Een werkplek vanuit de cloud is al een geruime tijd mogelijk, maar er kwam altijd wel veel kennis en expertise bij kijken om deze werkplek op een veilige en stabiele manier aan te bieden. Om dit te versimpelen en toegankelijker te maken heeft Microsoft een nieuwe DaaS-dienst (Desktop-as-a-Service) ontwikkeld. Deze nieuwe dienst is op 21 maart 2019 als preview beschikbaar gesteld voor het grote publiek onder de naam Windows Virtual Desktop. Deze Azure-only-dienst maakt werkplekvirtualisatie mogelijk voor elke organisatie, wat samen met de komst van het Windows 10 Multi-Userbesturingssysteem terrein probeert te winnen binnen het VDI-landschap.

In deze blog leggen wij u uit wat deze nieuwe oplossing inhoudt en welke toegevoegde waarde deze oplossing voor u kan bieden.

Wat kan ik ermee?

Werkplekvirtualisatie. Een mooie term, maar wat is het nu eigenlijk?

Vroeger had een besturingssysteem volledige regie over de hardware waar deze op draaide, waaronder dus de processor, het geheugen en harde schijven. Het virtualiseren van hardware zorgt ervoor dat meerdere besturingssystemen tegelijkertijd aanspraak kunnen maken op dezelfde hardware.

Het virtualiseren van een werkplek of applicatie wordt on-premises door Microsoft al gedaan met Remote Desktop Services (RDS), door Citrix met Virtual Apps and Desktops en VMware Horizon zowel on-premises of in de cloud. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat applicaties niet gebruikt kunnen worden omdat ze geen ondersteuning bieden voor een Windows Server. Daarnaast mist Windows Server ondersteuning voor moderne applicaties (Universal Windows Platform) zoals Microsoft Edge.

Windows Virtual Desktop maakt het mogelijk om de werkplek volledig vanuit de cloud beschikbaar te stellen met behulp van het Microsoft Azure-platform, op basis van zowel een serverbesturingssysteem als het nieuwe Windows 10 geschikt voor multi-user. Dit levert een aantal voordelen op:

  • Het beheer van alle benodigde infrastructuur, op de werkplekken na, wordt geregeld door Microsoft. U bent hierin enkel verantwoordelijk voor het up-to-date houden van de werkplek, denk hierbij aan het installeren van Windows Updates. Alle overige componenten worden door Microsoft onderhouden.
  • Uw medewerkers kunnen overal ter wereld via elk appraat de werkplek gebruiken. Dit kan zowel via een desktop- als webclient, zelfs vanaf een tablet of smartphone, met een browser met HTML5-ondersteuning.
  • Een multi-user Windows 10-werkplek waarmee Windows 10 look-and-feel schaalbaar kan maken binnen de organisatie door Azure-resources te gebruiken.
  • Gratis extended support voor Windows Server 2008 R2 en Windows 7 na 14 januari 2020 op Azure. Hiermee kunt u bijvoorbeeld applicaties die niet op Windows 10 werken toch nog op een veilige manier gebruiken.

Bring Your Own Image

De Azure-marketplace heeft kant-en-klare werkplektemplates, maar het is ook mogelijk om zelfgebouwde templates te gebruiken. Dit maakt het mogelijk om een zo passend mogelijke werkplek aan te bieden aan de eindgebruiker, die tegelijkertijd voldoet aan de door u gestelde voorwaarden.

Windows 10 Multi-User

Met de komst van Windows 10 Multi-User is het dus mogelijk om meerdere gebruikers in te laten loggen op een gevirtualiseerde Windows 10-werkplek. Hiermee is de ‘Modern Workplace’ aan te bieden aan al deze gebruikers, zonder per gebruiker een VM aan te hoeven maken.

Kosten

Het prijskaartje per gebruiker per maand is opgebouwd op basis van een aantal onderdelen. Naast licentiekosten, zijn de kosten afhankelijk van de gekozen hardware en hoeveelheid opslagcapaciteit. Een krachtiger type VM kost meer, maar hoeft per gebruiker niet per se duurder te zijn. Door de VM optimaal te benutten kun je hier meer gebruikers op kwijt, waardoor de prijs per gebruiker sterk kan afnemen. PQR adviseert u graag hoe u de oplossing zo kosten efficiënt mogelijk kan gebruiken, daarnaast kunnen wij u een advies geven welke licentie het beste bij uw organisatie past.

FSLogix

FSLogix is afgelopen jaar overgenomen door Microsoft. Met FSLogix Profile Container is het mogelijk om gebruikersprofielen op te slaan in virtuele desktops. Daarnaast biedt de Office-container de mogelijkheden om zaken als de OneDrive- of Outlook cache in op te slaan.
Recent kondigde Microsoft aan dat ze FSLogix beschikbaar stelt voor haar klanten, ongeacht of er gebruik gemaakt wordt van Windows Virtual Desktop. De enige voorwaarde is de aanwezigheid van een van de volgende licenties:

  • Microsoft 365 E3/A3
  • Microsoft 365 E5/A5
  • Windows 10 Enterprise E3/E5
  • Windows 10 Education A3/A5
  • Windows 10 VDA per user
  • Remote Desktop Services (RDS) CAL

Daarnaast is het de aanbevolen oplossing binnen Windows Virtual Desktop om gebruikersprofielen te beheren; Microsofts eigen User Profile Disk (UPD)-oplossing wordt hiermee vervangen.

Samenwerking Microsoft en Citrix

Microsoft en Citrix werken al meer dan 30 jaar samen om de eindgebruiker de beste gebruikerservaring te bieden. Denk hierbij aan het kunnen werken op elk apparaat, maar ook aan de optimalisatie van Skype for Business of Microsoft Teams.
Dit is de reden dat Citrix ook heeft aangekondigd Microsoft Windows 10 Multi-User te ondersteunen op Azure, hiervoor heeft Citrix een eigen nieuwe dienst aangekondigd: “Citrix Managed Desktop”.

Deze DaaS-oplossing draait volledig op Microsoft Azure. Het is zelfs mogelijk om de gehele dienst vanuit de Azure Marketplace in te richten, wat de inrichting van een omgeving aanzienlijk vereenvoudigt en versnelt. Deze dienst lijkt op Microsofts eigen Windows Virtual Desktop-service. De toegevoegde waarde van Citrix is dat ze hun eigen technologieën en producten toevoegen, zoals bijvoorbeeld HDX-technologie voor het optimaliseren van de gebruikerservaring.

Op het YouTube-kanaal van Citrix staat een goede uitleg wat deze dienst doet en wat het voor uw organisatie kan betekenen.

Wat Citrix extra biedt

Door de ondersteuning van Windows 10 Multi-User die enkel op Azure beschikbaar is, kunnen klanten gemakkelijk een hybride omgeving creëren vanuit hun bestaande Citrix-omgeving. Dit geeft klanten de tijd om de transitie te maken naar een volledige cloudomgeving of geeft het de mogelijkheid om ‘burstable loads’ – oftewel pieken – uit te laten wijken naar Azure. Hierdoor bespaart men op de aanschaf van hardware die slechts tijdens piektijden gebruikt worden.

Naast deze hybride mogelijkheden biedt Citrix door het gebruik van de HDX-technologie extra functionaliteiten:

  • Optimalisatie van Skype for Business of Microsoft Teams;
  • Ondersteuning voor elk type endpoint, zoals laptops, tablets of telefoons;
  • Ondersteuning voor toegang tot lokale bestanden of USB-apparaten.

Citrix Cloud

Naast de mogelijkheid die Citrix biedt om een hybride omgeving op te bouwen heeft Citrix ook Citrix Cloud. Dit is een dienst van Citrix waarbij alle managementcomponenten, zoals de Delivery Controllers en Storefront, in Citrix Cloud draaien. Verder is er ook de Gateway service zodat er on-prem geen Citrix ADC meer nodig is. Hierbij is Citrix verantwoordelijk voor het up-to-date houden van deze omgeving. Dit betekent dat beheerders minder tijd kwijt zijn aan upgrades en zich kunnen richten op de klantspecifieke zaken zoals desktops of applicaties.
Vanuit Citrix Cloud kunnen er meerdere ‘resource locations’ aangemaakt worden, waarmee je bijvoorbeeld on-premises en Microsoft Azure kunt combineren.

Deze dienst is beschikbaar als maandelijks abonnement waarbij je per gebruiker betaalt. Naast de functionaliteiten die Citrix on-prem aanbiedt met virtual apps and desktops biedt Citrix in Citrix Cloud ook extra functionaliteiten zoals Citrix Analytics.

Citrix Analytics analyseert alle informatie die verzameld wordt uit de verschillende diensten en kan hiermee bijvoorbeeld security-analyses maken. Denk hierbij aan het ‘zien’ van afwijkend gebruikersgedrag zoals het opeens excessief downloaden van bestanden.

Ten slotte

Zoals u kunt lezen zijn er veel ontwikkelingen gaande op het gebied van werkplekken vanuit de publieke cloud. Het doel van deze diensten is om de complexiteit van werkplekoplossingen te verminderen zodat u meer tijd krijgt om u te focusses op het ondersteunen van uw bedrijfsprocessen.

Microsoft heeft recent aangekondigd dat de Windows Virtual Desktop service “Feature Complete” is. Hiermee geeft men aan dat alle belangrijke functies aanwezig zijn en men bezig is om de laatste punten op de i te zetten. De verwachting is dat Microsoft in Q3 of Q4 van dit jaar de dienst publiekelijk beschikbaar maakt.

Mocht u na het lezen van dit blog meer willen weten wat deze werkplek oplossing voor uw organisatie kan betekenen neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag met het brengen van rust in uw IT landschap.

Geplaatst door

Rody Kossen

Rody werkt als consultant bij PQR, waarbij hij de focus heeft op workspace-oplossingen van Citrix, NVIDIA en Ivanti. Rody was een van de eerste consultants die de GPU-techniek van NVIDIA toepaste in Nederland. Daarnaast is hij specialist op het gebied van de Citrix SD-WAN-oplossing. Rody is onderdeel van het community-initiatief Team RGE en spreekt op events van NVIDIA. Tevens is hij co-developer van RDAnalyzer. Zijn uitgebreide kennis wordt onderstreept door zijn benoeming als Citrix CTP en NVIDIA NGCA.