Tegenwoordig verloopt bijna alles op het gebied van ICT via de cloud. Je bent waarschijnlijk allang blij dat je als bedrijf die omslag hebt kunnen maken. Vervolgens komt er echter een nieuwe uitdaging om de hoek kijken. Mede gestimuleerd door het hybride werken als gevolg van de coronacrisis zie je namelijk een tegenbeweging ontstaan waarbij juist steeds grotere hoeveelheden gegevens worden gecreëerd bij een enorme diversiteit aan endpoints, aan de rand van het netwerk (de edge). Hoe ga je daar als bedrijf slim mee om? In deze blog geef ik je een aantal tips.
Ontlast je centrale datacenter
Een fysieke server op locatie bij je eigen bedrijf is voor de meesten verleden tijd. Het is inmiddels normaal om via de cloud te werken. De gegevens worden dan opgeslagen op een centrale locatie, meestal een datacenter. Het buiten de deur zetten van dit datacenter heeft allerlei voordelen, o.a. qua kosten en schaalbaarheid. Het maakt het bovendien mogelijk tijd- en locatieonafhankelijk te werken, en dat ook nog eens via ieder device (van mobiele telefoon tot laptop).
Om alles via de cloud te laten verlopen, moet dit datacenter echter flink wat rekenkracht en opslagcapaciteit hebben. Alles wat we doen op onze werkplek, wordt immers steeds ingewikkelder (denk aan het gebruik van zware applicaties als grafische programma’s en het genereren van steeds grotere bestanden). Tel daarbij op dat als gevolg van de coronacrisis steeds meer devices op afstand toegang willen tot het bedrijfsnetwerk, met mogelijke vertragingen in en uitval van dat netwerk als gevolg.
Het is veel efficiënter om dit niet allemaal via de cloud te laten verlopen, maar bepaalde werkzaamheden (zoals het uitvoeren van berekeningen of het maken van tekeningen) juist zoveel mogelijk op het betreffende endpoint, dicht bij de eindgebruikers, te laten plaatsvinden. Data worden dan lokaal – aan de edge – gecreëerd en verwerkt, waarna ze veilig opgeslagen worden in de cloud. Dat vermindert de druk op je centrale datacenter aanzienlijk. Ik verwacht dan ook dat deze beweging, van edge tot cloud, de komende tijd door gaat zetten. Ik zie het als een logische evolutie, je profiteert namelijk van het beste van twee werelden.
Eigenaarschap en controle over de eigen werkplek
Als je het zo bekijkt, is de digitale werkplek eigenlijk achterhaald. Je medewerkers willen geen Citrix-werkplek met alle beperkingen die daarbij horen. Ze moeten lekker hun ding kunnen doen op hun eigen vertrouwde werkplek, bijvoorbeeld de laptop. Op deze manier hoeven ze niet meer te werken via webpagina’s, ze kunnen gebruik maken van applicaties die gewoon op hun device zijn geïnstalleerd. Dat gaat een stuk sneller en veroorzaakt daarmee een stuk minder stress. Daarmee komt het dus ook het werkplezier van je medewerkers ten goede. Daarnaast scheelt het veel heen en weer verkeer van gevoelige bedrijfsgegevens.
Veel voordelen, ook extra risico’s
Hartstikke mooi dus maar het is van belang dat je je ervan bewust bent dat deze werkwijze extra risico’s met zich meebrengt op het gebied van veiligheid. Binnen bepaalde grenzen kunnen eindgebruikers immers op hun eigen device doen wat ze willen. Pas als de data in de cloud worden opgeslagen, wordt gecontroleerd of het daadwerkelijk veilig is. De voordelen overstijgen in dit geval echter de nadelen, in ieder geval wat mij betreft.
Tips
Wat praktische tips van mijn kant als jij binnen jouw bedrijf ook aan de slag wilt met deze nieuwe werkwijze:
Tip 1: Investeer aan de voorkant
Met name bij grotere bedrijven lijkt het makkelijker om er bijvoorbeeld voor te kiezen 600 Citrix-werkplekken in te richten. Alleen zijn de kosten daarvan voor de benodigde infrastructuur en het beheer aan de achterkant gigantisch. Uiteraard moet je in de hiervoor geschetste werkwijze wel je endpoints van voldoende rekenkracht en opslagcapaciteit voorzien (evenals een goede internetverbinding en antivirusprogramma’s): je endpoint moet simpelweg top of the bill zijn. Die investeringen zijn echter aanmerkelijk lager dan de investeringen die je anders in je centrale datacenter zou moeten doen.
Bijkomend voordeel is dat je de capaciteit die je aan de voorkant hebt geïnvesteerd, aanzienlijk makkelijker kunt afschalen dan de gemaakte investeringen aan de achterkant. Toch prettig om te weten, mocht je bedrijf om wat voor reden dan ook opeens dramatisch moeten inkrimpen qua mankracht.
Tip 2: Denk zorgvuldig na over data governance
In de nieuwe werkwijze laat je je medewerkers vrij in wat ze doen met hun endpoint, daarmee laat je de controle over je data enigszins los. Dat wil echter niet zeggen dat alle regels overboord gaan. Sterker nog, het is des te belangrijker om zorgvuldig na te denken over data governance. Leg van tevoren in afspraken vast hoe er met data wordt omgegaan, hoe de veiligheid van de data wordt geregeld, wie welke verantwoordelijkheden heeft etc. Daarmee zijn de kaders helder.
Tip 3: Neem tijd voor adoptie
Je medewerkers moeten op een goede manier, binnen de vastgestelde kaders, omgaan met het endpoint dat ze hebben en alle hulp daarbij is welkom. Maak dus tijd voor adoptie. Zeker als niet iedereen even thuis is in IT is het prettig om bij de hand genomen te worden zodat je weet wat je allemaal kunt met je device. Daarnaast verbetert het ongetwijfeld de IT security. Als medewerkers namelijk merken hoeveel sneller alles gaat, gaan ze ook niet meer grote bestanden opslaan op een USB-stick of versturen via WeTransfer, met alle veiligheidsrisico’s die daarbij horen.
Meer weten?
Omarm de edge en maak optimaal gebruik van de voordelen die zowel edge als cloud computing te bieden hebben. Wil je eens van gedachten wisselen over hoe jouw bedrijf het beste kan omgaan met deze nieuwe werkelijkheid? Neem vooral contact met me op via rogier.heijligers@pqr.nl of stuur even een berichtje.