Image: VMworld 2018

Image

Auteur: Stefan Verhoef

Bij aankomst op het vliegveld van Las Vegas ontkom je niet aan waar deze stad bekend om staat, de casino’s. Diverse gokapparaten staan al voor je klaar in de aankomsthal om je te verwelkomen.

Op maandag 27 augustus werd VMworld 2018 officieel geopend tijdens de keynotesessie door Pat Gelsinger (CEO VMware). Naast een blijk van zijn commitment aan de organisatie VMware in de vorm van een grote tatoeage op zijn linkerarm had Pat ook een aantal zeer interessante mededelingen en aankondigingen.

VMware bestaat dit jaar 20 jaar en hier werd uitgebreid bij stil gestaan. Er werd inzicht gegeven in de geschiedenis van VMware, middels een kort filmpje. Hierin werd getoond hoe VMware groot is geworden, met servervirtualisatie als de basis van hun opmars. Maar VMware heeft zich in de afgelopen 20 jaar ontwikkeld tot een belangrijke speler op vele andere gebieden, waarbij cloud (privaat, publiek en hybride) de laatste jaren de belangrijkste focus is en blijft.

De titel van de keynote was “Tech Superpowers” en refereert naar de volgende vier technologiegebieden:

 • Cloud
 • Mobile
 • Artificial Intelligence (AI)/Machine Learning (ML)
 • Edge/Internet of Things (IOT)

Elk van deze gebieden op zichzelf biedt baanbrekende ontwikkelingen voor de toekomst, maar door ze samen te voegen komen er nieuwe mogelijkheden beschikbaar die ons nog doen verbazen.

Welke nieuwe technologieën en product releases zijn er aangekondigd gekeken naar deze genoemde Tech Superpowers?

Nieuwe Aankondigingen

Amazon Relational Database Service (RDS) on VMware

Er is door AWS en VMware een aankondiging gedaan voor RDS services on VMware. Deze service komt in de nabije toekomst beschikbaar voor hybride clouds en VMware on-premises data centers. Dit biedt ontwikkelaars een bekende functionaliteit uit de publieke cloud, die nu ook on-premises of op edge-locaties kan worden ingezet. Hiermee ben je in staat om dezelfde functionaliteit lokaal te gebruiken, die al langer vanuit de cloud beschikbaar was. Ontwikkelaars kunnen daarmee (bijvoorbeeld) lokaal ontwikkelen en schalen naar de publieke cloud of naar VMware Cloud on AWS, zonder dat daarvoor aanpassingen aan de code nodig zijn.

AWS RDS on VMware zal ondersteuning bieden voor de volgende databases:

 • Microsoft SQL Server
 • Oracle
 • PostgreSQL
 • MySQL
 • MariaDB

Kijk voor meer informatie op: https://aws.amazon.com/rds/vmware/

Project Dimension

Een andere aankondiging betreft project Dimension. Dit project moet er voor zorgen dat toegang tot bedrijfskritische applicaties ook beschikbaar kan worden gemaakt op edge locaties en branch offices. Denk hierbij aan locaties zoals fabrieken, warenhuizen of scholen. Een hyperconverged-appliance wordt ingezet die te gebruiken is in zowel traditionele datacenters als edge-locaties/branch offices. Deze appliance moet draaien op het VMware Cloud Foundation platform. Dit is een geïntegreerde stack van gesupporteerde hardware waarop vSphere, vSAN en NSX beschikbaar is.

Project Dimension bevat daarnaast NSX SD-WAN by VeloCloud. Deze technologie laat systemen die in edge-locaties staan op intelligente en veilige wijze verbinding maken met andere delen van de infrastructuur van een organisatie, waarbij de fysieke connectiviteit irrelevant is. Dus ook over onbeveiligde internet-verbindingen.

VMware Cloud Automation Services

De VMware Cloud Automation Services zijn officieel aangekondigd tijdens VMworld US, dit betreft een Software as a Service (SaaS) offering van VMware waarmee ontwikkelaars een uitgebreide set aan services kunnen aanspreken, om blueprints uit te kunnen rollen in zowel private- als public clouds.

VMware Cloud Automation Services bestaat uit drie onderdelen:

 • VMware Cloud Assembly; een multi-cloud provisioning service die gericht is op cloud management, projecten en het aanmaken en uitrollen van blueprints.
 • VMware Code Stream; een service waarmee geautomatiseerd een ontwikkelstraat (CI/CD) opgezet kan worden.
 • VMware Service Broker; een self-service portaal waar toegang gegeven wordt tot projecten die zijn aangemaakt in Cloud Assembly. Hier kunnen nieuwe items/blueprints vanuit de catalogus worden aangevraagd en beheerd.

Het mooie aan de VMware Cloud Assembly blueprints is dat er “cloud-agnostic” machines als component kunnen worden toegevoegd. Dit zijn (virtuele) machines waarvan het niet uitmaakt waar ze draaien, of dat nu vSphere, AWS of Azure is. Hiermee heb je maar één blueprint nodig om een uitrol te doen naar verschillende clouds (publiek of privaat). Dit voorkomt dat er een wildgroei aan blueprints ontstaat, voor elk verschillend platform, met alle onderhoudsactiviteiten van dien.

Project Magna

De afgelopen jaren is er vanuit VMware een grote focus geweest op het “Software Defined Data Center” (SDDC). Met de introductie van project Magna zal hier in de toekomst een nieuwe impuls aan gegeven worden. Machine learning zal worden toegepast om van een Software Defined Data Center een Self Driving Data Center te maken. Tijdens de demonstratie heeft VMware laten zien hoe Project Magna applicatiegedrag kan leren en begrijpen, om met deze kennis het netwerkmodel voor deze applicatie in kaart te brengen, dit netwerkscenario te testen en hierna het netwerk te herconfigureren. Dit leverde een betere performance op, binnen de applicatie. Project Magna maakt gebruik van Artificial Intelligence (AI) algoritmes om grote data sets te analyseren en verregaand inzicht te verkrijgen in de werking van applicaties.

Virtualisatie op 64-bit ARM

Tijdens een demonstratie, waarbij als voorbeeld een windmolenpark werd aangehaald, heeft VMware laten zien dat ESXi in de toekomst zal worden ondersteund op 64-bit ARM processoren. Hiervoor gaat VMware de samenwerking aan met een aantal geselecteerde fabrikanten om de mogelijkheden te onderzoeken voor de inzet van ARM hardware op edge locaties.

vSphere Platinum

VMware heeft een kijkje achter de schermen gegeven met betrekking tot een nieuwe editie van vSphere, genaamd vSphere Platinum. vSphere Platinum maakt gebruik van de technologie VMware AppDefense, een onderwerp waar mijn collega Ronald de Jong in het verleden een stuk over geschreven heeft in een gezamenlijk blog na VMworld Europe 2017 (https://www.pqr.com/blogs/terugblik-op-vmworld-europe-2017).

Deze nieuwe versie combineert de beveiligingsmogelijkheden die vSphere al biedt met VMware AppDefense – wat resulteert in nieuwe mogelijkheden voor applicatiebeveiliging, volledig geïntegreerd in de hypervisor. Het richt zich daarbij niet meer op het detecteren van “fout gedrag”, maar op het definiëren en garanderen van “goed gedrag”.  Met behulp van machine learning en gedragsanalyses maakt de nieuwe oplossing het mogelijk om virtuele machines (VM’s) in een ‘bekende goede staat’ te laten draaien. Het biedt direct inzicht in het gedrag van de applicatie en de VM, evenals snelle en nauwkeurige detectie- en responsmogelijkheden voor bedreigingen.

Hierdoor kunnen beheerders en beveiligingsteams beter samenwerken om het bedrijf te beschermen.

Bij de aanschaf van minimaal vijf vSphere Platinum Edition licenties krijg je credits die kunnen worden gebruikt voor VMware Cloud on AWS. Hiermee wordt de drempel voor vSphere on-premise klanten om gebruik te gaan maken van VMware Cloud on AWS verlaagd.

Product updates

Naast de aankondiging van nieuwe projecten/producten, zijn er ook nog diverse nieuwe product versies aangekondigd tijden VMworld.

Welke nieuwe versies kunnen we de komende tijd verwachten:

 • vRealize Automation 7.5
 • vRealize Operations Manager 7.0
 • vRealize Suite 2018
 • vSphere 6.7 Update 1
 • vSAN 6.7 update 1

Samenvattend

VMworld US 2018 zat volgepakt met aankondigingen, inspirerende sessies en technische ontwikkelingen. Het was dan ook een intensieve maar vooral een geslaagde week waarbij VMware heeft laten zien, dat ze qua innovativiteit, een belangrijke speler zijn in ons vakgebied. Dat hebben ze de afgelopen 20 jaar wel aangetoond en zullen ze naar alle verwachting ook de komende tijd laten zien. Op naar het volgende jubileum!

Geplaatst door

Stefan Verhoef