Digitalisering anno 2020: 10 jaar in 3 maanden. Een digitale revolutie of digitale ramp? Afgelopen week nam PQR deel aan een Virtuele Ronde Tafel meeting waarin dit onderwerp centraal stond. Onder leiding van Richard Bordes en samen met een aantal IT-beslissers en Citrix hebben we gediscussieerd over de stroomversnelling in digitalisering van de afgelopen maanden.

COVID-19 led the digital transformation

Onder de deelnemers van de Ronde Tafel was veel overeenstemming over dat de digitalisering die al was ingezet, enorm is versneld nadat corona uitbrak. Als dat niet zo was geweest, had het makkelijk op een fiasco kunnen uitlopen. We merken hetzelfde in de praktijk bij onze klanten en bij PQR. Thuiswerken was al technisch mogelijk, maar is nu volledig omarmd. Dat deed me denken aan een afbeelding die ik een paar maanden geleden op LinkedIn voorbij zag komen:

 

Hoewel dit plaatje voorbij gaat aan het nodige technische voorwerk dat al was verricht voordat we helaas te maken kregen met COVID-19, zit er natuurlijk een kern van waarheid in dat onder druk alles vloeibaar wordt. Zelfs beroepen of werkzaamheden waarvan we dachten dat die toch echt fysieke aanwezigheid vereisten, kunnen prima op afstand uitgevoerd worden. Sterker nog … we zijn misschien wel productiever dan eerst. Al met al best positief: we hebben weekstarts, brainstormsessies en project kick-offs op afstand, we borrelen via Teams, we zijn productief en besparen een hoop reistijd. En bij veel organisaties leeft inmiddels ook dat we niet meer full-time op kantoor zullen zijn, maar hybride zullen werken: deels thuis en deels op kantoor of bij de klant.

Huddle Room

Dat roept wel meteen de vraag op hoe dat hybride samenwerken eruit zal zien. Ben je als team dezelfde dag op kantoor voor overleg? Hoe stem je dat af met andere teams? Of hoe overleg je wanneer een deel van het team fysiek aanwezig is en de rest ‘inbelt’? In dat kader kwam de Huddle Room voorbij in de discussie. De Huddle Room is een ruimte om samen te komen voor overleg met een doordachte inrichting en videoconferencing-faciliteiten, zodat ook deelnemers op afstand volledig kunnen meedoen. En nog vraag die in de komende periode beantwoord moet worden: hoe hou je de binding binnen het team en met je bedrijf goed? Niet alleen nu maar ook wanneer er blijvend meer thuisgewerkt zal worden. Daar is eigenlijk nog geen goed antwoord op en is misschien nog wel een grotere uitdaging.

Behoefte van de thuiswerker

Zijn de uitdagingen op technisch vlak dan helemaal opgelost en zijn het puur de menselijke aspecten waar nog aandacht voor nodig is? Niet helemaal. Het gaat ook juist om de vertaling van wat er technisch mogelijk is, naar de behoefte van de organisatie. De techniek op het gebied van digitale werkplekken, beveiliging en samenwerken is tot vrijwel alles in staat en zal alsmaar beter en mooier worden. Cruciaal is om te achterhalen wat er nu nog meer nodig is om thuiswerken blijvend te faciliteren en met die eisen de juiste technische keuzes te maken.

Met die uitdaging zijn onze collega’s dagelijks bezig en hun expertise en kennis op dat vlak heeft al vele organisaties geholpen. Wilt u daar meer over weten? Neem contact op om met een van onze consultants te sparren!

Geplaatst door

Marinka van der Eng

Marinka is Senior Marketeer bij PQR. Ze heeft ruime ervaring in diverse soorten marketing functies bij IT en Tech bedrijven en vertaalt technische oplossingen in waarde voor de klanten door middel van content, campagnes en events.