Veel organisaties zetten de stap naar de public cloud om sneller op de veranderende behoeften van de business te kunnen inspelen. De public cloud biedt immers meer elasticiteit, waardoor u makkelijker kunt opschalen bij piekmomenten en afschalen wanneer u juist minder capaciteit nodig hebt. Tegelijkertijd hebben veel organisaties ook nog eigen datacenters om hun data, workloads en applicaties te beheren. Hoe kunt u dan toch gebruikmaken van de voordelen die public cloud biedt?

Private en public clouds samenbrengen

Het antwoord op die vraag is: zet in op een multi-cloud omgeving, waarbij u gebruikmaakt van cloud-technologie van verschillende cloud-leveranciers, zoals Azure en AWS, gecombineerd met uw eigen omgeving. Ondanks dat u daarmee profiteert van de ‘best of both worlds’, wordt het beheer er niet eenvoudiger op, omdat er verschillende silo’s van cloud-omgevingen ontstaan. Bovendien heeft u voor elke cloudomgeving andere skills nodig. Grote kans dat uw organisatie al deze skills niet allemaal in huis heeft.

En dan hebben we het alleen nog maar over applicaties die eenvoudig in de public cloud kunnen draaien. Veel organisaties hebben te maken met legacy-applicaties, die zich niet zo makkelijk lenen voor een migratie naar de cloud. De hele architectuur van zo’n applicatie moet dan worden herontworpen. Een tijdrovende en complexe aangelegenheid, waardoor organisaties vaak besluiten om deze applicaties on-premises te houden.

Eenvoudig verplaatsen van applicaties met Nutanix Clusters

Kunt u ook applicaties naar de cloud verplaatsen zónder de onderliggende architectuur te hoeven aanpassen? Wel als u gebruikmaakt van Nutanix Clusters. Onze Nutanix-klanten zijn al bekend met het beheergemak dat dankzij de eenvoudige interface van Nutanix ontstaat. Met de oplossing Nutanix Clusters maakt Nutanix het mogelijk om vanuit één platform elke applicatie eenvoudig naar een willekeurige public cloud-omgeving te verplaatsen en deze applicaties ook gemakkelijk tussen de verschillende cloud-omgevingen zoals Azure en AWS te verplaatsen. Zo kunt u applicaties die veel met elkaar communiceren beter clusteren en latency verminderen. Omdat u on-premises applicaties kunt repliceren naar een cloud-omgeving, zijn investeringen in extra datacenters om storingen op te vangen ook niet langer nodig. Hetzelfde geldt voor testomgevingen die u eenvoudig kunt laten draaien in dezelfde cloud-omgeving als waarin u de applicatie na het testen wilt plaatsen. Ook kunt u deze testomgevingen eenvoudig uitzetten en zo voorkomen dat u onnodig resources verbruikt.

Vendor lock-in voorkomen en kosten besparen

Waar organisaties door een eerder gemaakte keuze voor een bepaalde cloud-leverancier vaak gedwongen waren om uitsluitend van deze cloud-technologie gebruik te blijven maken, biedt Nutanix ze nu veel meer keuzevrijheid. Een vendor-lock in wordt voorkomen omdat organisaties dankzij het licentie-portaal van Nutanix Clusters eenvoudig kunnen switchen tussen verschillende cloud-aanbieders als dat voor die bepaalde applicatie of workload de betere keuze is. Zo kunnen organisaties veel efficiënter omgaan met de capaciteit die ze bij verschillende cloud-aanbieders afnemen en waar mogelijk zelfs afscheid nemen van een aantal licenties om de kosten terug te dringen.

Wilt u meer lezen over Nutanix Clusters? Download dan de solution brief.

PQR en Nutanix

Het gebruiksgemak en overzicht van Nutanix bewijst zijn waarde pas echt als u ook de juiste strategische keuzes maakt over waar u uw applicaties, workloads en testomgevingen onderbrengt. Als Nutanix Master Partner helpen we u bij de implementatie van Nutanix-software en voorzien we u graag van advies over hoe u uw omgeving het beste kunt inrichten. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te verkennen.

Geplaatst door

Martijn van Well

Martijn is Senior Technical Consultant bij PQR en houdt zich bezig met het ontwerpen en implementeren van Nutanix, VMware, Microsoft en Citrix infrastructuren en transities naar de cloud.