Op 12 maart was ik één van de sprekers op de VMware User Group UserCon 2025. Ik stond daar vanuit mijn eigen betrokkenheid en expertise. Ik krijg regelmatig vragen over hoe ik bij VMUG betrokken ben geraakt, en vooral: hoe ik uiteindelijk op dat podium ben beland. Spoiler alert: ik deel graag mijn ervaringen. En om die lijn vast te houden, heb ik daar een blog over geschreven.

Wie ben ik?

Ik ben Hans Kraaijeveld en ik hou me al jaren bezig met end user computing. Mijn officiële titel is technisch architect bij PQR, maar eigenlijk ben ik bezig met alles rondom Horizon. Ik ben bijvoorbeeld ook Horizon-instructeur en dat brengt me op het begrip community: kennis delen met gelijkgestemden, zonder daar direct iets voor terug te verwachten. Dat vind ik een prachtige – en krachtige – vorm van teamwork. Het product dat ik op UserCon ga presenteren is ook teamwork: het is door vier jongens in de USA ontwikkeld en ik wil de community graag laten zien hoe nuttig het is.

Van plankenkoorts naar podium

Mijn reis naar het VMUG-podium begon in 2016. Een collega – inmiddels een goede vriend – mocht voor het eerst een presentatie bij VMUG geven. Wij deden toen ongeveer hetzelfde werk en ik had hem beloofd te komen kijken. Hij had geen presentatie-ervaring, dus hij was erg gestrest. Daardoor ging hij vreselijk snel praten en was hij in 20 minuten door zijn verhaal heen, terwijl daar 45 minuten voor stond gepland. Iedereen kon vroeg aan het bier, maar dat was natuurlijk niet de bedoeling.

We hebben het er naderhand over gehad en ik had wat tips voor hem. Hier had je het verhaal kunnen uitbreiden, daar kon je een demo toevoegen en het is beter om rustiger te praten. Natuurlijk was zijn reactie: als jij het zo goed weet, dan ga je de volgende keer maar mooi mee. Na veel discussie heb ik een half jaar later uiteindelijk toch toegestemd. Mijn gedachte: dan zal je zien hoe slecht het gaat en hoef ik het nooit meer te doen.

Volle zaal

Het jaar daarna: VMUG in Den Bosch. Onze sessie, ons podium, een onderwerp waar we allebei veel vanaf wisten. En dat moment zal ik nooit vergeten. We liepen naar onze zaal met ongeveer 50 stoelen, en er stond een rij voor de deur… ongelofelijk! We hebben nog gecheckt of we niet bij de verkeerde zaal zaten. Maar nee, al die mensen waren er voor ons en ze stonden tegen de muur naar ons te luisteren. Het was een sessie van drie kwartier en alles liep goed. De eerste minuut voelde nog onzeker, maar daarna liep het verhaal er zo uit en we kregen goede vragen vanuit het publiek. Het allerleukste kwam na de sessie: we werden door allerlei mensen aangesproken die meer wilden weten over wat we hadden verteld. Die plankenkoorts heb ik nu trouwens nog steeds, maar nog maar heel kort en dan is het weg.

Ontmoet de community op VMUG UserCon

Los van mijn presentatie ga ik er sowieso graag heen vanwege de communityspirit. Ik ken inmiddels heel veel mensen uit de VMware- en Omnissa-community en dit is een mooi moment om weer bij te kunnen praten. De Nederlandse VMUG is uniek in een aantal opzichten. Het is om te beginnen een van de grootste VMware user groups ter wereld. Maar wat ik ook zie is dat de Nederlandse ICT-partners op zakelijk vlak onderling concurreren, maar dat de leden van VMUG dat onderling niet zo zien. Ik ben ook betrokken geweest bij evenementen in België, Engeland en Duitsland en daar wilden partners niet eens met elkaar in dezelfde ruimte zitten. In Nederland hebben we een hoge mate van coöperatie, openheid en communityzin en dat vind ik heel leuk. Ik zou het vreselijk vinden als ik niet eens met een andere partner mag praten op een evenement. Dat kan heel goed over de inhoudelijke as, zonder concurrentiegevoelige informatie te bespreken.

Dat zouden meer IT-professionals moeten doen

Als je je als IT-professional in zo’n community begeeft, dan kun je daarmee bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van de dienstverlening van jouw organisatie. Je kunt vragen stellen, en je krijgt ook daadwerkelijk goede antwoorden. Je ontmoet collega IT’ers van andere bedrijven, zoals VMware en Omnissa. En als lid van VMUG krijg je toegang tot allerlei resources en concrete voordelen op het gebied van onder andere licenties en kortingen op examens. Maar het mooiste is dat je toegang krijgt tot een wereldwijd netwerk van betrokken professionals met hun kennis en ervaring.

Voordelen voor de klanten van PQR

In deze blog heb ik het vooral gehad over de voordelen van de user group voor mij als ICT-professional. Maar zoals ik al eerder schreef: mijn lidmaatschap van deze community kan ook helpen om de dienstverlening van PQR nog verder te verbeteren. Uiteindelijk gaat het om een continue zoektocht naar manieren om slimmer, beter of gemakkelijker te werken. En daar hoort het delen van kennis binnen en buiten de organisatie bij. En dan is het vrij eenvoudig om een vertaalslag te maken van de voordelen van de community naar de voordelen voor onze klanten:

Early access & diepgaande kennis: leden van de community krijgen als eerste toegang tot nieuwe features en best practices. Dit helpt ons bij het ontwerpen en implementeren van klantoplossingen op basis van de nieuwste technologie en inzichten.

Minder trial-and-error bij implementaties: door ervaringen te delen in de community worden bijvoorbeeld valkuilen bij migraties en implementaties voorkomen. Dit vertaalt zich naar kortere projectdoorlooptijden en minder risico’s voor onze klanten.

Security & compliance: inzichten uit deze community kunnen helpen bij bijvoorbeeld NIS2-compliance, zero trust security of microsegmentatie-strategieën.

Tot slot: mijn presentatie op VMUG UserCon 2025

Het product waarover ik ga presenteren biedt veel efficiëntie en ik heb het leren kennen vanuit de community. Ik ben ervan overtuigd dat het grote waarde gaat toevoegen voor PQR en onze klanten. Wil je er meer over weten? Dan zie ik je graag bij VMUG UserCon.

Geplaatst door

Hans Kraaijeveld

End User Computing Architect bij PQR