De cloud speelt een uitermate belangrijke rol in de digitale transformatie. De kans is zelfs groot dat u al een beroep doet op één of meerdere cloudplatformen. Maar hoe zorgt u ervoor dat de investeringen die u vandaag in uw on-premises infrastructuur doet, compatibel zijn met het nieuwe normaal? Of u de hybride cloud nu vandaag of in de toekomst uitrolt, met een solide IT-infrastructuur haalt u het maximale uit uw investeringen en gaat u voor een zakelijke impact op de lange termijn. Wij geven u in deze blog mee hoe u de weg naar een hybride toekomst inzet.

Een HCI-stack die met u meegroeit

Het uitrollen van uw hybride cloudstrategie zorgt ervoor dat u het maximale haalt uit uw on-premises investeringen, terwijl u de cloudomgeving van morgen verwelkomt. U hebt in de toekomst immers een infrastructuur nodig die past bij uw bestaande applicaties, die de time-to-market van nieuwe applicaties verkleint, die u in staat stelt te profiteren van de efficiëntie van de cloud en die u uiteindelijk de vrijheid geeft om de meest geschikte infrastructuur voor elke applicatie te gebruiken. On-premises en in de cloud.

Voor de meeste bedrijven vereist de digitale transformatie echter een modernisering van de datacenterinfrastructuur. De uitdaging bestaat hier vaak uit het invoeren van zowel hardware als software die werkt in private datacenters, in hybrid clouds en in edge-faciliteiten. Maar daarvoor hoeft – in tegenstelling tot wat velen wel eens denken – de bestaande on-premises infrastructuur niet overboord gegooid te worden. Het idee is juist om op een consistente manier voort te bouwen op die oorspronkelijke investeringen om zo uw infrastructuuromgevingen klaar te stomen voor de toekomst.

Geen sprint, maar een marathon

Deze moderniseringsinspanning hoeft geen sprint te zijn. De migratie kan beter geleidelijk verlopen. Wel is het belangrijk om vooraf een goed gedefinieerde en consistente strategie uit te werken. Een effectieve strategie is er een die u ook in staat stelt gebruik te maken van bestaande oplossingen, zoals een hyperconverged infrastructuur (HCI), die een grote rol speelt bij de modernisering van datacenters.

PQR biedt u met VMware alle benodigde componenten, met de nadruk op een HCI-stack die met u mee groeit naarmate de migratie vordert. Hieronder volgt een aanpak in drie fasen om de klus in uw eigen tempo te klaren. Hoewel sommigen het nuttig kunnen vinden om de fasen in volgorde te volgen, is dit natuurlijk geen vereiste. Als u meteen – van waar u zich nu bevindt – naar fase 3 wilt springen, is dat natuurlijk ook mogelijk.

In 3 stappen naar een cloudproof IT-infrastructuur

Stap 1: Implementeer core HCI

De eerste stap naar een moderne infrastructuur is de implementatie van core HCI, dat bestaat uit hyperconverged compute en on-premises opslag (VMware vSphere en vSAN). Met core HCI profiteert u van de voordelen van een softwaregedefinieerde infrastructuur. Naast vereenvoudigd beheer, maakt de combinatie ook een veel snellere inzet van compute- en opslagbronnen mogelijk.

Zo is niet langer een enkele applicatie gekoppeld aan een specifieke hardwareserver en opslag, maar kunnen meerdere applicaties dankzij virtualisatie dezelfde serverhardware delen, wat leidt tot een veel betere benutting. Hetzelfde geldt voor de opslagcapaciteit, omdat u met core HCI-capaciteit naar behoefte kunt toewijzen uit een algemene opslagpool.

Stap 2: Implementeer full-stack HCI

De volgende fase in uw moderniseringstraject is full-stack HCI implementeren. Dit voegt netwerk-, management- en automatiseringstools toe aan uw infrastructuur, zodat u uw hele stack als één platform kunt beheren. Een eenvoudige manier om full-stack HCI te bereiken is door VMware Cloud Foundation te gebruiken, dat geïntegreerde, gevirtualiseerde computing, storage en networking omvat. VMware Cloud Foundation maakt geautomatiseerde private cloudservices mogelijk en biedt u de voordelen van een cloudplatform op een on-premises datacenterinfrastructuur.

Full-stack HCI maakt een ‘as-a-service’ benadering mogelijk waarbij uw IT-team computing-, opslag- en netwerkdiensten levert die uw medewerkers naar behoefte kunnen opvragen en gebruiken.

Stap 3: De hybride cloud

Zet al uw applicaties in hun ideale omgeving en creëer tegelijkertijd een naadloze ervaring tussen publieke en private infrastructuur. Zorg voor maximaal gemak en flexibiliteit en houd toch de benodigde controle. De laatste fase van de modernisering van uw datacenter bereikt u wanneer u uw HCI-omgeving uitbreidt naar meerdere private en public cloudomgevingen. Een hybrid cloud HCI-model stelt u in staat elke workload op de juiste plaats neer te zetten. Zo krijgt elke applicatie de infrastructuur toegewezen die het beste aansluit bij de behoeften van uw bedrijf.

Ook uw datacenter moderniseren?

Het ontwerpen, implementeren en beheren van een IT-infrastructuur wordt steeds complexer. Download deze gids en lees alles over het moderniseren van uw datacenter en het verlagen van de TCO.

Bij PQR zorgen we ervoor dat uw bedrijfs-IT succesvol is en blijft. Dankzij ons ervaren team van experts helpen we u navigeren door nieuwe IT-ontwikkelingen en assisteren we u bij de implementatie van de nodige tools daarvoor. Neem contact op voor een advies of meer informatie!

Geplaatst door

Marinka van der Eng

Marinka is Senior Marketeer bij PQR. Ze heeft ruime ervaring in diverse soorten marketing functies bij IT en Tech bedrijven en vertaalt technische oplossingen in waarde voor de klanten door middel van content, campagnes en events.