Microsoft Inspire 2019 vond dit jaar plaats van 15 tot en met 18 juli in een zelfs voor Las Vegas allesverzengende hitte van 43 graden. Met een totaal aantal deelnemers van 35.000 was dit de grootste editie ooit van het jaarlijkse partnerevent van Microsoft. Door meer dan 400 breakout-sessies zijn PQR en de andere partners geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen, innovaties, roadmap en strategie van Microsoft.

Keynote

Satya Nadella presenteerde op woensdag de keynote en zoals altijd zat deze vol met getallen en voorspellingen:

  • Er wordt 11% meer techneuten aangenomen in de non-tech-industrie dan in de tech-industrie.
  • Het aantal software engineers groeit drie keer sneller dan het aantal mechanical engineers.
  • In 2030 zijn er 50 miljard devices aan het Internet verbonden.
  • 90% van de totale data op de aardbol is in de afgelopen twee jaar gecreëerd.

Centraal bij Microsoft staat de Intelligent Cloud en de Intelligent Edge. Daaromheen heeft Microsoft haar hele portfolio verder ontwikkeld. Het credo daarbij is dat techniek alleen niet zaligmakend is. Microsoft noemt het tech intensity, wat zoveel betekent als dat je zowel vertrouwen in de technische capaciteit en adoptie moet hebben als in de techniek zelf, wil de digitale transformatie slagen. Microsoft Azure heeft nu wereldwijd 54 regio’s met datacenter en is voor iedereen op wereld te bereiken. Microsoft noemde Azure tijdens Microsoft Inspire 2019 the world’s computer. Daarmee wordt Microsoft’s missie, ‘empowering every person and organization’, aardig bewaarheid!

Democratizing Digital

Om de missie te doen slagen heeft Microsoft een strategie gevormd: ’Democratizing Digital’. Microsoft wil technologie doen verbinden ‘from field to the boardroom’, zoals de organisatie zelf zegt. Om dit te bereiken zijn er vier focusgebieden benoemd:

  • Workspace
  • Business applications
  • Apps and infrastructure
  • Data en AI

Deze focusgebieden vormen de totale keten van technologie om mensen en apparaten te verbinden. Dit gaat van de machine op de werkvloer die middels IoT, Edge Computing en AI informatie levert aan apps voor medewerkers van onderhoud, logistiek of operations tot het genereren van big data. Zo worden de business-applicaties gevoed die door middel van machine learning gegevens inzichtelijk maken voor het kantoorpersoneel. Zo worden technologische verbindingen gelegd die voorheen niet mogelijk waren.

Unilever demonstreerde hoe al deze technieken bij elkaar komen; zij zetten ze in bij één van hun fabrieken. Ze voerden voor hun productielijnen digital twins in: een virtuele representatie van de productie. De proceslijnen zijn volledig voorzien van sensoren en gebruiken IoT uit Azure. Zo heeft de digital twin de controle overgenomen en stuurt deze nu alle productielijnen aan. Zo worden de processen efficiënter en kunnen storingen snel worden verholpen.

Deze eerste fabriek was dus de locatie voor een succesvolle pilot, en Unilever gaat nu haar andere fabrieken voorzien van dezelfde technologie.

Het digital twin-principe is echter niet alleen op machines toepasbaar. We kennen ook begrippen als smart buildings en smart cities; die lenen zich ook erg goed voor dit concept.

Hybrid IT is here to stay

Wat ook wel duidelijk werd is dat hybrid IT blijft. Waar iedereen eerst verwachtte dat hybrid (een mix van on-premises en cloud IT) tijdelijk was omdat we uiteindelijk alles wel in de cloud zouden plaatsen, zien we dat on-premises datacenters toch blijven bestaan. Oorspronkelijk was dit het gevolg van legacy-applicaties die niet in de cloud kunnen draaien. Maar ook nieuwe ontwikkelingen als edge computing laten zien hoe belangrijk on-premises nog steeds is. Er zullen altijd situaties zijn waarbij er lokaal rekenkracht nodig is omdat het niet in de cloud kan vanwege connectiviteit of latency. Dat houdt in dat we niet minder maar meer on-premises datacenters krijgen. Dit zijn weliswaar kleine datacenters, maar dat maakt het niet minder complex voor beheer en security.

Meer met Microsoft Teams

Op het nieuwsvlak had Microsoft ook genoeg te melden tijdens Microsoft Inspire 2019. Te beginnen met Microsoft Teams: samenwerken heeft altijd een prominente plek gehad bij Microsoft en dat blijft zo. Microsoft zet heel erg in op Microsoft Teams als hét platform voor samenwerken. Andere applicaties als SharePoint, Skype for Business en OneDrive zijn volledig geïntegreerd in Teams. Het is niet slechts een verzameling van producten in een suite meer, maar Teams wordt met AI en BI intelligent gemaakt. Zo kan de gebruiker makkelijker en sneller kan werken.

Onder de noemer Democratizing AI wordt dit zelfs nog verder doorgetrokken. Dit bestaat uit een totale set aan oplossingen op gebied van objectherkenning, gezichtsherkenning, spraakherkenning, machine learning en augmented reality in combinatie met de hololens. Als proof of concept was er een demo met een hologram van een Engelssprekende Microsoft-werknemer die door spraakherkenning en spraakvertaling virtueel een presentatie gaf in het Japans.

Windows Virtual Desktop

Verder kondigde Microsoft een nieuwe ontwikkeling aan binnen Windows Virtual Desktop (WVD). Deze VDI-oplossing van Microsoft draait volledig in Azure: zowel de benodigde infrastructuurcomponenten als de workloads. Het product is hier nog niet beschikbaar, maar de verwachting is dat het eind dit jaar ook in Europa gelanceerd wordt. Hoe het zich verhoudt tot de gevestigde VDI-orde van VMware en Citrix was ten tijde van Microsoft Inspire 2019 nog moeilijk te zeggen. Omdat er alleen een preview beschikbaar is, valt er over functionaliteit ook nog niet veel te vertellen.

Wat is er al wel bekend: WVD is geïntegreerd met Office 365 Pro Plus en heeft standaard FSlogix. Die slaat de virtuele profielen op in een Azure-storage naar keuze. Microsoft beheert de infrastructuur, maar de workloads en images kunnen volledig zelf worden beheerd. Hierbij kun je ook eigen tooling gebruiken, zoals SCCM, wat door veel bedrijven wordt gebruikt om images uit te rollen.

Daarnaast goed nieuws voor organisaties die nog op Windows 7 of Server 2008 draaien. Als je WVD afneemt dan mag je Windows 7 en Server 2008 op Azure draaien en krijg je 3 jaar extended support. Dit kan voor die organisaties die deze producten nog hebben draaien erg interessant zijn omdat voor beide producten de ‘normale’ support per 1 januari 2020 stopt.

Microsoft hanteert voor de licensering een BYO-policy. Dat houdt in dat bedrijven die al Microsoft-licenties hebben, deze mee kunnen nemen. Van een aantal licenties is bijvoorbeeld al bekend dat je daar WVD gratis bij mag gebruiken. Dit zijn onder andere Microsoft 365 E3/E5/F1/A3/A5, 365 Business en Windows 10 Enterprise E3/E5/A3/A5. Je betaalt dan alleen voor de Azure-consumptie (workloads).

Er komen verschillende versies van WVD waarbij de zwaarste variant Azure-joined AD is. Deze versie kan event based scaling aan. Dus: op- en afschalen wanneer het maar nodig is. Daarmee is het echt een pay-per-use-model.

Azure Sentinel

De volgende aankondiging bij Microsoft Inspire 2019 ging over de Microsoft SIEM (Security Information and Event Management)-oplossing, Azure Sentinel. Dit is Microsoft’s Azure cloud native SIEM-product, waarmee ze zich richten op middelgrote bedrijven. Cyberbedreigingen worden steeds diverser, dus hebben bedrijven veel verschillende producten van verschillende fabrikanten in huis om zich te beveiligen. Daarnaast hebben veel bedrijven ook nog een multicloud-strategie waardoor er nog meer versnippering van data en dus security plaatsvindt. Het ontdekken van een bedreiging of een hack duurt gemiddeld 75 dagen. Dit komt doordat er geen duidelijk totaaloverzicht is van wat elk security-product ontdekt en of er correlaties zijn. Azure Sentinel verzamelt en analyseert data van alle securitysystemen in het totale netwerk, of het nu on-premises is of in de cloud. Daarbij integreert het met alle bekende securityoplossingen en combineert het al deze data in één centraal dashboard. De tool signaleert bedreigingen en kan ook (al dan niet automatisch) actie ondernemen om de bedreiging ongedaan te maken. De verwachting is dat er in het laatste kwartaal van dit jaar meer bekend is over de beschikbaarheid en prijs van Azure Sentinel.

Kortom: meer dan technologie alleen

Naast al het technologisch geweld werd ook duidelijk dat je eens te meer moet beginnen met een duidelijke strategie. We kunnen met technologie heel veel, maar als je geen duidelijk doel of business outcome hebt gedefinieerd is een digitale transformatie gedoemd te mislukken. Een bijkomend effect is ook nog eens dat we de workforce moeten transformeren. Door automatisering verdwijnen er naar schatting tot aan 2022 75 miljoen banen. Maar tegelijkertijd komen er 133 miljoen andere banen bij, waar andere kennis en competenties voor nodig zijn. Als HR-afdeling van een bedrijf moet je dan ook nauw betrokken zijn bij de digitale transformatie: je moet immers op tijd nieuwe mensen met de juiste kennis moet aantrekken.

Er is nog een andere belangrijke voorwaarde: adoptie. Hoe ga je medewerkers begeleiden bij de nieuwe ontwikkelingen? En hoe zorg je ervoor dat ze aangehaakt blijven en de nieuwe technologieën gaan gebruiken?

Alleen met een duidelijke strategie voor zowel business, personeel als adoptie, kan een digitale transformatie écht slagen.

Geplaatst door

Han Rademaker

Han is Strategic IT Advisor bij PQR.