Als Premium Partner van VMware en Global Solution Provider of the Year 2018 zit PQR dicht op het vuur. We hebben veelvuldig contact met VMware, zowel in Nederland als internationaal, en zijn dus altijd goed op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast organiseert VMware sinds vorig jaar een jaarlijks evenement om alle partners te updaten over alle ontwikkelingen die plaatsvinden binnen de organisatie en de visie die VMware heeft op de ontwikkelingen in de markt: VMware Empower.

De Europese editie van VMware Empower vond plaats van 21 tot 24 mei in het mooie Lissabon en ik was samen met twee collega’s van PQR aanwezig.

VMware Cloud on

Het was een heel interessant evenement waarbij VMware veel inzicht verschafte in de richting die ze opgaan. Wat mij daarbij vooral opviel is de beweging die VMware aan het inzetten is richting VMware Cloud. VMware Cloud is uiteraard geen onbekende naam en de propositie VMware Cloud on AWS is al langere tijd erg interessant propositie. Maar met de aankondigingen van VMware Cloud on Dell EMC en VMware Cloud on AWS Outposts, zet VMware met haar partners een nieuwe stap richting het ontzorgen van de klant.

Daarbij is vooral belangrijk om te zien dat VMware haar businessmodel aan het veranderen is van het verkopen en onderhouden van software, gebaseerd op aanschaf en onderhoud, naar een servicemodel, waarbij diensten worden afgenomen. Denk hierbij aan een omgeving, die wordt geleverd, ingericht en onderhouden door VMware, waarbij de locatie (on-premises of in de cloud) irrelevant is geworden. Uiteraard heeft VMware duidelijk gemaakt dat ook de traditionele consumptie van haar producten gewoon mogelijk blijft, maar voor bepaalde organisaties past een service-gebaseerde consumptie beter dan alles in eigen beheer te doen. Al is het alleen maar vanwege de veranderde consumptie van CAPEX naar OPEX.

Ook voor organisaties die zelf controle willen blijven uitoefenen over de gebruikte omgeving, maar wel baat hebben bij het gebruik van door VMware vastgestelde best practices, is er een oplossing te vinden, namelijk VMware Cloud Foundation. Dit is een product wat vergelijkbaar is met VMware Cloud, maar waar de klant zelf verantwoordelijk is voor de bouw en het onderhoud van de omgeving. Omdat de omgeving wordt opgebouwd volgens een vastgelegde methodiek, is het uitrollen en onderhouden ervan een veel eenvoudiger activiteit dan wanneer alle componenten los van elkaar worden geïmplementeerd. Een upgrade van zo’n omgeving naar de laatste versies kan gedaan worden met een druk op de knop.

Virtual Cloud Network

vmware virtual cloud network

Uiteraard is het zeer belangrijk dat er op een goede, consistente én veilige manier communicatie mogelijk is tussen en binnen deze omgevingen en daartoe heeft VMware al een tijdje de producten van Virtual Cloud Network in haar portefeuille. Hierover kun je lezen in het artikel dat ik eerder schreef.

Tijdens het evenement bleek dat VMware veel belang hecht aan de producten onder deze vlag. Enerzijds doordat een fors aantal sessies werden gehouden over deze producten en anderzijds doordat VMware-medewerkers ze uitgebreid demonstreerden in de ‘Demo Zone’.

VMware NSX-T krijgt daarbij, als het nieuwe vlaggenschip van de NSX-familie, een sleutelrol. NSX-T is geschikt om een centrale rol te spelen in de communicatie tussen on-premises datacenters en cloud providers als AWS en Azure, waardoor het voor organisaties mogelijk is om een hybride cloud te creëren.

Daarbij wordt niet alleen gekeken naar communicatie van en naar traditionele virtuele machines op een VMware hypervisor, maar is het ook mogelijk om entiteiten in de clouds van AWS en Azure te koppelen of om beveiliging uit te breiden naar fysieke apparaten.

VMware PKS

Een ander opvallend punt was dat VMware een nadrukkelijke beweging maakt richting applicaties die containers gebruiken. Met de aankondiging van de overname van Heptio heeft VMware twee van de drie oorspronkelijke bedenkers van het leidende container-orchestratieplatform Kubernetes in huis gehaald en dat maakt VMware samen met partner Pivotal tot zeer invloedrijke spelers in deze wereld.

pivotal

Pivotal Container Service (afgekort tot PKS) kent een aantal varianten. Hierbij kunnen klanten zelf kiezen welke mate van dienstverlening ze willen.

VMware Enterprise PKS levert een volledig ingerichte on-premises Kubernetes-omgeving, waarbij het niet nodig is om zelf alle componenten in te richten. VMware Essential PKS geeft meer vrijheid in het maken van keuzes, maar vereist ook meer kennis van de klant. VMware Cloud PKS tenslotte, is de service-offering van VMware, waarbij het mogelijk is om in minuten te starten en waarbij je enkel betaalt voor het daadwerkelijke gebruik. Voor ieder wat wils dus.

CloudHealth

VMware heeft onlangs de cloudmanagementtool CloudHealth overgenomen, en ook dat is een zeer interessante ontwikkeling voor organisaties die gebruik maken van de cloud. Het is een indrukwekkende tool die organisaties precies laat zien hoe de verschillende cloudomgevingen zich gedragen en waar kostenbesparingen mogelijk zijn. Tijdens de sessie zagen we hoe eenvoudig het is om inzichtelijk te maken waar en hoe je geld kunt besparen met je clouddiensten. Dit maakt het een onmisbare tool voor organisaties die het overzicht over hun uitgaven willen houden.

Meer weten?

Al met al kijken we terug op een zeer geslaagd evenement en zijn we bij PQR erg positief over alle ontwikkelingen. Zoals ik eerder schreef werken we heel nauw samen met onze partner VMware. Zo kunnen we onze klanten zo goed mogelijk voorzien van advies en kennis van de producten. Weten wat de nieuwe ontwikkelingen bij VMware voor uw organisatie kunnen doen? Neem contact op!

contact

Geplaatst door

Ronald de Jong

Ronald de Jong (1970) is een gedreven en enthousiaste Senior Consultant bij PQR. Hij houdt zich daar vooral bezig met producten uit het VMware-portfolio op het gebied van infrastructuur, zoals vSphere, vSAN, NSX en Cloud Foundation. Hij is benoemd tot vExpert 2016-2020 en tot vExpert NSX 2017-2020. In 2019 heeft hij de 'VMware Partner Personality of the Year'-award mogen ontvangen voor zijn werk in de community. Ronald is spreker op Nederlandse en Belgische community-evenementen en medeorganisator van de vNSTechCon, een community technical conference op het gebied van Networking & Security.