Zorgmedewerkers zetten zich iedere dag in om de beste zorg te bieden. Helaas houden ze door alle uitdagingen waarmee de zorg te maken heeft, steeds minder tijd over voor persoonlijk contact met patiënten en cliënten. Dit is één van de redenen waarom jaarlijks gemiddeld 20 procent van het zorgpersoneel uitstroomt. Digitaliseren is de oplossing, zegt bijvoorbeeld ook zorginstituut Nederland, maar dan moet de basis wel op orde zijn. In deze blog vertellen we u meer over wat er nodig is om zorgdromen waar te maken.

Personeelstekort is misschien wel de grootste uitdaging van de zorg. Het is zelfs een groeiend probleem. In de markt ziet PQR in toenemende mate dat technologie een rol speelt in het efficiënter inrichten van zorgprocessen om het tekort aan personeel (deels) op te vangen. Onderstaand drie voorbeelden:

  1. Door arbeidsbesparende technologie: oplossingen die ondersteunen om zorg slimmer te organiseren. Denk aan een spraakgestuurd Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) of Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) om tijd te besparen, zodat medewerkers in de zorg toekomen aan hetgeen waarmee ze het liefst bezig zijn; persoonlijke aandacht voor cliënten.
  2. Door datagedreven zorg: betere beslissingen nemen dankzij voorspellende analyses. Zorg leveren op het moment dat het nodig is en niet omdat dit een vast gegeven is dat vooraf wordt ingepland. Of het slimmer organiseren van meldingen door de data uit de systemen te analyseren en te optimaliseren.
  3. Door sociale innovatie: een zorgrobot waarmee cliënten kunnen praten en die hen helpt herinneren aan een afspraak of het tijdstip waarop medicijnen moeten worden ingenomen.

Met de zorgrobot is al een praktische toepassing genoemd van techniek die helpt om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden én die het leven van de client en het werk van zorgmedewerkers een stuk aangenamer maakt.

Ter inspiratie nog drie voorbeelden die bijdragen aan efficiënter werken:

  1. Door AI aangedreven planningstools zijn een uitkomst voor instellingen die niet alleen moeite hebben hun roosters rond te krijgen, maar die daar ook nog eens veel tijd aan kwijt zijn, omdat ze handmatig worden gemaakt. Algoritmes kunnen binnen een paar seconden een optimale planning maken die rekening houdt met vakantiedagen, eerder gedraaide diensten en zelfs met looproutes. Zonder gaten in de planning komt zorgcapaciteit vrij en werken zorgprofessionals prettiger.
  2. Intelligente software voor val- en dwaaldetectie merkt – zoals de term al aangeeft – op dat iemand is gevallen of dwaalt. Dat zorgt voor veel minder valse alarmen en dat levert zorgverleners uren tijdwinst op.
  3. In instellingen waar mensen een beperking hebben in de vrijheid van bewegen (in het kader van de wet zorg en dwang), bieden slimme camera’s uitkomst doordat ze de mensen herkennen voor wie deuren gesloten moeten blijven. De techniek zorgt daar zelfstandig voor. Dat werkt zelfs wanneer deze mensen geen wearables dragen, zoals tags.

Innovatie begint bij de basis

Het hangt natuurlijk van de specifieke behoeften van een organisatie af met welke technologie zorgmedewerkers het meest geholpen zijn. Maar niemand wordt bijvoorbeeld blij van systemen waarbij inloggen veel tijd kost en waarbij allerlei gegevens meerdere keren handmatig moeten worden ingevoerd. Hetzelfde geldt voor slechte connectiviteit. Daarom moet eerst de basis van de IT-infrastructuur op orde zijn. Voor voorspellende analyses bijvoorbeeld, moeten systemen in staat zijn gegevens uit te wisselen en te combineren. Bij een moderne werkplek horen mobiele devices en een goede en veilige verbinding met de cloud. Sommige werkplekken vereisen meer rekenkracht dan een gemiddeld. In die gevallen adviseert PQR de grafische kaarten van NVIDIA om de extra rekencapaciteit te bieden. Zo wordt een veilige en eenvoudige werkplek voor alle applicaties gegarandeerd.

PQR: IT voor waardevolle zorg

PQR heeft ruim dertig jaar ervaring in de zorg. Onze diensten draaien niet zozeer om IT, maar om oplossingen die zorgmedewerkers helpen om kwalitatief goede zorg te leveren. Wij kunnen daarover adviseren en dat maakt ons waardevol voor uw mensen (die meer plezier krijgen in hun werk) en dus ook voor patiënten en cliënten.

Meer weten over hoe we helpen zorgdromen waar te maken? Download hier ons e-book of neem contact met ons op info@pqr.nl / 030 662 9729.

Geplaatst door

PQR

PQR streeft elke dag naar de hoogste kwaliteit producten, diensten en service. Strategisch adviseur voor moderne software defined datacenter- en workspaceoplossingen. IT-advies. Future workspace.