Desktopvirtualisatie kan grote voordelen bieden zoals kostenbesparingen, meer flexibiliteit en schaalbaarheid, en hogere productiviteit van medewerkers. Voor de ontwikkeling en inrichting van een gevirtualiseerde werkplek infrastructuur zijn er mooie oplossingen beschikbaar van Citrix, VMware en Microsoft. Maar wat is de beste oplossing voor uw organisatie, en in welke situatie kunt u het beste voor Microsoft Azure Virtual Desktop kiezen?

De ontwikkeling van de virtuele werkplek

Als het gaat om de onderliggende technologie waarmee virtuele werkplekken mogelijk worden gemaakt dan hebben we een aantal ontwikkelingen gezien. Vanuit server based computing ontwikkelde de markt zich richting de virtual desktop infrastructure (VDI) en uiteindelijk de moderne cloud werkplek.

Citrix, VMware of Microsoft?

Ook de oplossingen vanuit de fabrikanten zijn geëvolueerd. In het verleden waren vooral Citrix en VMware de voor de hand liggende keuzes. De laatste tijd zien we een sterk groeiende interesse in Azure Virtual Desktop (AVD) van Microsoft. Dit is een flexibel VDI-platform in de cloud dat veilig, snel en met maximale controle virtuele Windows 11 en Windows 10-bureaubladen en externe apps aan gebruikers levert. De kracht en innovatie van Microsoft op dit gebied wordt ook door industrie analist Gartner onderkend: Microsoft wordt genoemd als ‘leader’ in het 2023 Gartner Magic Quadrant for Desktop as a Service.

De voordelen van Azure Virtual Desktop

Eén van de grote voordelen van AVD is dat de ‘time to market’ bijzonder snel is. We hebben recent bij een klant een gevirtualiseerde werkplek voor 900 medewerkers in slechts twee weken tijd uitgerold. Hiervoor gebruiken we onder andere Microsoft Bicep waarmee we een groot deel van de deployment kunnen automatiseren. In een workshop met de klant hebben we de variabelen en parameters bepaald en na een zorgvuldige test verliep de feitelijke uitrol snel en vlekkeloos.

Een ander voordeel van AVD is de mogelijkheid om te besparen op de kosten van virtualisatiesoftware. Er zijn namelijk in veel gevallen geen extra licentiekosten aan verbonden: Azure Virtual Desktop kan worden gebruikt met bestaande in aanmerking komende Microsoft 365- of Windows-licenties. Voor de volledigheid: dit geldt alleen voor de licenties, niet voor de cloud consumptiekosten.

Een andere mogelijkheid om kosten te besparen zien we bijvoorbeeld bij gemeentes die traditioneel vaak Citrix gebruiken. Wanneer die de overstap naar een moderne werkplek willen maken dan worden ze geconfronteerd met legacy-applicaties die nog niet ‘native’ in de cloud draaien. Door deze applicaties in Azure VD onder te brengen vervalt de noodzaak om de bestaande Citrix omgeving nog in de lucht te houden en te beheren.

Gelijke kansen binnen het onderwijs

Binnen het onderwijs wordt veel aandacht gegeven aan kansen gelijkheid voor leerlingen en studenten. Met AVD hoeven zij niet te investeren in dure hardware, maar kunnen ze met een betaalbare laptop toch bijvoorbeeld aan de slag met artificial intelligence of CAD tekenprogramma’s voor technische opleidingen zoals enginering dankzij de ingebouwde GPU-kracht van AVD.

Opties en keuzes

AVD is een krachtig platform en in veel gevallen een goede keuze voor virtuele werkplekken. Toch zie ik in specifieke situaties ook mogelijke combinaties met Citrix en VMware dankzij een aantal protocollen die erg sterk zijn. Mijn advies: kijk eerst naar de mogelijkheden die Azure Virtual Desktop biedt, want het grootste deel van de kosten daarvoor zijn al betaald en het resterende deel is de investering meer dan waard. Onderzoek de andere opties als er meer functionaliteit nodig is. PQR kan u daar uiteraard bij ondersteunen.

Step into the Cloud Azure Virtual Desktop

Step into the Cloud is een bewezen methode waarmee PQR klanten helpt om direct aan de slag te gaan met Azure en de implementatie van een eerste workload zoals bijvoorbeeld AVD. Het bestaat uit een assesment, inventarisatie, kennisoverdracht en het opleveren van een volledig ingerichte Azure landingzone met een workload naar keuze. Step into the Cloud is het ultieme startpunt om direct te profiteren van de mogelijkheden van Azure Virtual Desktop.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Azure Virtual Desktop, al dan niet in combinatie met Citrix of VMware? Lees meer over Step into the Cloud, of neem dan contact met ons op voor advies op maat of een Azure Inspiration Workshop of Cloud Readiness Assessment.

Geplaatst door

Raoul de Weille

Business Manager Microsoft bij PQR