Onlangs maakte Citrix bekend dat er een groot aantal naamsveranderingen zijn doorgevoerd in het portfolio, waaronder de introductie van de nieuwe naam Citrix DaaS. Ander belangrijk nieuws is dat er nieuwe edities en functionaliteiten beschikbaar zijn. Hieronder leest u de belangrijkste wijzigingen. Heeft u advies nodig of wilt u weten wat de gevolgen zijn in uw situatie, neem dan contact op met PQR.   

Citrix Virtual Apps and Desktops wordt Citrix DaaS

Citrix Virtual Apps and Desktops Service (CVAD Service) verandert van naam en gaat Citrix Desktop as a Service (DaaS) heten. In een paar gevallen zijn er kleine wijzigingen in functionaliteit. Concreet zijn dit de oude en nieuwe namen van de CVAD varianten: 

Oude naam  Nieuwe naam 
Citrix Virtual Apps Advanced  Citrix DaaS Advanced 
Citrix Virtual Apps and Desktops Advanced  Citrix DaaS Advanced Plus 
Citrix Virtual Apps and Desktops Premium  Citrix DaaS Premium 
Citrix Virtual Apps and Desktops Standard for Azure  Citrix DaaS Standard for Azure 
Citrix Virtual Apps and Desktops Standard for Google Cloud  Citrix DaaS Standard for Google 
Citrix Virtual Apps and Desktops Premium for Google Cloud  Citrix DaaS Premium for Google Cloud 

Als nieuwe editie is Citrix DaaS Premium Plus toegevoegd. Dit is de meest uitgebreide DaaS-editie en heeft integratie met Citrix Analytics for Security en Citrix Analytics for Performance. Een ander nieuw product is Citrix Optimization Pack for Azure Virtual Desktop. Dit voegt de mogelijkheid toe om Workspace Environment Management Service (WEM Service) te gebruiken om Azure Virtual Desktop workloads te optimaliseren. App Protection is standaard als functionaliteit beschikbaar binnen DaaS Premium en Premium Plus. Voor de andere versies is een nieuwe add-on beschikbaar om deze functionaliteit toe te voegen. 

Andere naamsveranderingen en wijzigingen

  • Workspace Essentials wordt Secure Private Access Standard 
  • Secure Workspace Access wordt Secure Private Access Advanced 
  • Citrix Content Collaboration heeft nieuwe licenties en functionaliteit  

Meer hybride mogelijkheden en nieuwe editie LTSR

Na CVAD release 1912 LTSR was het met een on-premises licentie of subscriptie (dus geen Citrix Services) niet meer mogelijk gebruik te maken van workloads (VDA’s) in de cloud. Doordat 1912 LTSR release de laatste versie was waarbij dit was toegestaan, zijn verschillende Citrix klanten deze versie blijven gebruiken. Citrix heeft nu veranderingen doorgevoerd, waardoor klanten met hun eigen Citrix infrastructuur ook de latere versies kunnen gebruiken met een combinatie van on-premises en cloud workloads en dat is dus goed nieuws voor veel organisaties. Om dit mogelijk te maken zijn er twee opties: 

  • Organisaties die al beschikken over Citrix Services licenties, maar nog gebruik maken van de 1912 LTSR release, kunnen upgraden naar de nieuwe 2203 LTSR editie.  
  • Organisaties die nog beschikken over perpetual licenties of een on-premises subscription moeten een upgrade doen naar CVAD Service via een ‘transition’ of ‘trade-up’. 

In beide gevallen krijgt u de beschikking over ‘Hybrid Rights’ met de mogelijkheid om workloads on-premises en in de cloud te gebruiken. 

Nieuwe LTSR release: 2203

LTSR staat voor Long Term Service Release en is primair bedoeld voor virtuele applicatie en desktop omgevingen waar stabiliteit en voorspelbaarheid belangrijker zijn dan de nieuwste functionaliteit. Citrix Virtual Apps and Desktops 2203 LTSR is de nieuwe Long Term Service Release. De functionaliteit van deze nieuwe versie is vergelijkbaar met huidige 2109 release. Citrix zegt toe dat deze versie minimaal 5 jaar wordt ondersteund en dat er tijdens deze periode (vrijwel) geen nieuwe functionaliteiten wordt toegevoegd. Lees hier meer over 2203 LTSR release.

Advies en informatie

Wanneer u over het bovenstaande vragen heeft of wilt weten wat de gevolgen zijn voor uw situatie, neem dan contact op met PQR en we zorgen ervoor dat een Citrix specialist u adviseert.  

 

Geplaatst door

PQR

PQR streeft elke dag naar de hoogste kwaliteit producten, diensten en service. Strategisch adviseur voor moderne software defined datacenter- en workspaceoplossingen. IT-advies. Future workspace.