Bij PQR zijn we al heel wat jaren actief met Microsoft licenties. We hebben het allemaal meegemaakt: van de klassieke Office, Windows en SQL licenties tot SPLA-licenties voor de hosted infrastuctuur. Maar dat ligt grotendeels achter ons, want nu is er natuurlijk: de cloud. En in de cloud is – zo lezen en horen we vaak – alles sneller, goedkoper en vooral gemakkelijker. Toch? Helaas gaat dat voor licenties niet helemaal op. Want er is nogal wat te kiezen!

Licenties: low interest, high impact

Softwarelicenties hebben wel wat weg van verzekeringen. Je hebt ze absoluut nodig, maar bijna niemand wordt er echt blij van om alle mogelijkheden in kaart te brengen. Maar uw licenties moeten wel gebaseerd zijn op het feitelijke gebruik van de software, om vervelende discussies en boetes te voorkomen. En er zijn daarnaast genoeg concrete aanleidingen om eens stil te staan bij licentiemanagement. Bijvoorbeeld wanneer uw hard- en software aan vervanging toe zijn. Wanneer u een ‘cloud first’-strategie ontwikkelt, van CAPEX naar OPEX wilt of de flexibiliteit en wendbaarheid van uw organisatie wilt vergroten.

Betaalt u wel alleen voor gebruik?

De cloud is flexibel: u kunt op elk gewenst moment gebruikers (en dus licenties) toevoegen of verwijderen. Maar bewegen de kosten daarbij direct net zo flexibel mee? Stel dat u halverwege de maand 5 licenties wilt toevoegen of verwijderen. Wanneer u direct zaken doet met Microsoft, dan wordt de prijsverhoging voor de extra licenties over de hele maand berekend. En de prijsverlaging voor de verwijderde licenties gaat pas de volgende maand in.

Bij PQR betaalt u alleen voor de dagen dat u de licenties gebruikt. Zeker bij regelmatige wijzigingen in aantallen licenties betekent dat een mooie besparing voor u. En heeft uw organisatie minder dan 300 werkplekken? Dan betaalt u bij ons maandelijks, tegen dezelfde prijs die u bij Microsoft alleen krijgt wanneer u jaarlijks vooruit betaalt. U heeft dus meer flexibiliteit, maar betaalt daar geen cent meer voor.

Open License, Open Value, SPLA of CSP?

Microsoft biedt nog steeds traditionele licentievormen zoals Open License en Open Value. Het Open License programma komt te vervallen op 1 januari 2022, dus als u daar gebruik van maakt dan moet u een alternatief zoeken. Wij hebben de mogelijkheden alvast geanalyseerd en we hebben goed nieuws: 99% van wat binnen Open License kan, kan ook via CSP-licenties, zonder dat u meer gaat betalen. Ook SPLA infrastructuur-licenties kunnen via het CSP-model worden geleverd, wat in de praktijk vaak goedkoper blijkt uit te komen.

PQR Microsoft licentiemanagement

Licentiemanagement is te belangrijk om niet goed te regelen, en PQR helpt u daar graag bij. PQR is Microsoft Direct Cloud Solution Provider (Direct CSP)-partner. Wij kunnen dus voor public cloud-licenties direct met Microsoft zaken doen, wat grote voordelen biedt: sneller schakelen, mogelijkheden voor besparingen, en een onderliggend Microsoft Premier Supportcontract mocht dat ooit nodig zijn. Microsoft licentiemanagement is een onderdeel van het portfolio public cloudservices van PQR. Licentiemanagement kan worden afgenomen als losstaande dienst, of als onderdeel van een breder scala diensten. Met licentiemanagement neemt PQR de complexiteit van licentiebeheer bij u weg en brengt er rust voor terug. Lees er meer over op deze pagina [link maken naar licentiemanagement pagina]

Rust in uw licentiemanagement?

Wilt u een integrale benadering van uw licentievraagstukken? PQR kan u helpen! Lees meer over onze aanpak met Licentiemanagement of neem contact met ons op om eens vrijblijvend te sparren met een licentiespecialist. Uit ervaring weten wij, dat dat al snel veel duidelijkheid en nieuwe inzichten kan geven.

 

Geplaatst door

Nikki Schults

Nikki Schults is Licentiemanager bij PQR