Heeft u het juiste inzicht in de cloudkosten van uw organisatie? Wie is volgens u verantwoordelijk voor het gebruik, en dus ook de kosten, van cloud resources? Hoe zorgt u voor een betere Return on Investment (ROI) op cloud-resourcegebruik om financiële voordelen te behalen?

Steeds vaker maken bedrijven gebruik van public cloud resources. Hierdoor kunnen zij makkelijker inspelen op innovaties en snel veranderende klantbehoeften. Tegelijkertijd gaat het inrichten van een toekomstbestendige cloud-omgeving gepaard met verschillende uitdagingen. Denk aan het managen van complexe cloud-omgevingen of het afgeven van garanties over de veiligheid binnen uw cloud-netwerk. Net zo belangrijk is de controle over de kosten.

Klanten vragen ons om advies en hulp om een toekomstbestendige cloud-omgeving neer te zetten. We zien dat een groot aantal organisaties niet het juiste inzicht heeft in de kosten die zij maken of gaan maken. Vooral als het gaat om public cloud-resources die verspreid zijn over meerdere cloud-omgevingen. In deze blog leest u hoe u controle krijgt over uw cloudkosten met behulp van Aria Suite en hoe u de maximale waarde eruit haalt door goed financieel beheer, door de FinOps manier van werken toe te passen. Voor nu en in de toekomst.

Multi-cloud architectuur en FinOps

Wanneer u een multi-cloud architectuur wilt implementeren en uitrollen over de verschillende afdelingen in de organisatie is met name het overzicht houden op de kosten en het verbruik van cloud-resources van essentieel belang. Met de introductie van de VMware Aria Suite is dit makkelijker te realiseren, doordat VMware al in 2022 het product Aria Cost in het portfolio heeft opgenomen. Dit product is meegekomen met de acquisitie van de organisatie CloudHealth.

Introductie VMware Aria Suite

In 2022 heeft VMware een aantal producten en diensten bij elkaar gebracht tot één groot cloud managementplatform. Een aantal van deze producten en diensten kennen we al, namelijk de vRealize Suite, Tanzu en CloudHealth. Steeds meer cloud managementoplossingen biedt VMware aan als SaaS-dienst, zoals Aria Operations, – Automation, en – Cost. De data van deze oplossingen komt samen in Aria Hub, via Graph. Met krijg je inzicht in al deze data.

Op deze manier maakt VMware het mogelijk om de kosten, de performance, de capaciteit, het automatiseren en de security te beheren over meerdere clouds.

Aria Cost

Met Aria Cost heeft u inzicht in de kosten van uw cloud-resources. Dit product integreert met alle grote public cloud-providers, zoals Azure, AWS en Google. Daarnaast kan er een integratie worden gelegd met Aria Operations (vRealize Operations) on-premises, om zo ook de kosten van het on-premises datacenter inzichtelijk te krijgen. Deze data is ook beschikbaar in een of meerdere dashboards. Verder biedt Aria Cost deze functionaliteiten:

  • Financieel beheer
  • Operationele controle
  • Security en Compliance

FinOps cultuur

Aria Cost draagt bij aan het implementeren van een FinOps-cultuur en manier van werken. U heeft inzicht, ziet optimalisatie mogelijkheden, houdt controle over al uw cloud-resources en een totale bedrijfsintegratie van al uw cloud-kosten. Tevens zitten alle security aspecten verwerkt in VMware Aria Automation for Secure Clouds, die ook als SaaS-dienst beschikbaar is in de VMware Cloud Console.

Zoals hierboven al beschreven kunt u als organisatie een Cloud Center of Excellence bouwen met behulp van Aria Cost. Het is dan mogelijk om de financiële afdeling te betrekken bij het gebruik van IT-middelen en cloud-resources. Zo hebben zij inzicht welke kosten te boeken op de juiste afdelingen. Deze afdeling wordt op deze manier verantwoordelijk voor zijn eigen gemaakte kosten over zijn cloud gebruik. Het resultaat is meer inzicht op het gebruik en daardoor betere sturing, wat financiële voordelen en een betere ROI (Return on Investment) op cloud-resource gebruik teweegbrengt. De kosten worden te allen tijde onder controle gehouden.

VMware is lid van de FinOps Foundation. De FinOps Foundation is een sterke community dat het doel heeft om mensen en organisaties te helpen met het adopteren van best-practices rondom het beheren van cloudkosten. De FinOps Foundation is een project van de Linux Foundation waar o.a. ook de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) onder valt.

PQR

PQR is als VMware partner continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cloudoplossingen. Onze IT-professionals bieden organisaties alle benodigde expertise voor advies, implementatie en beheerwensen.

Wilt u extra informatie over het bovenstaande of wilt u sparren over uw mogelijkheden voor het implementeren van een cloud management platform en/of een multi-cloud architectuur voor uw organisatie? Neem dan contact op met Marc van de Logt.

Geplaatst door

Marc van de Logt

Technisch Specialist