Op donderdag 18 februari werden de VMware Partner Awards weer uitgereikt. Als PQR ontvingen we één nominatie, Best VMware Partner Success Story, en daarnaast was ik persoonlijk genomineerd voor een award, namelijk de VMware Partner Personality of the Year-award.

Het was niet mijn eerste nominatie, ook twee jaar geleden was ik voor deze award genomineerd en vorig jaar was ik samen met mijn toenmalige collega Viktor van den Berg genomineerd als “Team PQR”. Beide vorige keren viel de uiteindelijke keuze echter op een andere winnaar.

Na twee eerdere nominaties kwam ik nu als winnaar uit de bus en dat vervult mij met een enorme trots en gevoel van waardering, zowel vanuit VMware als van PQR. Het is weliswaar een persoonlijke award, maar de ondersteuning en mogelijkheden die PQR mij biedt in mijn werkzaamheden zijn hierbij essentieel geweest.

Kansen leren pakken

Toen ik ruim drie jaar geleden voor het eerst aan tafel kwam bij PQR werd me duidelijk gemaakt dat PQR een organisatie is van kansen en initiatief. Iedereen krijgt alle kans om zich te ontwikkelen en ontplooien, maar je zult daartoe zelf het initiatief moeten nemen. Achterover hangen en wachten tot al die kansen voorbijkomen, gaat niet gebeuren. Ben je daarentegen initiatiefrijk, dan staan alle deuren open en alle lichten op groen.

Toen ik in 2015 bij PQR begon stelde ik mezelf als doel dat ik me meer bezig wilde houden met VMware NSX. Gelukkig sloot dat erg goed aan bij de ideeën die PQR had op dat gebied, want ze waren daar net gestart met een Solution Development traject rond Software Defined Networking en dan met name op basis van VMware NSX. Ik mocht dan ook gelijk aanschuiven in het project. Bij het ontwikkelen van de propositie rond NSX organiseerden we onder andere een dag voor klanten, waarin we, samen met VMware uitlegden wat NSX voor hen kan betekenen. We ontwikkelden daarnaast presentatiemateriaal waarmee we het verhaal konden doen en ik ging zowel intern als extern regelmatig op de sokkel staan om het evangelie rond NSX te verkondigen.

In die tijd ging ik dan ook vaak bij klanten op bezoek om te vertellen over NSX en de reactie na afloop was meestal: “daar moeten we wat mee”. Veel klanten waar ik in die eerste periode over de vloer mocht komen, zijn inmiddels enthousiast gebruiker van VMware NSX! Mede hierdoor werd ik in 2016 door VMware voor het eerst tot vExpert gekozen. Dat herhaalde zich in 2017 en 2018, en ik wacht met spanning op de bekendmaking van 2019.

Het PQR Experience Center

Naast NSX was ik ook erg geïnteresseerd in de werking en functionaliteit van vSAN. Toen de vraag kwam of ik misschien wilde helpen bij het demonstreren van vSAN voor een aantal klanten, was mijn interesse dan ook meteen gewekt. Om dit te kunnen laten zien werd mij een set aan hardware beschikbaar gesteld, die we nog “over” hadden van een vorige demonstratie van vSAN. Deze omgeving bestond uit drie hosts, met een behoorlijke hoeveelheid SSD’s en HDD’s. Dat zou prima voldoen om vSAN te laten zien.

De hardware was echter dermate interessant, dat ik besloot om hier een “nested” omgeving van te maken. Dat wil zeggen dat ik de omgeving heb voorzien van een “onderlaag” waarop virtuele machines kwamen te draaien waarbinnen ESXi kan worden geïnstalleerd. Een hypervisor op een hypervisor dus. Doordat de fysieke hardware voldoende ruimte bood, kon ik meerdere “omgevingen” bouwen, waardoor ik niet alleen in staat was om vSAN te laten zien, maar ik kon ook NSX en andere producten uit de VMware portfolio tonen. Elke demo een eigen, gescheiden omgeving, bestaande uit een aantal (geneste) hosts, waarop de specifieke functionaliteit kon worden getoond.

Dit werd uiteindelijk het PQR Experience Center, en daarmee kunnen we allerlei datacentertechnologieën demonstreren. On-site bij PQR óf bij de klant op locatie!

Deze sessies in het PEC met klanten en de nauwere samenwerking met VMware leidden ertoe dat ik mocht spreken op meerdere events, zoals een tweetal VMUG’s (Nederland en België) en twee keer op IT-Galaxy, ons eigen PQR-event. In samenwerking met VMware en andere VMware-partners hebben we daarnaast ook nog een tweetal community events georganiseerd: vMA TechCon en vNSTechCon.

Pak jij je kans?

Wat ik hiermee vooral wil aangeven is dat PQR een organisatie is die ruimte biedt, als je bereid bent om initiatief te nemen. Lang geleden heb ik al geleerd dat er overal kansen zijn, maar ze zijn over het algemeen vermomd. Ze zien eruit als werk. Ben je bereid ergens moeite in te steken, dan kun je daarmee succesvol worden en PQR is bij uitstek een werkgever waar dat kan.

Wil je je ontplooien en wil je PQR helpen met het ontginnen van bestaande of nieuwe ontwikkelingen, dan is dit een uitstekende plek om dat te doen. Ik nodig je dan ook van harte uit om met mij of met PQR in contact te treden. Dat kan via ronald.de.jong@pqr.nl of via info@pqr.nl. En wie weet ben jij dan de volgende VMware Partner Personality of the Year (hoewel je dan wel snel moet beginnen) of ontwikkel je je tot de topexpert op een ander technologiegebied!

Geplaatst door

Ronald de Jong

Ronald de Jong (1970) is een gedreven en enthousiaste Senior Consultant bij PQR. Hij houdt zich daar vooral bezig met producten uit het VMware-portfolio op het gebied van infrastructuur, zoals vSphere, vSAN, NSX en Cloud Foundation. Hij is benoemd tot vExpert 2016-2020 en tot vExpert NSX 2017-2020. In 2019 heeft hij de 'VMware Partner Personality of the Year'-award mogen ontvangen voor zijn werk in de community. Ronald is spreker op Nederlandse en Belgische community-evenementen en medeorganisator van de vNSTechCon, een community technical conference op het gebied van Networking & Security.