Tegelijk met VMware Empower, waar PQR ook aanwezig was, vond van 21 tot 23 mei ook het jaarlijkse klantevent van Citrix plaats: Citrix Synergy. Anton van Pelt, Erwin Bierbooms en Erik van Veenendaal waren namens PQR aanwezig. In deze recap van Citrix Synergy bespreken we de belangrijkste aankondigingen en de koers van Citrix.

Dit jaar werd Citrix Synergy in Atlanta, Georgia gehouden. Met overdag een temperatuur van boven de 30 graden was het bijwonen van sessies in de airco-gekoelde zalen een verademing!

De keynote

Een groot deel van de keynote werd uiteraard gehouden door CEO David Henshall. De visie die Citrix ook vorig jaar presenteerde draait om drie pijlers: Experience, Security en Choice. Op al deze gebieden wil Citrix uitblinken en toegevoegde waarde leveren met Citrix-oplossingen, die sinds vorig jaar onderverdeeld zijn in drie categorieën: Workspace, Networking en Analytics. Citrix wil met haar visie de verbindende factor zijn tussen mensen en technologieën.

In zijn verhaal richtte Henshall zich duidelijk op meer dan alleen virtuele desktops en applicaties. Citrix wil een general workspace bieden die voor alle typen gebruikers en use-cases geschikt is. Ook als deze gebruiker geen VDI- of SBC-workload gebruikt. Belangrijk om dit te bereiken is de Intelligent Workspace, die de tweede helft van 2019 beschikbaar komt als dienst in Citrix Cloud. Je zou kunnen zeggen dat Citrix hiermee de uitvoering van haar visie verbreedt.

De belangrijkste aankondigingen

Voordat zo’n evenement begint is het altijd gissen: komen er interessante aankondigingen? Heeft Citrix een acquisitie gedaan om de positie te versterken? Blijven de visie en strategie ongewijzigd? Wordt de samenwerking met Microsoft geïntensiveerd?

Dit zijn de aankondigingen die mij het meest opvielen:

Intelligent Workspace

De Citrix Workspace biedt momenteel ondersteuning voor het ontsluiten van applicaties, desktops en bestanden. Deze applicaties kunnen Linux-, Windows-, Mobile-, Web- of SaaS-gebaseerd zijn. Citrix kan de Web- en SaaS-applicaties met de Citrix Access Control-dienst extra beveiligen om datalekken te voorkomen. Citrix kondigde aan dat de opties worden uitgebreid met beveiliging tegen keyloggers en schermafdrukken. Uiteindelijk zullen deze ook toepasbaar worden op lokale applicaties, waardoor Citrix ook een beveiligingslaag kan introduceren zonder desktopvirtualisatie.

Voor de volgende iteratie van Citrix Workspace heeft Citrix vorig jaar het bedrijf Sapho overgenomen. De Intelligent Workspace was daarom ook geen spannende aankondiging. Maar wel belangrijk om te vermelden, want het kreeg veel aandacht tijdens de keynote. Het is duidelijk dat Citrix groot inzet op het verhogen van de productiviteit door gebruikers te voorzien van geautomatiseerde acties met workflows en microapps. Ook onderdeel van de Intelligent Workspace is de Virtual Assistent waar gebruikers in hun natuurlijke taal mee kunnen communiceren om informatie op te halen of workflows te initiëren. De Virtual Assistent zal te integreren zijn met diverse applicaties zoals Microsoft Teams.

Ook brengt Citrix binnenkort HDX Optimization for Microsoft Teams uit om als eerste leverancier Teams te kunnen optimaliseren en offloaden naar de client.

Met de Intelligent Workspace is het streven van Citrix om één dag per week terug te geven aan de gebruiker, dit door het minimaliseren van context switches, het wisselen tussen applicatieschermen, en het doen van suggesties op basis van trends.

Citrix Managed Desktops

Citrix Managed Desktops is de eerste Desktop as a Service (DaaS)-clouddienst van Citrix waar een maandelijks afnamemodel mogelijk is. Het is een alternatief op de Citrix Virtual Apps and Desktops-diensten. Deze dienst is alleen beschikbaar voor Azure-workloads. Het bevat een eenvoudige uitrol waar Citrix besturingssysteem-templates aanbiedt en onderhoudt met Virtual Delivery Agent-software. Citrix is hierbij verantwoordelijk voor het beheer van de Cloud Connector VM’s, de gebruikte Azure-subscriptions en Resource Groups. Tot slot levert Citrix ook één gespecificeerde rekening met IaaS-kosten, Microsoft-licenties en Citrix-licenties.

Identity

Het komende jaar is een belangrijk jaar voor identiteit en authenticatie. Op Citrix Synergy is de Cloud Enabled Federated Authentication Service aangekondigd voor Citrix Workspace. Daarvan afhankelijk, maar tevens aangekondigd, is de ondersteuning voor Azure AD en MFA, Google Identity en Okta. Citrix gaat hiermee meerdere grote Identity Management-oplossingen ondersteunen voor primaire authenticatie, waarna Single Sign-On tot applicaties en desktops transparant is.

Daarnaast is aangekondigd dat authenticatie op Citrix Workspace via een on-premises Citrix Gateway met AAA-authenticatie als IdP mogelijk wordt. Hierdoor kunnen bestaande Citrix ADC appliances met andere multi-factor-authenticatie-oplossingen ook geïntegreerd worden met Citrix Cloud.

Networking

Op het gebied van de netwerkoplossingen zijn Citrix ADC en SD-WAN zowel vanuit Citrix Cloud als on-premises continu in ontwikkeling. De Citrix ADC, bestaande uit onder andere Citrix Gateway, is nodig om alle soorten applicaties te beveiligd te ontsluiten en Single Sign-On te bieden.

Het Citrix ADC-platform wordt uitgebreid met de Citrix ADC BLX. Dit staat voor Bring Your Own hardware. Hierop wordt de Citrix ADC-software geïnstalleerd op basis van een core-based licentiemodel. Er is geen hypervisor aanwezig en de software biedt daarmee hogere netwerkperformance.

Het SD-WAN-platform wordt uitgebreid met een VPX op het Google Cloud Platform, om de multi-cloudstrategie verder uit te breiden. Ook komt er een nieuw hardware model: SD-WAN 6100. Daarnaast zal SD-WAN eenvoudig uit te rollen zijn in Windows Virtual Desktop en Citrix Managed Desktops om connectiviteit tussen de cloud-hosted desktops en on-premises datacenters mogelijk te maken en te optimaliseren voor Office 365-verkeer zoals Microsoft Teams.

Citrix Analytics for Performance

Citrix Cloud bestaat inmiddels bijna vier jaar. Ieder jaar worden er ook nieuwe diensten en functionaliteiten toegevoegd, zoals vorig jaar Citrix Analytics. De Citrix Analytics-service wordt verder uitgebreid met inzichten en statistieken over performance. Hiermee wordt het mogelijk om relatieve scores te bepalen van de gebruikerservaring, waardoor het eenvoudiger wordt om hierover te rapporteren, te bepalen welke gebruikers performance-problemen ondervinden én om onderzoek te doen naar problemen. Positief is dat naast Citrix Cloud-klanten ook on-premises klanten hier gebruik van kunnen maken!

Google Cloud + Citrix

Naast de samenwerking met Microsoft lijkt ook de samenwerking met Google intensiever te zijn geworden. De volgende aankondigingen werden gedaan rondom Google:

  • Machine Creation Service (MCS) Automated Provisioning for Google Cloud Platform;
  • Citrix Intelligent Workspace integration with Google G Suite;
  • Google’s Cloud Identity for Citrix Workspace;
  • Linux Virtual Delivery Agent (VDA) support for Google Cloud Platform;
  • Citrix SD-WAN and ADC for Google Cloud Platform;
  • Citrix ADC High Availability support for Google Cloud Platform;
  • Citrix Endpoint Management (CEM) supports Chrome OS management via Chrome Enterprise APIs, and device, user, and kiosk policies;
  • Citrix Secure Mail for Chromebooks.

Een blik op de koers van Citrix

Citrix is voor PQR een strategische partner. Het is daarom belangrijk op de hoogte te blijven van de koers, zodat wij vervolgens onze klanten kunnen adviseren over hoe zij hun Citrix-producten optimaal kunnen benutten.

Citrix Synergy liet een duidelijke verrijking van de visie zien door een general workspace te gaan bieden en tegelijkertijd de productiviteit aanzienlijk te verhogen. Maar ook de aankondigingen om de diverse clouddiensten verder geschikt te maken voor Enterprise-omgevingen mogen niet vergeten worden.

Wilt u meer weten over deze of andere nieuwe oplossingen en mogelijkheden van Citrix? Neem contact op!

contact

Geplaatst door

Erik van Veenendaal