De meest succesvolle merken ter wereld zijn compleet digitaal. Waar jarenlang Coca-Cola als meest waardevolle merk ter wereld gold, is het nu Apple die deze naam mag dragen. Op de voet gevolgd door Google en Amazon. Het is dan ook niet zo gek dat de term digitale transformatie niet meer is weg te denken uit de markt tegenwoordig. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Digitale transformatie. En nog belangrijker, wat betekent het voor uw organisatie?

Het begrip digitale transformatie is niet in één definitie te vangen. Zoals dat met veel populaire termen gaat, is het langzamerhand zo’n containerbegrip geworden dat niemand meer precies weet wat het betekent. Maar, wat wel duidelijk is, is dat de IT een onmisbare rol speelt in de digitale transformaties van vandaag.

Digitale transformaties zorgen namelijk voor een continue stroom aan ontwikkelingen die elkaar snel opvolgen. Dit betekent dat flexibele en schaalbare IT-voorzieningen onmisbaar zijn voor een robuuste digitale organisatie. Alleen op die manier bent u altijd voorbereid op de meest onverwachte ontwikkelingen en vragen. Een IT-voorziening die aansluit bij de behoefte van uw business is dan ook een randvoorwaarde voor een succesvolle digitale transformatie.

Door gebruik te maken van virtualisatie, ofwel software-defined en HCI voorzieningen zoals VMware, kunt u de flexibiliteit van schaalbaarheid van uw IT waarborgen. Of het nu gaat om servers, storage, network of een werkplek, doordat de fysieke componenten virtueel worden is uw IT enorm flexibel. En, hierdoor is het ook makkelijker om IT-voorzieningen eenvoudig en snel te verplaatsen naar de public cloud, wat maakt dat u eenvoudig uw capaciteit kan op- of afschalen.

Creëer de ideale IT-voorziening voor uw organisatie

Maar hoe creëert u nu de ideale IT-voorziening voor uw organisatie? Wij bespreken drie stappen die u kunt nemen bij het creëren van uw ideale IT-voorziening, waarbij strategie centraal staat.

1. Bepaal uw doelarchitectuur – Voordat u begint, is het belangrijk de gewenste eindsituatie voor ogen te hebben. Hierbij bepaalt u de doelarchitectuur, ofwel de conceptuele ICT-architectuur die het beste uw business-strategie ondersteunt.

2. Bepaal uw strategie en geef de invulling van de doelarchitectuur vorm – Als de doelarchitectuur is vastgesteld, is het tijd om hier invulling aan te geven en de bijbehorende IT-strategie te bepalen. Dit is een belangrijke stap waarbij veel beslissingen worden genomen. Wilt u uw data zelf beheren of in de cloud, gaat u voor SaaS-oplossingen of eigen gehoste applicaties, kiest u voor Capex of toch Opex?

Een belangrijk onderdeel van het opzetten van een solide IT-strategie is dan ook het onderzoeken van bestaande IT-voorzieningen. Welke mogelijkheden zijn er om deze bestaande voorzieningen op te nemen in de nieuwe doelarchitectuur? En wat moet daar eventueel voor gebeuren? Daarnaast is het zaak om per IT-onderdeel aan te geven wat de impact is op de business, techniek, kosten en beheer. Zo krijgt u goed inzicht in de mogelijkheden en kunt u ook per mogelijkheid bekijken wat het inhoudt op technisch, financieel en organisatorisch gebied. Zo komt u nooit voor vervelende verrassingen te staan.

3. Stel een roadmap op en realiseer uw IT-voorzieningen – Nadat deze keuzes zijn gemaakt kan een roadmap worden opgesteld om de IT-voorzieningen te realiseren. Als de IT-strategie is opgesteld dan is het meteen duidelijk hoe u als bedrijf omgaat met toekomstige ontwikkelingen en vragen uit de organisatie. Het geeft een leidraad voor u als bedrijf.

Maak van IT een Business Enabler

Overstijg de grenzen van een traditionele IT infrastructuur en ontdek de kracht van VMware om van IT een business enabler te maken. U leest er meer over in onze gids:

 

download nu de guide

Hulp nodig? Wij helpen u graag

Wilt u graag de meeste efficiënte IT-oplossingen voor uw business, maar weet u niet waar u moet beginnen? Wij helpen u graag. Neem contact op via onderstaande button.

 

contact

Geplaatst door

Han Rademaker

Han is Strategic IT Advisor bij PQR.