Azure Virtual Desktop zorgt voor een besparing op licentiekosten van virtualisatiesoftware. Daarnaast ondersteunt het ondersteunt legacy-applicaties die nog niet ‘native’ in de cloud draaien. Overstappen kan dus grote voordelen bieden. Maar hoe zorgt u ervoor dat dat snel en zonder problemen verloopt? En wat bedoelen we met het ‘shift left principle’? In deze blog leg ik uit hoe we bij PQR het uitrollen van Azure resources vereenvoudigen met scripts, en welke voordelen dat kan bieden voor uw organisatie.

Bicep implementatiescripts

Bij PQR gebruiken we Microsoft Bicep (de opvolger van Azure Blueprint) voor de geautomatiseerde uitrol van Azure Virtual Desktops (AVD). Project Bicep is een nieuw project van Microsoft voor Infrastructure as Code (IaC) met als doel om het uitrollen van Azure Resources te vereenvoudigen. In een Bicep-bestand definieert u de infrastructuur die u in Azure wilt implementeren. Dat bestand gebruikt u vervolgens om uw infrastructuur geautomatiseerd, gestandaardiseerd en gecontroleerd uit te rollen.

Snellere uitrol

Eén van de grote voordelen van het gebruik van automatisering op basis van Bicep is, dat we daarmee een grote versnelling kunnen realiseren. Voor één van onze klanten moest met spoed een grote aanpassing in de digitale werkplekken worden doorgevoerd. Binnen drie weken hebben we voor 900 werkplekken Azure Virtual Desktop gecontroleerd en probleemloos uitgerold met behulp van Bicep scripts.

Constante kwaliteit

De kracht van de automatisering helpt ook om AVD voorspelbaar en met een constante kwaliteit uit te rollen. PQR heeft deze aanpak gestandaardiseerd. Hierdoor bevat de Azure Virtual Desktop die wij uitrollen alles wat daarvoor belangrijk is, inclusief de juiste security. Iedere keer weer en voor iedere werkplek exact hetzelfde. Dit komt ook het beheer ten goede, omdat beheerders altijd te maken hebben met een standaard werkplek.

Gestandaardiseerd maatwerk

Zowel de scripts als de PQR aanpak zijn gestandaardiseerd, toch is de inrichting altijd klantspecifiek. Wat zijn de specifieke wensen en eisen die aan de werkplek worden gesteld? Hoe ziet het netwerk – of de netwerken – eruit? Er zijn heel veel variabelen die we kunnen instellen, waardoor we nooit compromissen hoeven te sluiten tussen de voordelen van automatisering en de maatwerkaanpak die onze klanten nodig hebben.

Het ‘shift left principle’

Binnen onze managed services afdeling ondersteunen we klanten met eerste-, tweede- en derdelijns support. ‘Shift left’ betekent dat we zoveel mogelijk zaken van derdelijns naar links willen verschuiven, dus naar tweede- of zelfs eerstelijns. Automatisering en standaardisatie van AVD helpt daarbij en dat zorgt voor een betere en snellere service naar onze klanten.

Meer weten?

We organiseren binnenkort een webinar over Azure Virtual Desktop, waarin we ook de automatisering van de uitrol demonstreren.

Geplaatst door

Raoul de Weille

Business Manager Microsoft bij PQR