Sinds AOS 5.5 biedt Nutanix een eigen automation & orchestration platform dat door het leven gaat als “Calm”. Calm biedt de mogelijkheid om uw applicaties te modelleren in een interactieve design canvas, waarna de applicatie geautomatiseerd uitgerold kan worden. Dit alles wordt gecombineerd met lifecycle management, waarbij acties gekoppeld kunnen worden aan de aanvraag, beheer, verwijder fases.

Een self-service portal is onderdeel van Calm, waarbij op basis van rollen kan worden ingeregeld “wie wat mag”. Daarnaast wordt een audit trail bijgehouden van alle activiteiten. Dit alles binnen Hybrid Cloud architectuur: diverse virtualisatie- en cloudplatformen worden ondersteund.

Calm is onderdeel van Prism Central, het centrale management platform van de Nutanix Enterprise Cloud. In deze blog zal ik een eerste indruk geven van wat Nutanix Calm u kan bieden.

Calm blueprints

Zoals eerder gesteld, biedt Calm de mogelijkheid om de uitrol van een applicatie te automatiseren. Ook het op- en afschalen van een applicatie kan vanuit Calm geregeld worden.

Alles begint met het bouwen van een blueprint. Een blueprint bestaat uit een of meerdere services; een service vertegenwoordigt een van de “tiers” (applicatie of b.v. database) binnen de blueprint en bestaat uit een of meerdere virtuele machines (VMs). De VMs binnen een service hebben een gelijke configuratie en vervullen dezelfde taak binnen de blueprint. Een service bevat een package, waarin staat beschreven hoe (en welke) software geïnstalleerd dient te worden binnen de VM.

Daarnaast bevat een blueprint ook nog variabelen die tijdens de uitrol gebruikt kunnen worden voor het invullen van benodigde installatieparameters. Denk hierbij aan:
• Een poort waarop een bepaalde service luistert;
• Een naam voor een database;
• Of het adres waarop bepaalde benodigde software te verkrijgen is.

Het is mogelijk om afhankelijkheden op te nemen in een blueprint, waardoor een volgordelijkheid ontstaat bij het uitrollen van de applicatie. Bijvoorbeeld: start mijn applicatie server pas nadat de database server gestart is.

Kant en klare blueprints

Naast dat u zelf uw eigen blueprints kunt bouwen, bevat Nutanix Calm ook kant en klare blueprints. De kant en klare blueprints, als ook de zelf gemaakt blueprints, worden gestaged in de Marketplace Control Center waarna ze gepubliceerd kunnen worden in de lokale (eigen) Marketplace. Kant en klare blueprints worden aangeleverd door externe partners en ontwikkelaars. In de Marketplace zijn bijvoorbeeld blueprints te vinden voor MongoDB, LAMP, Jenkins, Puppet en Hadoop te vinden.

Applicaties in de Marketplace kunnen direct gestart worden, maar ook is het mogelijk om een clone te maken waarna een kant en klare template al naar gelang de eigen eisen kan worden aangepast.

Multicloud-architectuur

De gebouwde blueprints kunnen landen op een virtuele infrastructuur of in de public cloud. Calm beschikt hier over een multi cloud architectuur, en ondersteunt naast de eigen AHV hypervisor ook Amazon Web Services (AWS). Sinds AOS 5.7 (beschikbaar sinds begin mei) is er ondersteuning gekomen voor Google Cloud Platform (GCP) en VMware vSphere 5.5, 6.0 en 6.5. Binnen een dezelfde blueprint is het mogelijk om zowel VM’s naar AHV, AWS en bijvoorbeeld vSphere uit te rollen.

Ten slotte

Veel IT organisaties zijn op zoek naar hoe men applicaties sneller en beter uit kan rollen. IT wordt steeds complexer en uitdagender, maar om snel te innoveren is de nodige flexibiliteit vereist. Met de automation & orchestration opties die Calm biedt, kunt u uw applicaties ontwerpen en geautomatiseerd uitrollen op zowel de eigen virtuele infrastructuur als in de public cloud.

Wilt u meer weten over wat Nutanix Calm u kan bieden, schroom niet en neem contact op met mij of met een van onze accountmanagers.

Geplaatst door

PQR

PQR streeft elke dag naar de hoogste kwaliteit producten, diensten en service. Strategisch adviseur voor moderne software defined datacenter- en workspaceoplossingen. IT-advies. Future workspace.