’s, vermindert de complexiteit en verhoogt de veerkracht.

2. Uit welke componenten bestaat een HCI?

Een HCI bestaat uit twee hoofdcomponenten; twee ‘planes’. Het gedistribueerde plane
loopt over een cluster van nodes die opslag-, virtualisatie- en netwerkservices leveren voor applicaties; of het nu VM’s zijn of op containers gebaseerde apps. Met het management plane kunt u HCI-resources eenvoudig vanaf één plek en vanuit één weergave beheren. Afzonderlijke beheeroplossingen voor servers, opslagnetwerken, opslag en virtualisatie zijn niet langer nodig.

3. Is opschalen makkelijker met een HCI?

Net als bij openbare cloudservices, maakt een hyperconverged infrastructure het voor IT-teams mogelijk om klein te beginnen en stapsgewijs op te schalen om precies aan de applicatie-eisen te voldoen. Met HCI kunt u op ieder gewenst moment en zonder onderbreking uw omgeving opschalen om zo aan de behoeften van uw organisatie te blijven voldoen. Dit in tegenstelling tot een traditionele infrastructuur waar bij uitbreiding een herontwerp nodig is en dit meestal wordt gedaan in cycli van 3-5 jaar.

4. Hoe vereenvoudigt of verbetert een HCI mijn IT-activiteiten?

Allereerst bespaart een HCI-oplossing u een hoop ruimte, omdat de typische infrastructuurstacks terug worden gebracht tot schaalbare bouwstenen met ingebouwde compute, storage en networking. Ook vermindert een HCI complexiteit, omdat het compatibiliteitsproblemen tussen meerdere leveranciers wegneemt. Het beheer is veel eenvoudiger, omdat u alle aspecten van uw infrastructuur vanaf één overzichtelijke plek kunt beheren. De onderliggende infrastructuur is onzichtbaar geworden voor de gebruikers. Zo hoeven de gebruikers zich daarover geen zorgen te maken en kunnen ze zich richten op applicaties en workloads.

5. Is een HCI niet duurder dan mijn huidige datacenter?

Natuurlijk is er ook voor een HCI-oplossing een investering nodig. Maar deze valt in het niets vergeleken met de steeds hogere kosten die organisaties moeten maken om traditionele SAN-omgevingen te upgraden en te beheren. Daarnaast maakt u nu nog kosten voor meerdere leveranciers en softwarelicenties, huurt u specialisten in en maakt u extra kosten voor storage zelf. HCI is dé manier om uw datacenter ‘op te ruimen’.

Deze bovenstaande vragen en antwoorden zijn slechts een greep uit de Top 20 Hyperconverged Infrastructure Questions Answered van onze partner Nutanix. Wilt u meer lezen over HCI, download dan het complete document met vragen én antwoorden!

Geplaatst door

Marinka van der Eng

Marinka is Senior Marketeer bij PQR. Ze heeft ruime ervaring in diverse soorten marketing functies bij IT en Tech bedrijven en vertaalt technische oplossingen in waarde voor de klanten door middel van content, campagnes en events.