Voor veel organisaties zijn het eigen datacenter en de cloud nog steeds twee gescheiden werelden. Dat betekent dat u applicaties, data en infrastructuur op meerdere plekken moet beheren en beveiligen. En dat betekent dat u voor bepaalde applicaties beperkt bent in waar deze kunnen draaien. Met Microsoft Azure kunt u uw on-premises hardware integreren om te komen tot één integrale hybride cloud. Een bijkomend voordeel: u kunt voorlopig gebruik blijven maken van Windows Server 2012. In dit artikel leg ik uit wat de twee manieren zijn om dit te realiseren.

Geen compromis tussen flexibiliteit en kosten

De flexibiliteit en schaalbaarheid van de cloud kent bijna geen grenzen, maar heeft wel een prijskaartje. Veel bedrijven zijn er al achter gekomen dat de cloud niet altijd goedkoper is dan de eigen infrastructuur. Door het eigen datacenter via Azure te integreren tot een hybride cloud, slaat u twee vliegen in één klap. U profiteert van de flexibiliteit en functionaliteit van de (Azure) cloud, maar ook van de voorspelbare kosten van uw eigen infrastructuur.

Hybride cloud met Azure Arc & Update Manager

De eerste manier om het datacenter onderdeel te maken van uw hybride cloud is met behulp van Azure Arc. Met Arc kunt u de fysieke servers in uw datacenter – on-premises of in een extern datacenter – met Azure koppelen. Hierna kunt u ze met behulp van Azure Update Manager beheren alsof ze in Azure staan. Met Arc en Update Manager kunt u profiteren van de geavanceerde beheermogelijkheden van Azure voor uw volledige hybride IT-landschap, inclusief uw eigen hardware, de multicloud en de edge. Hierdoor krijgt u niet alleen volledige controle over, maar ook diepgaand inzicht in uw hybride IT-omgeving.

Op dit moment kunt u met Azure Arc zowel Windows en Linux fysieke servers beheren als Kubernetes clusters, SQL Server en virtual machines op basis van VMware vSphere of Azure Stack HCI. Arc biedt daarnaast de mogelijkheid om uw VMware-omgeving gefaseerd te migreren naar Azure. Want wanneer u kiest voor de overstap naar Azure VMware services dan moet u alles direct volledig naar de cloud migreren. Op deze manier heeft u snel en relatief goedkoop het voordeel van beheer van uw VMware-omgeving vanuit de cloud.

En er is nog een bijkomend voordeel. De support voor Windows Server 2012 is afgelopen, maar wanneer u deze servers aan Azure Arc koppelt dan verlengt Microsoft dat met een paar jaar. Op deze manier hoeft u uw bestaande hardware niet direct af te schrijven.

Hybride cloud met Azure Stack HCI

Een andere manier om uw datacenter onderdeel te maken van uw hybride cloudlandschap is op basis van Azure Stack HCI. Daarbij is het doel hetzelfde, alleen de weg ernaartoe is anders. Azure Stack HCI is een hyperconverged cluster voor het uitvoeren van Windows- en Linux-workloads. Het combineert gevalideerde hardware, het Azure Stack HCI-besturingssysteem, gevirtualiseerde opslag en virtuele Windows- of Linux-machines. Bovendien biedt het toegang tot Azure-services zoals security, back-up en siterecovery.

Azure Stack HCI is gebaseerd op een set (al dan niet nieuwe) hardware waarop u uw eigen, op Azure gebaseerde, private cloud bouwt. Die verbindt vervolgens met Azure, waarna u ook deze omgeving vanuit de Azure Portal kunt beheren. Azure Stack HCI ondersteunt trouwens geen VMware, maar werkt alleen met Microsoft’s eigen HyperV.

Meer weten?

Neem contact op met PQR en we helpen u op weg naar de hybride cloud.

Geplaatst door

Raoul de Weille

Business Manager Microsoft bij PQR