Een flexibele IT-infrastructuur is van strategisch belang voor elke organisatie. Met de juiste technologie kiest u voor meer productiviteit en wendbaarheid. Maar IT vormt voor de meeste bedrijven ook een uitdaging. Wat zijn de essentiële bouwstenen voor échte business-driven IT?

Hoe ziet de ideale IT-omgeving eruit? Ons antwoord: een software-defined-orchestrated-automated-selfservice-hybrid-multicloud datacenter. In een spelletje Scrabble levert deze term een grote woordwaarde op. Maar niet alleen in Scrabble biedt een software-defined infrastructuur grote waarden. Met alle onderdelen van dit ‘scrabblewoord’ creëert u een flexibele, schaalbare IT-omgeving die een grote toegevoegde waarde vormt voor de business.

Het scrabblewoord bestaat uit vier verschillende onderdelen die – als ze in de juiste volgorde worden uitgevoerd – tot het gewenste einddoel leiden.

Software-defined

Met een software-defined omgeving overstijgt u de beperkingen van uw fysieke infrastructuur. IT-resources zoals compute, storage en network worden losgekoppeld van de limieten van de onderliggende hardware. Het resultaat? Een efficiënter gebruik van resources, lagere kapitaalinvesteringen en geen vendor lock-in. Daarnaast wordt het operationeel beheer ook sterk vereenvoudigd waardoor er meer tijd vrijkomt voor innovatie.

Automated & Orchestrated

De volgende stap is het automatiseren en orkestreren van verschillende functies, taken en processen in uw omgeving. Op die manier worden repetitieve taken en IT-beheer tot een minimum beperkt. Omdat automatisatie en orkestratie er ook voor zorgen dat taken en processen altijd consistent worden uitgevoerd, ontstaat er een eenduidige en veilige IT-omgeving die menselijke fouten tot een minimum beperkt.

Selfservice

In een software-defined, georkestreerde IT-omgeving kunnen diensten eenvoudig en automatisch worden aangeboden aan de eindgebruikers. In de selfservice portal kunnen zowel uw IT-afdeling als de eindgebruikers zelfstandig IT-voorzieningen regelen. Op die manier geeft u de juiste personen toegang tot de juiste diensten. Ondersteun uw business, softwareontwikkelaars en applicatiebouwers met een snelle, eenvoudige toegang tot uw resources, en dat in alle transparantie. Zo verkort u de time-to-market voor nieuwe applicaties en updates. Daarnaast kiest u voor een transparant kostenplaatje en kunt u bepaalde kosten zelfs doorrekenen aan gebruikers of afdelingen.

Aangezien alle IT-voorzieningen via de selfservice portal verlopen, heeft uw IT-afdeling nu de volledige controle over uw omgeving, wat ook een zeer gunstig effect heeft op compliancy en security. Zo hebben we in feite een private cloud gebouwd.

Hybrid multicloud

Zelfs in een software-defined datacenter zijn we nog steeds gebonden aan de limieten van hardware. Denk daarbij aan compute power of dataopslag. Deze limieten zijn vaak piekgedreven. Om meer schaalbaarheid te garanderen, kiezen veel ondernemingen voor een hybride multicloud omgeving. Ze koppelen hun private cloud aan public clouds als Microsoft Azure of Amazon Web Services.

Public cloud is nagenoeg oneindig schaalbaar en flexibel en vormt een perfecte aanvulling op de eigen private cloud, zowel voor acute als structurele capaciteitsnood. De IT-voorzieningen van zowel private als public cloud worden centraal gemanaged met een cloud management platform. Bepaal voor elke workload de juiste omgeving, boost uw efficiency en bespaar kosten.

Klaar voor meer schaalbaarheid, efficiëntie en flexibiliteit? Met de juiste elementen bouwt u stapsgewijs aan een toekomstvaste infrastructuur (en wint u gemakkelijk elk spelletje Scrabble). Neem contact met ons op en ontdek de snelste weg naar efficiënte IT. Op basis van onze ervaring en expertise schetsen we de stip aan de horizon waar we, samen met u, stap voor stap naartoe werken.

Geplaatst door

Han Rademaker

Han is Strategic IT Advisor bij PQR.