Dat het back-uppen van data en informatie belangrijk is voor de continuïteit van uw organisatie, is natuurlijk allang bekend. Waar in het (verre) verleden 1 keer per week of 1 keer per dag de tapes in een ijzeren koffertje werden opgehaald, zijn we inmiddels toegegroeid naar geavanceerde back-up oplossingen en goede management software om de kostbare, bedrijfskritische data te beschermen.
Het belang van dataveiligheid en -beschikbaarheid is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Uit onderzoek van IDC blijkt dat de helft van de bedrijven die te maken krijgt met een grote ICT-storing dit niet zal overleven, omdat ze niet goed zijn voorbereid. Er is geen goed disaster recovery plan, er zijn geen fail-over processen en het ontbreekt aan gekwalificeerd personeel. In deze blog wil ik ingaan op de back-up mogelijkheden die Azure biedt.
Wanneer back-up in Azure?
De eisen aan back-up oplossingen zijn hoog: het gaat om verschillende soorten data en informatie met hun eigen gevoeligheid en back-up frequentie. Data opgeslagen in on-premises systemen, Saas applicaties of in de Public Cloud. De kosten spelen zeker een rol, want ondanks dat de veiligheid en beschikbaarheid van data belangrijk is, is niet elke organisatie in staat om een geavanceerde back-up oplossing aan te schaffen of te implementeren.
Wat is een logische aanleiding om Azure te overwegen voor uw back-up? Uiteraard wanneer de huidige back-up oplossing end of life of uit support is. Dan zal er opnieuw een sizing moeten worden gemaakt en eiseninventarisatie. Vervolgens kan een afweging en berekening worden gemaakt wat er geïnvesteerd zou moeten worden in nieuwe appliances of wat het kost om dit in de Azure Cloud onder te brengen, de welbekende capex versus opex berekening. Hierbij is het vermelden waard dat de ROI van Azure in vergelijking met on-premises back-up oplossingen meestal gunstiger uitvalt, zeker wanneer er gebruik wordt gemaakt van vooraf ingekochte resources (Azure reserved instances). Met een goede sizing vooraf is de verwachte consumptie vaak prima in te schatten.
Een andere aanleiding die we veel zien, is dat back-up in Azure één van de eerste stappen is in de reis richting Azure, zie het als een vorm van kennismaking. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat je kunt ervaren wat de mogelijkheden zijn met een afgebakende use-case. Er zijn in Azure en via Microsoft partners, zoals PQR, blue prints en standaard services beschikbaar om de back-up omgeving volledig via de eisen en wensen van uw organisatie te configureren, zodat er niet helemaal from scratch begonnen hoeft te worden.
Eisen, inventarisatie en keuzes
Bij de overweging om back-up in Azure te gaan doen, spelen diverse factoren mee: eisen, veiligheid, kosten, sizing, etc. Een factor die niet altijd wordt meegenomen, maar ik wel specifiek wil benoemen is dat de ontwikkelingen in de Azure Cloud enorm snel gaan. Microsoft voegt in rap tempo nieuwe technologieën toe aan Azure en dat is heel interessant, omdat je als klant daarmee altijd over de nieuwste en laatste technologieën beschikt.
Over de technologie gesproken: er zijn vele keuzes te maken in Azure Back-up en de configuratiemogelijkheden zijn groot. Een goede inventarisatie is dus essentieel voor de juiste inrichting. Welke soorten data en informatie moet geback-upt worden, met welke frequentie en in welke Azure regio moet de back-up staan, naar welke regio moet deze (eventueel) gesynchroniseerd worden, welke data en informatie krijgt prioriteit bij een restore? Allemaal zaken die heel granulair in Azure geconfigureerd kunnen worden.
Azure Back-up is dus voor veel bedrijven een interessante optie, zeker wanneer hun data en informatie on-premises staat, want hiermee komt een geavanceerde back-up voorziening in hun bereik. Wanneer Azure Back-up bovendien wordt gecombineerd met Azure Site Recovery (Disaster Recovery as a Service/DRaaS), dan ontstaat er een zeer krachtige en kostenefficiënte oplossing om de impact van dataverlies zo klein mogelijk te maken.
IDC schat in dat door Azure te gebruiken voor zowel back-up als disaster recovery de impact van dataverlies op de productiviteit wordt verkleind tot wel 99%. Mooie cijfers, maar ‘the proof of the pudding is in the eating’. Voor elke organisatie zullen de voordelen alleen behaald worden wanneer de oplossing past bij de eisen en deze op de juiste manier is ingericht.
Mocht u daar eens over willen praten met een expert, neem dan contact met ons op!