Het IT-landschap verandert voortdurend. Wat is het gevolg? Een strategie die een aantal jaren geleden de beste resultaten opleverde, loopt nu alweer achter. Welke vernieuwde datacenterstrategie hanteert u? Heel wat organisaties kiezen nu voor hybride cloud of multi-cloud, of een combinatie van deze twee. Wat is nu precies het verschil?

Verschillen tussen hybride cloud en multi-cloud

De termen hybride cloud en multi-cloud worden regelmatig door elkaar gebruikt. Dat is niet verwonderlijk. Ze worden vaak, zelfs onopzettelijk, gecombineerd om zo de beste cloudomgeving te garanderen. Toch zijn er twee grote verschillen:

Private cloud versus public cloud
Hybride cloudomgevingen combineren een private cloud met een public cloud. Multi-cloudomgevingen daarentegen omvatten meerdere clouds die meestal ingezet worden voor verschillende doeleinden. Sommige organisaties maken al gebruik van een multi-cloudomgeving zonder dat zij het zelf doorhebben. Denk aan verschillende afdelingen die elk verantwoordelijk zijn voor hun eigen cloudgebruik.

Fysiek datacenter versus volledig cloud gebaseerd
Bij hybride cloudomgevingen is er naast een cloudcomponent ook een fysiek datacenter. In veel gevallen bevindt die infrastructuur zich on-premises bij de organisatie zelf. Organisaties kunnen dit datacenter ook als dienst huren. Dit kan in ons datacenter, omdat PQR een Cloud Service Provider is, of in een datacenter van een andere provider.

In een multi-cloudomgeving zijn alle gegevens verdeeld over public clouds. Er is geen sprake van een fysiek datacenter waar bepaalde applicaties, data of workloads draaien.

Ook interessant voor u: Optimaliseer cloudkosten en een FinOps-manier van werken

Uw cloudomgeving op maat

Ondanks de verschillen zijn hybride cloud en multi-cloud uitstekend te verenigen in één cloudoplossing. De meeste hybride cloudomgevingen zijn al multi-cloud wanneer ze een private cloud combineren met niet één, maar meerdere public clouds.

Flexibiliteit, schaalbaarheid en betrouwbaarheid

Eén ding is zeker: hybride en/of multi-cloudomgevingen zijn een goede stap vooruit. Ze bieden uw organisatie flexibiliteit, schaalbaarheid, betrouwbaarheid en meer. Door een cloudomgeving samen te stellen op basis van uw behoeften, gaat u bovendien efficiënter te werk. Zo behoudt u flexibiliteit en ontwikkelt u zich toekomstgericht.

Reken op PQR

PQR is als partner van o.a. VMware en Microsoft continue op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen voor uw toekomstbestendige datacenter. Onze professionals bieden u de nodige expertise voor advies, ontwerp, implementatie en beheerwensen. Wilt u weten hoe uw ideale cloudomgeving eruit kan zien? Neem dan contact op en wij helpen u graag verder.

Geplaatst door

Marc van de Logt

Technisch Specialist