Waarom zetten zo veel organisaties in op hybride cloudomgevingen? Flexibiliteit, lagere kosten en schaalbaarheid van de cloud zijn slechts een paar redenen om af te stappen van een traditionele infrastructuur. Toch is een volledige overstap naar de cloud niet voor elke organisatie de beste oplossing.  Welke opties heeft u dan? En welke moeilijkheden komt u tegen? We zetten de zaken voor u op een rij.

Drie uitdagingen in een IT-infrastructuur

Een volledige overstap naar een cloudomgeving biedt voordelen en heeft ook nadelen. Veel organisaties schaffen niet langer een eigen IT-infrastructuur aan en schakelen over naar clouddiensten. Zo hoeven zij zich geen zorgen te maken over het beheer. Ook het aantrekkelijke kostenplaatje speelt een grote rol.

Toch zijn er ook nadelen. Er zijn verschillende redenen waardoor het niet altijd wenselijk of mogelijk is over te stappen naar een volledige cloudomgeving.

  • Gevoelige data: klanten zien hun gegevens in veel gevallen de organisatie liever niet verlaten. Denk aan contracten, patiëntgegevens, werknemersgegevens of zelfs testamenten. Die bewaart u het beste in een on-premises datacenter.
  • Compliance: bepaalde bedrijfskritische gegevens moeten in het land of zelfs heel plaatselijk blijven vanwege wettelijke verplichtingen.
  • Legacy apps: Een groot aantal organisaties zijn nog afhankelijk van applicaties die niet ondersteund worden door de nieuwste systemen. Daardoor zijn ze moeilijk te verhuizen naar een cloudomgeving.

Dankzij de hybride cloudoplossing zijn schaalbaarheid en een interessant kostenmodel voor deze workloads een optie. U combineert de flexibiliteit van de cloud met de controle van een on-premises datacenter.

Zorgeloos migreren naar de cloud? Lees hoe wij u daarbij kunnen helpen:  Zorgeloos migreren naar iedere cloud met HCX

Welke vorm kiest u?

U kunt clouddiensten in verschillende vormen afnemen. Dat geldt ook voor een hybride cloudomgeving. Welke vorm u kiest hangt onder andere af van de applicaties en workloads die u erin wilt laten draaien, de kosten en de gewenste mate van ontzorging.

  • lnfrastructure-as-a-Service: u huurt alleen de infrastructuur
  • Platform-as-a-Service: u huurt een startklaar en geconfigureerd platform
  • Software-as-a-Service: u huurt software die in de cloud draait

Bij as-a-Service betaalt u alleen voor wat u nodig heeft.

De nieuwste cloudontwikkelingen

Met onze leveranciers bieden wij u hybride clouddiensten aan in verschillende modellen: laas, Paas en SaaS. Daarvoor werken onze specialisten met innovatieve technologie en platformen van Microsoft, HPE en VMware, zoals VMware Cloud Foundation (VCF). Met VCF bent u flexibel om voor welke cloudoplossing dan ook te kiezen en zit u niet vast aan één cloudprovider. Zo houdt u zelf controle over welke applicaties waar draaien én heeft u inzicht in de kosten van de verschillende cloudomgevingen.

Als partner van VMware en Microsoft zijn onze IT-professionals continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zij bieden uw organisatie alle benodigde expertise voor advies, implementatie en beheerwensen.

Applicatielandschap workshop

Twijfelt u of alles past in uw cloudstrategie? Heeft u bepaalde applicaties of workloads die minder geschikt zijn voor een cloudtransitie? In workshopvorm brengen we samen met u uw applicatielandschap in kaart en classificeren de applicaties naar de zogenoemde 5 R’s: Retain, Retire, Rehost, Replatform en Refactor. Hiervoor kunt u contact opnemen met Martijn Privee, want wij helpen u graag verder.

Geplaatst door

Marc van de Logt

Technisch Specialist