Data wordt al langer omschreven als ‘het nieuwe goud’, maar wordt nu ook telkens breder ingezet voor bedrijfsgroei en verhoging van de concurrentiekracht. De exacte impact van Artificial Intelligence (AI) is nog niet in te schatten, maar niemand twijfelt eraan dat dat ongekend grote gevolgen zal hebben. Dat roept de vraag op: hoe zorgt u als organisatie ervoor dat u deze boot niet mist? Mijn advies: als u nu nog niet in de cloud draait, dan is dit wellicht de laatste kans om wakker te worden. In dit artikel leg ik graag uit waarom.

Het IT-fundament voor de toekomst

De IT-infrastructuur van uw organisatie is de basis waar alle applicaties op draaien. Die moet krachtig en flexibel genoeg zijn om toekomstige IT-ontwikkelingen te kunnen ondersteunen, waarvan de impact in veel gevallen nu nog niet duidelijk is. Daar zitten veel kansen in, maar ook onzekerheden. Ik ben er van overtuigd dat de cloud de beste – zo niet de enige – infrastructuur is die hierop is voorbereid. Niet alleen vanwege de vrijwel onbeperkte performance, schaalbaarheid en flexibiliteit die de cloud biedt. Maar als ik nog een keer AI als voorbeeld aanhaal: om daar optimaal gebruik van te kunnen maken, is het essentieel om de daarvoor benodigde data in de cloud op te slaan.

AI en de cloud: een logisch huwelijk

De toonaangevende AI-oplossingen en de onderliggende Large Language Models (LLMs) draaien zonder uitzondering in de cloud. ChatGPT is een van de bekendste en meest gebruikte oplossingen in de markt. Wat mij betreft heeft Microsoft een briljante strategische zet gedaan door hun investering in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Hiermee wordt de kracht van AI namelijk geïntegreerd binnen het volledige portfolio, van Azure tot Microsoft 365. Wanneer u uw data in Azure heeft opgeslagen dan kunt u machine learning-modellen bouwen en op uw eigen data trainen, en snel AI-oplossingen bouwen voor uw bedrijfsprocessen.

Het alternatief

Uiteraard zijn er ook AI-initiatieven buiten de cloud mogelijk, maar dat heeft een aantal nadelen. Om te beginnen moet u investeren in hardware om een datalake te kunnen bouwen en vullen. Dat kost niet alleen geld en tijd, maar een juiste dimensionering kan ook uitdagend zijn gezien de snelle ontwikkelingen in de markt. Daarnaast moet u als u niet in Azure werkt, gebruik maken van ChatGTP. Die engine leert van publieke data – maar ook van uw data. Met OpenAI op Azure heeft u een afgesloten omgeving in de cloud die alleen uw eigen data gebruikt, en wordt beheerd binnen de Microsoft governance-richtlijnen.

Grip op de cloud(kosten)

De combinatie van Azure en OpenAI kan organisaties helpen te innoveren als nooit tevoren. Om tegelijkertijd grip te houden op de kosten passen wij automatisering toe. Hierbij wordt de cloud alleen gebruikt wanneer de workload daarom vraagt, en bijvoorbeeld dus niet buiten kantoortijden. Dit pay-per-use principe passen we naar de behoefte van de klant op de volledige OTAP-straat toe, waardoor maximale performance tegen minimale kosten wordt gegarandeerd.

Step into the Cloud: direct aan de slag met Azure

Step into the Cloud is een bewezen methode die klanten helpt om direct aan de slag te gaan met Azure en bijvoorbeeld de mogelijkheden van OpenAI in Azure. Het bestaat uit een assessment, inventarisatie, kennisoverdracht en het opleveren van een volledig ingerichte Azure landingzone met een workload naar keuze. Step into the Cloud is het ultieme startpunt om direct te profiteren van de mogelijkheden van Azure OpenAI.

Meer weten?

Neem contact met ons op voor advies of lees verder over Step into the Cloud. 

 

Geplaatst door

Raoul de Weille

Business Manager Microsoft bij PQR