Image: Bij PQR in rustig vaarwater. Ook nu.

Image

Auteur: Emmely de Regt - Kruft

Hoewel de werkloosheid door de coronacrisis behoorlijk is gestegen, zie je ook dat de arbeidsmarkt volop in beweging is. Zo heeft Covid-19 een flinke impact gehad op de lonen en het aantal vacatures. Ook binnen de IT-markt is het aantal vacatures afgenomen, maar tegelijkertijd bleek uit het laatste kwartaal van afgelopen jaar dat er tevens minder IT-ers solliciteren. De vraag werd minder, maar ook het aanbod. En uiteindelijk zijn er nog steeds meer IT vacatures dan actief werkzoekenden. Het feit dat er nog minder IT-ers actief op zoek gingen heeft alles te maken met het feit dat mensen in onzekere tijden graag zekerheid hebben, dus zijn ze van nature minder geneigd om te solliciteren tenzij ze daar echt een belangrijke reden toe hebben. En geef ze eens ongelijk. Je weet immers wel wat je hebt en niet wat je krijgt.

Onderscheiden als werkgever

Voor een bedrijf als PQR met groeiende ambities betekent dat dat we ons nog beter moeten verplaatsen in de behoeften en wensen van onze toekomstige Rustmakers. Dat deze wensen en behoeften door Corona behoorlijk zijn veranderd, is een feit. Covid-19 heeft ons allemaal aan het denken gezet. Als Rustmaker in IT is juist nu het moment aangebroken om ons als werkgever te onderscheiden van de rest en dat doen we bij PQR door te bouwen aan een sterk employer brand, maar bovenal door goed de wensen en behoeften van onze collega’s en toekomstige collega’s in kaart te brengen en daarop te acteren.

Veilige en gezonde thuiswerkplek

Zo is thuiswerken voor velen nu de norm geworden, maar ook in de toekomst zal dit zeker zo blijven. Uit de verschillende metingen die we binnen PQR hebben gedaan, kwam naar voren dat een mix tussen thuiswerken, werken op kantoor en bij de klant als de meeste optimale manier van werken wordt gezien. Vanuit PQR hebben we hierop ingespeeld en inmiddels bieden we onze collega’s de Moderne Werkplek @Home aan, waarmee we alle benodigdheden faciliteren om vanuit huis te kunnen werken. Van stoel, bureau, scherm tot diverse devices; eigenlijk bieden we alles wat je nodig hebt voor een veilige en gezonde werkplek @home. Zelfs een fietsstoel behoort tot de opties om in beweging te blijven terwijl je in een Teams-meeting zit. Hiermee hopen we onze collega’s flexibiliteit en vitaliteit te bieden die bijdragen aan work-life balans.

Family first & de vergaderloze week

Het zijn uitdagende tijden waarbij we behalve dat we op afstand met elkaar werken, ook zorg moeten dragen voor onze kids en homeschooling. De muren die op ons afkomen en alle ballen die we in de lucht moeten houden, maken ons kwetsbaar en vermoeid. Bij PQR vinden we family first ontzettend belangrijk. Immers als het thuis niet lekker loopt, kun je ook nooit de volle focus hebben op je werk. Om de balans een beetje dragelijk te houden, stimuleren we onze collega’s om te wandelen met elkaar, laten we de meetings maximaal 45 minuten duren, organiseren we online koffie dates, sluiten we de week met elkaar af door middel van een weekly update, hebben we stand ups en organiseren we eind van deze maand een vergaderloze week waarin collega’s wat extra aandacht kunnen besteden aan elkaar, de kinderen, ouders en naasten. Daarnaast staan onze vaste coaches klaar om als het nodig is de nodige begeleiding te kunnen bieden aan collega’s.

Online solliciteren, flexibele arbeidsvoorwaarden en een goede onboarding

Overstappen naar een nieuwe werkgever is altijd spannend en onzeker, wellicht nu helemaal, maar het kan ook veel voordelen opleveren, zeker als je kiest voor een mensgerichte organisatie. Bij PQR vindt het solliciteren momenteel online plaats en voor sommigen is deze vorm van gesprekken voeren een stuk minder spannend, dan een face to face gesprek. Daarnaast heeft PQR een uniek onboardingsprogramma, dat als een warm bad voelt en waardoor onze nieuwe collega’s ook nu snel en up & running zijn. Een ander voordeel is dat PQR in de meeste gevallen gelijk een contract voor onbepaalde tijd aanbiedt – wel zo fijn in deze onzekere tijden – en ontvang je bij de meeste functies een mobiliteitsbudget. Dat betekent dat je kunt kiezen tussen een leaseauto of een mobiliteitsvergoeding (handig nu we weinig op de weg zitten en je het geld wellicht beter in je zak kunt houden). Dus ben je op zoek naar zekerheid, flexibiliteit, work-life balans en een mensgerichte organisatie? Schroom dan niet en stap vandaag nog over naar de Rustmaker in IT.

Geplaatst door

Emmely de Regt - Kruft

Manager HR/FM bij PQR