De IT-uitdagingen in de zorg zijn behoorlijk complex. In een markt waar tekort is aan zorgpersoneel, de zorgvraag complexer wordt en de werkdruk hoog is, kunnen arbeidsbesparende technologieën en zorginnovaties de werkdruk verlagen. Maar op IT-gebied is er ook gebrek aan personeel en slokt de dagelijkse operatie zoveel tijd op, dat het moeilijk is om toe te komen aan innovatie. In alle eerlijkheid is het zelfs met genoeg IT-ers best een uitdaging die zorginnovatie in te zetten. Het gaat om het vertalen van de strategie naar de IT-benodigdheden, daarin zijn veel variabelen om rekening mee te houden en ook nog eens veel technologische keuzes. Waar begin je? Het is als de vraag: hoe eet je een olifant? Het antwoord is: hapje voor hapje. Maar welk hapje dan als eerst?

De eerste hap

De eerste stap die eigenlijk elke zorginstelling moet maken, is om te zorgen dat het netwerk op orde is. Zonder een uitstekend (en dan bedoel ik echt uitstekend) netwerk en wifi, kun je eigenlijk elke zorginnovatie vergeten. Denk maar aan:

  • Beeldbellen om virtuele bezoekjes af te leggen en familieleden te informeren.
  • Geofencing voor afgebakende gebieden waarbinnen clienten zich begeven.
  • Het verlenen van digitale zorg, e-health.
  • Domotica-voorzieningen, zoals camera-observatie, dwaaldetectie en bedsensoren.
  • Robotica die vergeetachtige ouderen herinneren om hun medicijnen te nemen of hun geheugen te trainen door het stellen van vragen.
  • Virtual Reality inzetten om zorgpersoneel te trainen.
  • Werkoverleg via Teams met mensen op verschillende locaties.
  • Moderne werkplekken op tablets en smartphones die altijd verbonden zijn.

Wil je in je zorgorganisatie dit soort vernieuwingen gebruiken, dan moet je eerst je (draadloze) netwerk helemaal op orde hebben, zodat medewerkers en apparaten overal goed bereik hebben. Bereik is natuurlijk niet het enige wat zal verbeteren met een upgrade of vernieuwing van je netwerk, ook zal de capaciteit omhoog gaan en de veiligheid verbeteren. Dat zijn ook noodzakelijke bijkomstigheden.

Het moderniseren van het netwerk en wifi kun je dus zien als de voorwaarde voor alle vervolgstappen. Het vervangen of uitbreiden ervan is een relatief overzichtelijke ingreep: zorgpersoneel hoeft nog niet op een andere manier te gaan werken en het geeft direct een verbetering in gebruikerstevredenheid. Het aanleggen, beheren en monitoren van het netwerk, kun je helemaal uit handen geven.

Na het eerste hapje

Daarna zet je de volgende stappen, of in de analogie van het eten van de olifant, neem je het volgende hapje. En laten we dat niet vergeten en ik blijf het benadrukken: zorg ervoor dat de innovatiestrategie van de zorginstelling vertaald wordt naar een IT-roadmap en -aanpak voor de komende jaren. Doorloop deze stappen, al dan niet onder begeleiding van een externe IT-consultant:

  • Vertalen van de strategische organisatiedoelen naar een IT-visie (vaak ontbreekt die vertaling nog).
  • Ontwikkel vanuit de IT-visie een meerjarenplan voor de IT-omgeving en onderbouw deze met een businesscase.
  • Krijg overeenstemming over de IT-roadmap, waarin stap voor stap de komende jaren staan, zodat er overzicht, samenhang en een logische volgorde is.
  • Voer de IT-roadmap uit en haak daarbij experts aan die de implementatie kunnen plannen.
  • De IT-architectuurkeuzes en -deelprojecten zijn het gevolg van de IT-roadmap.

Is de olifant te groot?

Bij PQR hebben onze consultants een transitieprogramma ontwikkeld om zorginstellingen te helpen innoveren. Vanaf de eerste hap/stap begeleiden zij het hele traject. Dat kan beginnen met een stip op de horizon als er alleen nog maar een strategie is, of zelfs helpen zij bij het vormen van de strategie. Daarna brengen we de IT-basis op orde, vaak start dat met het vernieuwen en upgraden van het (draadloze) netwerk.

Wil je hier meer over weten? Stuur me een berichtje, ik vertel je graag over onze aanpak. Of lees meer op de zorgpagina van PQR.

 

Geplaatst door

Michel Leuyerink

Account Manager Zorg at PQR