Voor het migreren van applicaties en workloads, om zodoende interoperabiliteit tussen private en public Clouds te creëren, is VMware Hybrid Cloud Extension (HCX) al sinds 2017 een geschikte tool. In de loop der jaren is deze mobiliteitstool steeds volwassener geworden. Of het nu om een migratie gaat tussen twee on-premises datacenters of om een migratie naar een van de VMware-oplossingen bij de public Cloud-providers: HCX ontzorgt beheerders bij verschillende (bulk)migraties en disaster recovery scenario’s. Dit levert een forse tijds- en dus kostenbesparing op bij verschillende datacenter-migratieprojecten.

Use Cases

Organisaties vragen regelmatig onze hulp als zij migraties willen uitvoeren tussen verschillende datacenters en de publieke Cloud. De oeroude vMotion-techniek in VMware vSphere biedt niet altijd de beste oplossing. Grotere en meer complexe migraties vereisen namelijk meer. Ons advies is om VMware HCX in te zetten voor bulkmigraties. Bijvoorbeeld als we klanten ondersteunen bij de transitie van een traditioneel naar een modern datacenter met behulp van VMware Cloud Foundation (VCF). Het grote voordeel is dat klanten met een VCF Enterprise-licentie standaard gebruik kunnen maken van de functionaliteiten van HCX Advanced.

Met HCX voeren we verder migraties uit naar VMware-oplossingen bij publieke Cloud-providers, zoals VMware Cloud on AWS en Azure VMware Solutions. HCX is bovendien compatible met meerdere hypervisors. Niet alleen VMware ESXi wordt ondersteund, maar ook Microsoft Hyper-V, Red Hat Enterprise Virtualization (RHEL), Openstack en KVM. Dit zorgt voor flexibiliteit voor organisaties om migraties uit te voeren tussen diverse hypervisors en VMware ESXi.

Meer dan een migratietool

VMware HCX biedt meer dan alleen de migratie-functionaliteit. De totale HCX-oplossing biedt:

  • Hybrid Interconnect
  • WAN Optimization
  • Cross-cloud vMotion Migration
  • Bulk Migration
  • Replication Assisted vMotion Migration
  • Network Extension
  • Disaster Recovery
  • SRM Integration
  • OS Assisted Migration

HCX bestaat uit twee type licenties: HCX Advanced of HCX Enterprise. Afhankelijk van de licentiekeuze zijn bepaalde functionaliteiten wel of niet beschikbaar.

Techniek

De VMware HCX-oplossing bestaat uit een appliance in OVA-formaat. Om een complete migratie tussen twee IT-infrastructuuromgevingen te realiseren zijn er twee HCX-appliances noodzakelijk, één per omgeving. Is een van de twee IT-infrastructuuromgevingen een VMware-oplossing van een publieke Cloud-provider, dan wordt de installatie door de publieke Cloud-provider verricht. De initiële configuratie wordt via een GUI uitgevoerd. Iedere HCX-appliance moet worden gekoppeld aan zijn eigen onderliggende infrastructuur.

Via de source HCX Manager configureer je een site pairing. Vervolgens zijn er netwerk- en compute-profielen nodig op iedere HCX Manager. Via een service mesh maakt HCX gebruik van L2 VPN-techniek, die wordt opgebouwd tussen beide omgevingen. Vervolgens bouw je hierop netwerkextensies en voer je migraties uit.

Meer informatie

FONDO | PQR is als partner van VMware continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen voor een modern datacenter. Onze collega’s bezitten alle benodigde expertise voor implementatie- en beheerwensen, voor elke type organisatie.

Wilt u extra informatie over HCX of wilt u sparren over uw mogelijkheden voor een modern datacenter en/of het implementeren van een Multi Cloud-architectuur voor uw organisatie? Neem contact op.

Geplaatst door

Marc van de Logt

Technisch Specialist