VMware Hybrid Cloud Extension (HCX) staat al jaren bekend als een betrouwbare technologie om applicaties en workloads tussen verschillende cloudtoepassingen te migreren. De migratietechnologie bespaart tijd en kosten bij datacenter migratieprojecten.

Cloud migratie in al zijn vormen

Het migreren van applicaties en workloads is essentieel voor het waarborgen van interoperabiliteit tussen private en public clouds. VMware Hybrid Cloud Extension (HCX) is al jaren de bewezen technologie ervoor. Dankzij opeenvolgende innovaties is de migratietool inmiddels erg volwassen.

Of het nu om een migratie gaat tussen twee on-premises datacenters of om een migratie naar een van de VMware-oplossingen bij de public cloudproviders: HCX ontzorgt beheerders bij verschillende (bulk)migraties en disaster recovery scenario’s. Dat levert een forse tijds- en dus kostenbesparing op bij diverse datacenter-migratieprojecten.

Een marathon, geen sprint.
Cloudmigraties zijn werkzaamheden van lange adem. Lees hier hoe belangrijk het is om daar goed op voorbereid te zijn: De reis naar de public cloud is een marathon – geen sprint

VMware HCX leent zich perfect voor bulkmigraties

Regelmatig benaderen organisaties ons voor hulp bij het uitvoeren van cloudmigraties tussen verschillende datacenters en de publieke cloud. De oeroude vMotion-techniek in vSphere biedt daarvoor niet altijd de beste oplossing. Grotere en meer complexe migraties vereisen namelijk meer.

Ten eerste is ons advies om VMware HCX in te zetten voor bulkmigraties. Bijvoorbeeld als we klanten ondersteunen bij de transitie van een traditioneel naar een modern datacenter met behulp van VMware Cloud Foundation (VCF). Het grote voordeel is dat klanten met een VCF licentie standaard gebruik kunnen maken van alle HCX functionaliteiten.

Ten tweede rekenen we op VMware HCX voor migraties naar VMware oplossingen bij publieke cloudproviders, zoals VMware Cloud on AWS en Azure VMware Solutions. HCX is bovendien compatibel met meerdere hypervisors. Niet alleen VMware ESXi wordt ondersteund, maar ook Microsoft Hyper-V, Red Hat Enterprise Virtualization (RHEL), Openstack en KVM. Dat zorgt voor een grote flexibiliteit voor organisaties om migraties uit te voeren tussen diverse hypervisors en VMware ESXi.

Lees hoe zij het doen.
Ontdek hoe de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) met VMware Cloud Foundation en de Aria-Suite een mijlpaal bereikt in IT-flexibiliteit en -modernisering: IND brengt flexibiliteit en wendbaarheid in IT-organisatie

Meer dan een cloudmigratie

VMware HCX biedt meer dan alleen de migratie-functionaliteit. De totale HCX-oplossing biedt:

  • Hybrid Interconnect
  • WAN Optimization
  • Cross-cloud vMotion Migration
  • Bulk Migration
  • Replication Assisted vMotion Migration
  • Network Extension
  • Disaster Recovery
  • SRM Integration
  • OS Assisted Migration

De techniek achter de migratie

De VMware HCX-oplossing bestaat uit een appliance in OVA-formaat. Om een complete cloudmigratie tussen twee IT-infrastructuuromgevingen te realiseren zijn er twee HCX-appliances noodzakelijk. Eén per omgeving. Is een van de twee IT-infrastructuuromgevingen een VMware-oplossing van een publieke cloudprovider, dan wordt de installatie door de publieke cloudprovider verricht. De initiële configuratie wordt via een GUI uitgevoerd. Iedere HCX-appliance moet worden gekoppeld aan zijn eigen onderliggende infrastructuur.

Via de source HCX Manager configureer je een site pairing. Vervolgens zijn er netwerk- en computeprofielen nodig op iedere HCX Manager. Via een service mesh maakt HCX gebruik van L2 VPN-techniek, die wordt opgebouwd tussen beide omgevingen. Vervolgens bouw je hierop netwerkextensies en voer je migraties uit.

Reken op de expertise van PQR

PQR is als partner van VMware continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen voor een modern datacenter. Onze collega’s bezitten alle benodigde expertise voor implementatie- en beheerwensen, voor elke type organisatie. Wilt u extra informatie over HCX of wilt u sparren over uw mogelijkheden voor een modern datacenter en/of het implementeren van een multi cloudarchitectuur voor uw organisatie? Aarzel niet om dan contact op te nemen.

Geplaatst door

Marc van de Logt

Technical Architect Datacenter & Cloud