Dagelijks maken organisaties gebruik van diverse bedrijfsapplicaties om hun processen in goede banen te leiden. Dit is alleen mogelijk met goede databases, die nodig zijn om de grote hoeveelheden data uit al deze applicaties op een veilige manier te kunnen opslaan en verwerken. Die data is een goudmijn aan informatie waaruit organisaties nieuwe inzichten kunnen identificeren. IT-teams hebben de verantwoordelijkheid om deze data te beheren en beschermen. Maar ondanks de grote waarde die deze data vertegenwoordigt, schieten veel organisaties tekort als het gaat om het leveren van goed presterende databases.

Veel organisaties draaien hun bedrijfskritieke database namelijk op verouderde infrastructuur en technologie. Dat leidt tot de nodige uitdagingen voor database administrators. In deze blog zetten we de vijf belangrijkste uitdagingen op een rijtje.

1. Traditioneel databasebeheer is tijdrovend

Omdat veel organisaties voor het beheer van hun databases gebruikmaken van legacy software- en hardware-technologieën, hebben data administrators weinig tijd over voor nieuwe of strategische projecten. Dat komt omdat ze een groot deel van hun kostbare tijd moeten besteden aan repetitieve beheertaken. Denk aan werkzaamheden zoals provisioning, patching en life cycle management. Taken die vaak nog handmatig worden uitgevoerd en waar volgens een onderzoek van IDC maar liefst 75% van het budget voor databasebeheer voor wordt gebruikt.

2. Complexe en trage legacy-provisioning

Vaak werken organisaties ook met meerdere oplossingen voor het managen van hun databases. De silo-database-architectuur die hierdoor ontstaat, zorgt voor veel complexiteit. Dit vereist een strakke coördinatie tussen meerdere IT-specialisten en teams om alledaagse database operations te beheren. Wanneer het te lang duurt om een database-infrastructuur te implementeren (om te voldoen aan SLA’s), kijken teams vaak naar elkaar. Van échte innovatie is door tijdgebrek geen sprake.

3. Beheerproblemen door langere back-up-processen

Organisaties zien de omvang van hun database continu groeien door het klonen, vernieuwen en leveren van nieuwe databases. Dit leidt tot beheerproblemen omdat deze groeiende omgevingen niet alleen meer ruimte, maar ook langere back-up-processen vereisen. Vaak zien organisaties de prestaties van hun omgevingen hierdoor ook verminderen. Deze verminderde prestaties hebben een direct effect op de snelheid van bedrijfsprocessen en daarmee dus ook op de algehele productiviteit van een organisatie.

4. Patch-uitdagingen leiden tot meer downtime

De verwachtingen van de business zijn hooggespannen: omgevingen moeten 24/7 werkzaam zijn. Maar wanneer organisaties te maken hebben met meerdere (legacy-)oplossingen, moet er ook meer gepatcht worden. Hierdoor komt het geregeld voor dat omgevingen tijdelijk stilliggen om onderhoud uit te voeren. Deze downtime kan grote financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld wanneer bedrijfsprocessen te lang duren en daarmee niet aan afgesproken SLA’s met klanten wordt voldaan.

5. Gebrek aan skills in IT-teams

Problemen met het werven van personeel, toenemende werkdruk, onvoldoende tijd om kennis op pijl te houden. Voor veel organisaties is het moeilijk om de gespecialiseerde vaardigheden die nodig zijn om legacy-databases te onderhouden in huis te hebben en te onderhouden. Vaak bouwt een organisatie op de kennis van één ervaren database administrator. Deze afhankelijkheid is erg groot en dit vormt een risico wanneer hij of zij de organisatie verlaat. Voor innovatie is al bijna helemaal geen tijd en ook daarvoor ontbreekt de kennis.

Dit hoeft geen bottleneck te zijn

Bedrijfskritische databases en applicaties zijn dus een bottleneck in de IT-operatie. Maar het verplaatsen van deze workloads naar de cloud is vaak niet mogelijk, vanwege performance en veiligheid. Als partner van Nutanix, raden we aan om eens te kijken naar Nutanix Era. Hiermee kunnen database administrators met één druk op de knop databases provisionen, klonen, vernieuwen en back-uppen op ieder gewenst moment. Hiermee wordt het managen van enterprise databases een stuk eenvoudiger en minder tijdrovend.

Forrester Consulting heeft onderzocht wat de ROI is die organisaties mogen verwachten wanneer zij Nutanix Era gaan gebruiken. Download het rapport om inzicht te krijgen in de toegevoegde waarde die Nutanix Era uw organisatie kan bieden of neem contact op met PQR – we adviseren u graag!

Geplaatst door

Marinka van der Eng

Marinka is Senior Marketeer bij PQR. Ze heeft ruime ervaring in diverse soorten marketing functies bij IT en Tech bedrijven en vertaalt technische oplossingen in waarde voor de klanten door middel van content, campagnes en events.