Een goede werkplek is tegenwoordig niet meer weg te denken: we werken steeds vaker (samen) op verschillende locaties en met verschillende apparaten. IT ontwikkelt zich in een razend tempo en daarmee ook de mogelijkheden voor je werkplek. Tegelijkertijd wil je niet te veel oplossingen gebruiken, je omgeving complex maken en hoog in de kosten lopen. Hierdoor kan het lastig in te schatten zijn waar je begint als je op zoek gaat naar een goede werkplek. Waar moet je als MKB’er daarom precies op letten? 

Met de huidige technologische ontwikkelingen kun je als bedrijf op zeer effectieve wijze samenwerken en de productiviteit verhogen. Optimaliseer je werkplek daarom met moderne elementen zoals toegankelijkheid, efficiëntie en veiligheid. Daarnaast wil je genieten van zorgeloosheid dankzij een betrouwbare partner die deskundig advies biedt en proactief onderhoud verzorgt. Hier volgen vier punten waar je op wil letten om dit te realiseren:

1. Efficiënt en realtime samenwerken, altijd en overal

Om efficiënt online samen te werken, te communiceren en bestanden te delen, zijn er verschillende tools beschikbaar. De bekendste suites zijn Microsoft Office en Google Workspace. Losse tools zijn bijvoorbeeld Slack en Dropbox. Wij adviseren het (zoveel mogelijk) gebruik maken van een suite om de volgende redenen:

Verschillende werkmethoden
Naast het opslaan van je persoonlijke bestanden, is er ook een plek voor gedeelde- en samenwerkingsbestanden. Hierdoor heb je snel toegang tot de juiste bestanden.

Real-time samenwerken
Werk tegelijkertijd samen aan bestanden, voeg commentaar en suggesties toe en haal indien nodig oude versies terug met versiebeheer.

Naadloze integratie
Suites integreren naadloos, waardoor je bijvoorbeeld eenvoudig met één klik een vergaderlink kunt toevoegen aan een agenda-uitnodiging.

Overal toegang
Met clouddiensten heb je alleen een internetverbinding nodig om altijd en overal toegang te hebben tot je bestanden.

Veiligheid
Het zoveel mogelijk gebruik maken van één omgeving vereenvoudigd beveiliging. Vanuit een centraal punt implementeer en beheer je beveiligingsmaatregelen en patches voor de gehele omgeving. 

2. Een veilige omgeving

Je gegevens beveiligen is cruciaal om de bedrijfsreputatie en -continuïteit te waarborgen, ongeacht de omvang van je bedrijf en de mate van online activiteiten. Zowel je digitale werkomgeving als de endpoints (desktops/laptops/telefoons) moeten daarom goed beveiligd zijn. Denk hierbij aan het volgende: 

Digitale werkomgeving
De meeste suites bieden beveiligingsinstellingen die je kunt toepassen op je omgeving, zoals:  

  • Multi-factor authenticatie (inloggen via twee stappen); 
  • E-mailbeveiliging (beleidsregels, spamfilters, herkenning); 
  • Geoblocking (beperken van toegang o.b.v. locatie). 

Endpoints 
Je endpoints beveilig je goed met antivirussoftware en een endpoint manager. 

  • Antivirussoftware beschermt tegen virussen, malware, spyware en andere kwaadaardige software. 
  • Met een endpointmanager worden al je endpoints vanuit één overzicht in de cloud beheerd. Hierdoor kan beveiligingsbeleid worden afgedwongen, wat betekent dat de endpoints aan veiligheidseisen moeten voldoen voordat ze toegang krijgen tot applicaties en bestanden. Tevens kan bedrijfsinformatie op je endpoints worden gewist bij de diefstal of verlies.

Back-up 
Bij een hack of verlies van je bestanden is het prettig om deze te kunnen herstellen. Leveranciers van suites maken vaak geen back-up van je bestanden, maar er zijn oplossingen beschikbaar die je helpen om je gegevens in een suite snel en eenvoudig te herstellen. Ook kun je een back-up maken van je endpoint.

3. Snelle ondersteuning bij storingen of problemen

Het is van essentieel belang dat medewerkers weer snel aan de slag kunnen wanneer zich problemen voordoen met het endpoint of de applicaties, zodat verloren werktijd geminimaliseerd wordt. Het hebben van een partner met een servicedesk is hierbij van grote waarde, omdat deze partner snel en adequaat technische problemen met apparaten en applicaties voor je oplost.

4. Een zorgeloze werkplek

Een veelgehoorde wens is een zorgeloze werkplek. Door je werkplek toe te vertrouwen aan een betrouwbare leverancier, worden je omgeving, endpoints en de beveiliging ervan proactief onderhouden. Bovendien ontvang je voortdurend advies over innovaties, mogelijke verstoringen en relevante situaties. Zo blijf je up-to-date en wordt alles voor jou geregeld, waardoor je je nergens zorgen over hoeft te maken.

Rust in je IT-omgeving

Bij het zoeken naar een nieuwe werkplek kan het een uitdaging zijn om te bepalen wat echt belangrijk is. Met hulp van bovenstaande richtlijnen is het creëren van een goede, moderne MKB-werkplek eenvoudig te realiseren. Met deze elementen in je werkplek kun je met vertrouwen focussen op je eigen bedrijfsvoering en volop genieten van een prettige werkomgeving.

PQR biedt moderne, kostenefficiënte IT-oplossingen en ontzorging met beheer, om rust te brengen in de IT-omgeving van MKB-bedrijven. Hierdoor kunnen ondernemers zich concentreren op waar ze goed in zijn: hun bedrijf laten groeien. Benieuwd hoe PQR jouw bedrijf kan adviseren over jullie moderne MKB-werkplek? Klik hier om meer informatie aan te vragen.

 

 

 

Geplaatst door

Tomas te Wierik

Accountmanager